Εφημερίδα Κοινωνική

Η οικονομική κατάσταση στον Δήμο Αγίου Δημητρίου: Απαντήσεις με στοιχεία από τον Δήμαρχο Στέλιο Μαμαλάκη

 Breaking News

Η οικονομική κατάσταση στον Δήμο Αγίου Δημητρίου: Απαντήσεις με στοιχεία από τον Δήμαρχο Στέλιο Μαμαλάκη
21 Μαΐου 2024

Ξεκάθαρες απαντήσεις με τεκμηριωμένα στοιχεία για το πώς έχει οδηγηθεί στην παρούσα δυσχερή οικονομική κατάσταση ο δήμος Αγίου Δημητρίου έδωσε ο Δήμαρχος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία είχε κεντρικό θέμα συζήτησης «την έγκριση των όρων του δανείου για τη μερική ισοσκέλιση του Προϋπολογισμού 2024 και την έγκριση των όρων του επενδυτικού δανείου».

Ο Στέλιος Μαμαλάκης αναφέρθηκε στην κακοδιαχείριση και τα ψέματα της προηγούμενης διοίκησης, η οποία άφησε ένα τεράστιο οικονομικό έλλειμμα και μετακύλησε σημαντικά  χρέη και αποπληρωμές στη νέα διοίκηση. Παρουσίασε έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών (5/12/2023) μέσω του οποίου ο Προϊστάμενος της Οικονομικής Διεύθυνσης του Υπουργείου διαπίστωνε «λανθασμένη παραμετροποίηση των λογαριασμών…» και  ζητούσε ο δήμος να προβεί, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2023 σε «ορθή παραμετροποίηση και επανυποβολή των οικονομικών στοιχείων». Να σημειωθεί ότι η κ. Ανδρούτσου ήταν ενήμερη για αυτή την εξέλιξη, ωστόσο δεν προέβη σε καμία ενέργεια. Επίσης ο δήμαρχος παρουσίασε έγγραφο μέσω του οποίου από τις 21/11/2023 η Προϊσταμένη του Εσωτερικού Ελέγχου ενημέρωνε τη δήμαρχο και σύστηνε Διαχειριστικό Έλεγχο της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου, καθώς διαπίστωνε αποκλίσεις στο αποθεματικό, στις δαπάνες τακτικών εσόδων, στα ενταλθέντα κα στα εισπραχθέντα. Εντολή για έλεγχο δε δόθηκε ποτέ!

Επίσης ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στην τεράστια μείωση του αποθεματικού του δήμου καθώς οι καταθέσεις του Δήμου στις τράπεζες το 2017 ήταν 8 εκατομμύρια ευρώ και σήμερα είναι μόλις δύο εκατομμύρια!

Από την ανάλυση των οικονομικών δεδομένων προκύπτει ότι υπάρχει μια σημαντική υπερχρέωση του Δήμου η οποία υπερβαίνει τα 5.000.000,00 €. Πρόκειται μεταξύ άλλων για ληξιπρόθεσμες οφειλές, μεταφορά εξόφλησης υποχρεώσεων από προηγούμενα έτη, κτλπ.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι ο δήμος το 2023 οφείλει 1.300.000 ευρώ σε προμηθευτές τα οποία μεταφέρθηκαν για αποπληρωμή το 2024. 

ΥΠΕΣ

 

H ανακοίνωση του Δήμου αναφέρει:

«Την ώρα που η πρώην δήμαρχος εξαπολύει βολές εναντίον της νέας δημοτικής αρχής, αμφισβητεί την αποτύπωση των οικονομικών  και μάλιστα απειλεί όσους κάνουν λόγο για οικονομικά προβλήματα που έχουν κληρονομηθεί από τη θητεία της, τα στοιχεία της έκθεσης του Δ’ τριμήνου έτους 2023 για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, αναδεικνύουν ότι  ο δήμος συνεχίζει να χρωστά σε προμηθευτές 1.3 εκατ. ευρώ!  Ο κ. Μαμαλάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, από την  έκθεση Δ’ τριμήνου έτους 2023 προκύπτουν ιδιαίτερα αποκαλυπτικά στοιχεία.  Από την εισήγηση  διαπιστώθηκε ότι  τα  έξοδα που είχαν τιμολογηθεί ανέρχονταν στο πόσο των 32.093.475.46 ευρώ. Ωστόσο τα τιμολόγια που είχαν πληρωθεί αφορούσαν στα  30.205792,64 ευρώ. Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα προκύπτει μια διαφορά  1.887.665 ευρώ. Από αυτά μόλις τα 650.000 ευρώ,  είναι ποσά που προέρχονται από χρηματοδοτούμενα (ΕΣΠΑ, κτλπ). Ουσιαστικά δηλαδή το 1.200.865 ευρώ  που μένει είναι οφειλές σε προμηθευτές του Δήμου τις οποίες καλείται η νέα δημοτική αρχή να αποπληρώσει το 2024.

Ο κ. Μαμαλάκης στην τοποθέτηση του επισήμανε ότι συνέπεια της συνολικής κακοδιαχείρισης και με στόχο να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό του 2024, είναι ο αναγκαστικός δανεισμός.

Ο Δήμαρχος δεσμεύθηκε ότι ως νέα διοίκηση θα νοικοκυρέψει τα οικονομικά του δήμου και θα τον βάλει στις «ράγες της ανάπτυξης».


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ