Εφημερίδα Κοινωνική

Ενδοοικογενειακή βία: Εγκύκλιος του Αρείου Πάγου προς την ΕΛ.ΑΣ.

 Breaking News

Ενδοοικογενειακή βία: Εγκύκλιος του Αρείου Πάγου προς την ΕΛ.ΑΣ.
08 Απριλίου 2024

Διαστάσεις πανδημίας έχουν πάρει τα φαινόμενα ενδοοιγενιακής βίας στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Γι’αυτό το σκοπό ο Άρειος Πάγος απέστειλε εγκύκλιο προς την ΕΛ.ΑΣ με οδηγίες για το πως να ενεργούν, ακόμα και χωρίς να το ζητήσει το θύμα.

Η εγκύκλιος υπογράφεται από την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Μαρία Γκανέ με αφορμή τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για την ενδοοικογενειακή βία, που τίθεται σε εφαρμογή από την 01-05-2024. Ειδικότερα, η εντολή προς τις αστυνομικές δυνάμεις είναι σαφής, καθώς τονίζεται πως είναι υποχρέωση της αστυνομίας να παρέχει συνδρομή στα θύματα”.

«Είναι επιβεβλημένο και χρήσιμο: α) να επισημαίνετε στις αστυνομικές αρχές που λαμβάνουν γνώση υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας ότι η κοινωνική συμπαράσταση με την προβλεπόμενη διεύρυνση των φορέων του δημοσίου τομέα που θα παρέχουν συνδρομή στα θύματα-ηθική συμπαράσταση και υλική συνδρομή- αποτελεί υποχρέωσής τους, ενώ δεν απαιτείται πλέον σχετικό αίτημα των θυμάτων και θα πρέπει να ενεργούν ‘αμελλητί’, ώστε να τους παρασχεθεί, αμέσως η απαραίτητη κατά περίπτωση, αρωγή β) να παρέχετε σαφείς και αναλυτικές οδηγίες στις αστυνομικές αρχές, όταν επιλαμβάνονται αξιόποινων συμπεριφορών που εμπίπτουν στις διατάξεις προστασίας των θυμάτων ενδοοικογενειακή βίας, να λαμβάνουν πάντοτε μέτρα ασφαλούς μεταφοράς και παραμονής των θυμάτων σε ενδεδειγμένους χώρους χωρίς την ταυτόχρονη παρουσία των δραστών».

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ