Εφημερίδα Κοινωνική

Εκδήλωση για τα 80 χρόνια από τον Αγγλοαμερικανικό βομβαρδισμό του Πειραιά

 Breaking News

Εκδήλωση για τα 80 χρόνια από τον Αγγλοαμερικανικό βομβαρδισμό του Πειραιά
03 Απριλίου 2024

Ο αγγλοαμερικανικός βομβαρδισμός του Πειραιά, πριν 80 χρόνια, διδάσκει ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στους ιμπεριαλιστές, ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε την Κυριακή η Τομεακή Επιτροπή Πειραιά του ΚΚΕ και τα Παραρτήματα Δήμων Πειραιά της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στον Τινάνειο Κήπο.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ χαιρέτισε ο Γιάννης Νταουντάκης, πρόεδρος του παραρτήματος Πειραιά της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Διαβάστηκαν μαρτυρίες της περιόδου εκείνης, από μέλη της ΚΝΕ και τον Στέλιο Μουντή, αντιπρόεδρο του Παραρτήματος, ο οποίος έχασε τον πατέρα του στον βομβαρδισμό.

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το συγκρότημα της ΚΝΕ και τον Στέλιο Αλεξανδράκη,

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Νίκος Αμπατιέλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Α” Πειραιά και ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος της ΚΕ.

Στην ομιλία του ο Στέφανος Λουκάς, αναφέρθηκε στο ιστορικό του βομβαρδισμού του Πειραιά σημειώνοντας: «Έχουν κλείσει 80 χρόνια από τις 11 Γενάρη 1944 όταν ο Πειραιάς δεχόταν τον σφοδρότερο βομβαρδισμό στη διάρκεια του Β” Παγκοσμίου Πολέμου και μάλιστα από τους Αγγλοαμερικανούς ιμπεριαλιστές «σύμμαχους» των αστών στον πόλεμο κατά του φασιστικού άξονα. Για πάνω από 5 συνολικά ώρες, με τρεις επιδρομές, τα αμερικανικά και βρετανικά αεροπλάνα ισοπέδωσαν τον Πειραιά ρίχνοντας χωρίς διάκριση στις λαϊκές συνοικίες τόνους βόμβες, διαπράττοντας ένα έγκλημα κατά του αδούλωτου λαού της περιοχής και της χώρας μας.

200 βομβαρδιστικά αεροπλάνα χτυπούσαν τον Πειραιά. Πρώτοι βομβάρδισαν οι Αμερικανοί το μεσημέρι. Οι Βρετανοί βομβάρδισαν δύο φορές το βράδυ. Ήταν οι πιο φονικοί βομβαρδισμοί, καθώς όλοι πίστευαν ότι οι βομβαρδισμοί είχαν τελειώσει και είχαν βγει στους δρόμους για να προσφέρουν βοήθεια σε όσους ήταν ζωντανοί, αλλά εγκλωβισμένοι κάτω από ερείπια. Έτσι οι βρετανικοί βομβαρδισμοί ανέκοψαν κάθε προσπάθεια ανάσυρσης εγκλωβισμένων αυξάνοντας τους νεκρούς.

Οι θάνατοι στη διάρκεια του βομβαρδισμού της 11ης Ιανουαρίου 1944 υπολογίζονται σε πάνω από 700, αλλά στο ταφολόγιο στο νεκροταφείο της Ανάστασης, υπάρχουν μόνο 492 ονόματα. Θα πρέπει να υπολογιστεί ότι ένας σημαντικός αριθμός θυμάτων του βομβαρδισμού θάφτηκαν ανώνυμα σε λάκκους, χωρίς να δοθούν τα στοιχεία τους, άλλοι στην Αθήνα, όταν μεταφέρθηκαν ως τραυματίες, μερικοί σκόπιμα δεν δηλώθηκαν από τους συγγενείς για να κρατήσουν τα δελτία τροφίμων τους ώστε να πάρουν τη μερίδα που τους αναλογούσε – 30 δράμια ψωμιού».

Παράλληλα, ο Στέφανος Λουκάς τόνισε ότι «ένα βασικό συμπέρασμα από αυτή την ιστορική περίοδο είναι ότι όταν οι λαοί αποφασίσουν να βγουν μπροστά, οργανωμένοι και αποφασισμένοι να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους, γίνεται ακαταμάχητη η δύναμή τους.

Μόνο που για να μπορούν να το αποφασίσουν χρειάζονται την οργανωμένη επαναστατική πρωτοπορία της εργατικής τάξης, το Κομμουνιστικό Κόμμα. Που έχοντας σωστή στρατηγική, όταν δημιουργηθεί επαναστατική κατάσταση όπως αυτή του 1944 στην Ελλάδα, καθοδηγεί την εργατική τάξη και τους συμμάχους της στον αγώνα για την εργατική εξουσία.

Είναι χρήσιμα συμπεράσματα τώρα που μαίνονται ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.

Η κυβέρνηση έχει μπλέξει την Ελλάδα μέχρι τα μπούνια στον πόλεμο στην Ουκρανία. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έγινε αμερικανοΝΑΤΟική βάση. Το λιμάνι του Πειραιά υποδέχεται αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση στέλνει συνεχώς όπλα, πυρομαχικά, άρματα μάχης, αφοπλίζοντας τα νησιά του Αιγαίου, ενώ όλη η Ελλάδα είναι ιμπεριαλιστικό ορμητήριο.

Πρόσφατα ο Κ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε την Ουκρανία και έκανε συμφωνίες για να μας μπλέξει ακόμη πιο βαθιά σε αυτό τον πόλεμο.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή ανέδειξε τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του πολέμου, ως συνέπεια της ανατροπής του σοσιαλισμού και της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο πόλεμος γίνεται για να μοιράσουν τον πλούτο της Ουκρανίας, που είναι τεράστιος σε φυσικό αέριο, ουράνιο, διάφορα μέταλλα, εύφορα, καλλιεργήσιμα εδάφη κ.ά. Ενώ τα ευρωενωσιακά μονοπώλια μαζί και ελληνικοί όμιλοι ετοιμάζονται να κερδοσκοπήσουν με τα προγράμματα ανοικοδόμησης της Ουκρανίας».

Σημείωσε ότι «εδώ και πέντε μήνες το Ισραήλ, με τις πλάτες των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, διεξάγει πόλεμο για την εξόντωση του ηρωικού λαού της Παλαιστίνης, που δεκαετίες τώρα παλεύει για τη δική του πατρίδα.

Πίσω από την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή βρίσκονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τον έλεγχό της. Ανάμεσα σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, το ευρωατλαντικό στρατόπεδο από τη μια και το ευρασιατικό από την άλλη. Η Ρωσία έχει βάσεις στη Συρία, θεωρεί την περιοχή γεωστρατηγικό κόμβο για τα συμφέροντα των μονοπωλίων της».

Όπως ανέφερε: «Η ελληνική κυβέρνηση με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Ελληνικής Λύσης και των άλλων ακροδεξιών μορφωμάτων, στηρίζει το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ. Άλλωστε όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν συνάψει διάφορες στρατηγικές και στρατιωτικές συμφωνίες με το Ισραήλ.

Έχουν στείλει ελληνική πυροβολαρχία «Πάτριοτ» στη Σαουδική Αραβία, τώρα έστειλαν τη φρεγάτα «Ύδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ η Ελλάδα ανέλαβε και τη διοίκηση της πολεμικής ναυτικής αποστολής «Aspides» της ΕΕ, στην περιοχή που συνεργάζεται με ναυτική δύναμη που ηγούνται οι ΗΠΑ.

Όλα αυτά δεν γίνονται μόνο λόγω συμμαχίας με ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα υπηρετούν τα συμφέροντα των Ελλήνων καπιταλιστών, εφοπλιστών, επιχειρηματιών της Ενέργειας, επιχειρηματιών στις διαμετακομιστικές “αλυσίδες», στη μεταφορά εμπορευμάτων κλπ. Γι” αυτά τα συμφέροντα στέλνουν προσωπικό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, παιδιά του λαού, στο στόμα του λύκου.

Είναι πέρα για πέρα δίκαιες οι αντιδράσεις στις γραμμές των μόνιμων στελεχών και των εφέδρων των Ενόπλων Δυνάμεων για τέτοιες αποστολές σε εμπόλεμη ζώνη έξω από τα σύνορα της Ελλάδας.

Είναι εκατοντάδες οι επιστολές νέων στρατευμένων ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους δολοφονικούς σχεδιασμούς και μας γεμίζουν δύναμη και περηφάνια. Είμαστε στο πλευρό τους».

Ο Στέφανος Λουκάς ξεκαθάρισε ότι «δεν μπαίνουμε κάτω από την ξένη για τους εργαζόμενους σημαία των καπιταλιστών που θα συμμετέχουν σε ένα ιμπεριαλιστικό πόλεμο για τα κέρδη τους. Υψώνουμε τη σημαία των συμφερόντων της εργατικής τάξης, του λαού. Η εργατική τάξη οργανώνει αυτοτελώς την πάλη της με όλες τις μορφές για να σταματήσει μια για πάντα και τον πόλεμο και την εκμετάλλευση. Αγώνας για την ολοκληρωτική ήττα της αστικής τάξης και την κατάκτηση της εξουσίας. Αν δεχτούμε ένοπλη επίθεση, με την καθοδήγηση του ΚΚΕ, το εργατικό, λαϊκό κίνημα θα υπερασπίσει τα σύνορα και τον λαό μας.

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, η συμμετοχή στην ιμπεριαλιστική διαπάλη, φανερώνουν ότι οι καπιταλιστές όταν μιλούν για «πατρίδα», εθνικό «συμφέρον», χρησιμοποιούν το αίμα των λαών για τα δικά τους συμφέροντα.

Καμιά λοιπόν εμπιστοσύνη στην αστική τάξη που εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Η αστική τάξη είναι αυτή που απεμπολεί και σήμερα κυριαρχικά δικαιώματα σε ΝΑΤΟ – ΕΕ όπως η φύλαξη των συνόρων στο Αιγαίο».

«Στο κίνημα καλούμε σε κοινή δράση κάθε τίμιο εργαζόμενο, κάθε συνδικαλιστή, που δεν είναι με την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις, ανεξάρτητα από τις πολιτικές επιλογές που έκαναν μέχρι χτες. Τους καλούμε σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Και την πολιτική μάχη για τις ευρωεκλογές θα τη δώσουμε με ανοικτά τα μέτωπα των αγώνων! Με δράση για την οργάνωση της κοινωνικής συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Με δυνάμωμα του ρεύματος αμφισβήτησης και εναντίωσης στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Γιατί στο τέλος κι αυτής της μάχης, πρέπει να αναδειχτεί πολύ πιο ισχυρό συνολικά το ρεύμα αμφισβήτησης της αντιλαϊκής πολιτικής, της κυβέρνησης της ΝΔ και της συναίνεσης που της προσφέρουν τα κόμματα του συστήματος, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Αριστερά, τα ακροδεξιά μορφώματα, αλλά και τα οπορτουνιστικά κόμματα που βάζουν τρικλοποδιές.

Στο στόχαστρο αυτών των αγώνων, αλλά και της πολιτικής μας δράσης μπαίνει και η ΕΕ, που υπάρχει μόνο για να εξασφαλίζει τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, τσακίζοντας κάθε λαϊκή ανάγκη με τις Οδηγίες, τους Κανονισμούς, τις συνθήκες της, που συνδιαμορφώνουν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της, φιλελεύθερες, σοσιαλδημοκρατικές, οι λεγόμενες κεντροαριστερές – αριστερές, σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

Αποδείχτηκε παραμύθι ότι η ενιαία ευρωενωσιακή αγορά θα έφερνε οικονομική ανάπτυξη για όλους, ευημερία, καλούς μισθούς και συντάξεις, χαμηλές τιμές για τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Δεν είναι μονόδρομος η Ευρωπαϊκή Ένωση του κεφαλαίου, της εκμετάλλευσης, της ακρίβειας, της φτώχειας, των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Υπάρχει άλλος δρόμος: Αυτός της τεράστιας πλειοψηφίας των εκμεταλλευομένων και καταπιεσμένων, αυτών που παράγουν τον πλούτο, με αποδέσμευση από την ΕΕ και κάθε ένωση του κεφαλαίου, για να έχουν την εξουσία και την οικονομία στα δικά τους χέρια, ώστε να οικοδομήσουν την Ευρώπη της αλληλεγγύης, της φιλίας, της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, της ευημερίας και του σοσιαλισμού», τόνισε ο Στ. Λουκάς.

κοσμος

Καλλιτεχνικο προγραμμα

Μαθητες μαρτυριες


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ