Εφημερίδα Κοινωνική

Τζανάκης για σταφυλόκοκκο: Ποιοι οι κίνδυνοι για τα παιδιά -Πώς μεταδίδεται

 Breaking News

Τζανάκης για σταφυλόκοκκο: Ποιοι οι κίνδυνοι για τα παιδιά -Πώς μεταδίδεται
21 Μαΐου 2024

Για τους κινδύνους που ενέχει για την υγεία ο σταφυλόκοκκος μίλησε οκαθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, με αφορμή τα ευρήματα του ΕΟΔΥ για τα τρόφιμα που κατανάλωσαν τα παιδιά δημοτικών σχολείων στη Λαμία και έπαθαν δηλητηρίαση.

«Ο σταφυλόκοκκος είναι μια κοινή λοίμωξη και όταν μολύνει τρόφιμα και καλλιεργηθεί προκαλεί τροφική δηλητηρίαση. Η τροφική αυτή δηλητηρίαση σπανίως καταλήγει να δημιουργήσει σοβαρά θέματα υγείας, πλην όμως μπορεί να είναι τοξική και επικίνδυνη σε μικρά παιδιά και σε άτομα με συνοδά νοσήματα και βαριά πάσχοντες» επισήμανε ο καθηγητής στο ΕΡΤNews. «Ο σταφυλόκοκκος όταν καλλιεργηθεί στις ανάλογες συνθήκες παράγει μια εντεροτοξίνη και αυτή ευθύνεται για τις τοξικές γαστρεντερίτιδες, δηλαδή τις τροφικές δηλητηριάσεις», είπε για να προσθέσει: «Ο σταφυλόκοκκος μεταδίδεται κυρίως με τρόφιμα που έχουν σχέση με το γάλα, με μαγιονέζες, με συντηρημένα κρέατα ή άλλα πράγματα που έχουν μολυνθεί από λερωμένα χέρια, διότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε το σταφυλόκοκκο στα χέρια μας και στη μύτη μας. Συνεπώς, μπορούμε να τον εναποθέσουμε σε τρόφιμα. Γι αυτό χρειάζεται πάρα πολύ καλή παρασκευή των τροφίμων, υγιεινή παρασκευή των τροφίμων, διατήρησή τους στο ψυγείο, ποτέ πάνω από δυο με τρεις ώρες εκτός ψυγείου. Φυσικά, θα πρέπει οι εταιρείες που ασχολούνται με τέτοιου είδους δραστηριότητες να είναι πιστοποιημένες με ISO, έτσι ώστε να έχουμε όλες τις συνθήκες διασφάλισης της δημόσιας υγείας, ιδιαίτερα στην περίπτωση όπως αυτή» ανέφερε ο κ.Τζανάκης.


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ