Εφημερίδα Κοινωνική

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΑΛΛΙΑΝΑΤΟΣ – τ.καθ. Κοινωνικής Ιατρικής – Α΄ ΒΟΗΘΕΙΕΣ: Δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη!

 Breaking News

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΑΛΛΙΑΝΑΤΟΣ – τ.καθ. Κοινωνικής Ιατρικής – Α΄ ΒΟΗΘΕΙΕΣ: Δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη!
17 Μαΐου 2024

Ο τ.καθ. Κοινωνικής Ιατρικής κ. Διον. Βαλλιανάτος, μετά την εξιδεικευμένη παρουσίαση του «Α΄ ΒΟΗΘΕΙΕΣ», στην κατάμεστη αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά, με εκπροσώπους της Εκκλησίας, της Δημοτικής Αρχής και της Περιφέρειας, όπου η συμμετοχή του κοινού ήταν πολύ μεγάλη, μίλησε αποκλειστικά στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ και για το πόσο αναγκαίο είναι σήμερα να είμαστε όλοι γνώστες Α΄ βοηθειών.

-Κύριε Βαλλιανάτε καλημέρα σας. Διαβάσαμε στο Δελτίο Τύπου της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά, την συνεργασία σας για τρεις Δευτέρες (13, 20, Μαΐου και 3 Ιουνίου), με παρουσίαση τριών ενοτήτων (Α΄ΒΟΗΘΕΙΕΣ – ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ – ΣΕΙΣΜΟΙ), στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα. Τι έχετε να μας πείτε;

Πρώτα απ’ όλα σας ευχαριστώ για την ευγενική πρόσκλησή σας. Μετά τη λήξη του εκπαιδευτικού  σεμιναρίου που παρουσίασα στην εκκλησία ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ στα πλαίσια του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» διάρκειας 14 ωρών, σε συνεργασία με την «Φωλιά πολιτισμού» δηλαδή την Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, επιλέξαμε αυτές τις ενότητες από το όλο πρόγραμμα, επειδή πιστεύω ότι αυτή την εποχή και εν όψει καλοκαιριού θα είναι πολύ χρήσιμες.

-Σαν ειδικός στο θέμα, μας αναλύεται λίγο το μήνυμα σας «Α΄ βοήθειες… σήμερα, αύριο, πάντα»;   

Βεβαίως. Επειδή η διδαχή είναι γνώση και η γνώση σε κατάλληλα ειδικά χέρια δίνει ζωή,

αφιερώνοντας λίγες ώρες από την ζωή μας για να μάθουμε Α΄ βοήθειες, κερδίζουμε μετά πολλές ώρες από την ζωή μας, χωρίς πιθανό πρόβλημα ή αναπηρία, για μας και τους γύρω μας! Σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι επειδή είναι καλά την παρούσα στιγμή, νομίζουν ότι θα είναι καλά εφόρου ζωής και δεν θα πάθουν το παραμικρό ατύχημα, που μπορεί να τους στερήσει την καθημερινότητα τους, ακόμη και την ζωή τους.

IMG-20240515-WA0000

-Γιατί είναι τόσο αναγκαίο σήμερα να είμαστε όλοι γνώστες Α΄ βοηθειών;

Από υπάρξεως κόσμου, ο άνθρωπος γεννημένος με μία τεράστια προστασία -το ένστικτο της επιβίωσης- κατάλαβε ότι σε οποιοδήποτε πρόβλημα  υγείας ή τραύματος, έπρεπε πρώτος αυτός να ξέρει να παρέμβει στο πρόβλημα, έτσι ώστε να μπορέσει να κρατηθεί ζωντανός. Όταν άρχισε η κοινωνικοποίηση του, μοιράστηκαν όλοι μαζί τις όποιες γνώσεις τους μεταξύ τους, οπότε κατάλαβαν πόσο χρήσιμοι είναι και οι άλλοι γύρω τους την κατάλληλη στιγμή.

-Ναι αλλά τότε ήταν μια άλλη εποχή, γεμάτη προβλήματα, ήταν μόνοι…

Νομίζω ότι ζούμε ακριβώς παράλληλες καταστάσεις και η μόνη διαφορά μας από τους προγόνους μας -ευτυχώς όχι πάντα- είναι το τρεχούμενο ζεστό νερό από ηλιακό και το WC μέσα στο σπίτι! Αν κοιτάξετε γύρω σας, θα δείτε πόσοι άνθρωποι πεθαίνουν μόνοι, ειδικά μικρά παιδιά και μεσήλικες, οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν σωθεί, αν ήξεραν οι ίδιοι ή οι γύρω τους  ότι για να σώσεις κάποιον χρειάζονται  -αν προλάβεις- 3 λεπτά μόνο, οπότε πρέπει να ξέρεις Α΄ βοήθειες για να προσφέρεις ζωή. Πέθαιναν μόνοι τους τότε, πεθαίνουν μόνοι και σήμερα. Στους καιρούς μας, οι 9 στους 10 στην ερώτηση «τι θα κάνετε σε αντίστοιχο συμβάν;» απαντούν το ΕΚΑΒ ή τον γιατρό. Εάν είναι δυνατόν το ασθενοφόρο να είναι έξω από το σπίτι τους ή ο γιατρός στο διπλανό δωμάτιο!

-Βλέπετε να καλυτερεύει η κατάσταση, να έρχονται περισσότεροι στα μαθήματα και ν’ αλλάζει κάτι;

Ευτυχώς ναι! Σε όλες αυτές τις συναντήσεις, βλέπεις στο πρόσωπο τους την αγωνία και την ανάγκη για μάθηση. Πολλοί απ’ αυτούς κρατούν και σημειώσεις, γι’ αυτό τους βοηθάω πλέον με φωτοτυπίες. Βέβαια στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν ακόμη ο/η «κλασικός/η καλοπερασάκιας», οι οποίοι δηλώνουν ακόμα «Γιατρέ θα στείλω την γυναίκα /άντρα μου να παρακολουθήσει», χωρίς να σκέπτονται ότι αν θα συμβεί κάτι στην υπόλοιπη οικογένεια και λείπουν αυτοί που διδάχτηκαν, ποιος θα τους σώσει ή ακόμη κι αυτούς;

-Μπορεί να παρακολουθήσει οποιοσδήποτε αυτά τα σεμινάρια;

Τα σεμινάρια αυτά δεν απευθύνονται σε γιατρούς -εμείς τα ξέρουμε- είναι προγραμματισμένα για το ευρύ κοινό και σ’ αυτά μαθαίνουν  τι θα πρέπει να κάνουν χωρίς εμάς ή μέχρι να φτάσουν σ’ εμάς. Οι Α΄ βοήθειες γενικά, είναι η βοήθεια που δίνεται σε κάθε άτομο, που υφίσταται μια ξαφνική αρρώστια ή έναν ξαφνικό τραυματισμό, με φροντίδα που παρέχεται για την διατήρηση της ζωής του και  την πρόληψη της κατάστασης από την επιδείνωση ή την ανάρρωση.

vallianatos

-Στα σεμινάρια αυτά, υπάρχουν και άλλα ιδιαίτερα οφέλη για τον εκάστοτε συμμετέχοντα;

Εκτός από το ότι θα αποκτήσουν ειδικές γνώσεις σχετικά με την παροχή Α’ βοηθειών, θα μάθουν αντιμετώπιση ατυχημάτων και ικανότητα στη λήψη γρήγορων αποφάσεων παρέμβασης. Επίσης θα ενισχύσουν την αυτογνωσία τους, θα καταλάβουν καλύτερα την ανάγκη αλληλοβοήθειας και θα αποκτήσουν ικανότητα συνεργασίας και ομαδικό αίσθημα.

-Τι συμβαίνει σε άλλες χώρες, σχετικά με το πρόβλημα αυτό;

Σε άλλες χώρες, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που μπορεί να απαιτείται η παροχή Α’ βοηθειών, γι’ αυτό σε πολλές εξ αυτών υπάρχει νομοθεσία, κανονισμός και καθοδήγηση, που καθορίζει και επιβάλει την γνώση παροχής των Α’ βοηθειών,  για το καλό της κοινότητας.

-Ποιος είναι ο στόχος αυτής όλης της ενημέρωσης;

Πρωταρχικός στόχος των Α’ βοηθειών, είναι να σωθούν ζωές, με το να προληφθεί ή να αποτραπεί η κατάσταση από την επιδείνωση ή τον κίνδυνο της περαιτέρω ζημιάς και να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος του θανάτου. Παράλληλα, δίνεται μια ευκαιρία στον καθένα μας σώζοντας κάποιον, να νοιώσει αυτή την ιδιαίτερη χαρά της προσφοράς.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ