Εφημερίδα Κοινωνική

Διαβάστε το black spider της Κοινωνικής!

 Breaking News

Διαβάστε το black spider της Κοινωνικής!
13 Απριλίου 2024

Έφτιαξαν την επικίνδυνη παιδική χαρά στο Αιγάλεω μετά το δημοσίευμα της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ  

Μπράβο στο Δήμο για την άμεση ανταπόκριση – Να δουν και τις άλλες! 

Στα «δημοσιογραφικά» λέμε ότι το καλύτερο ρεπορτάζ είναι αυτό που φέρνει αποτέλεσμα. Το προηγούμενο Σάββατο, Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ έγραψε για μια παιδική χαρά στο Αιγάλεω που έχρηζε ιδιαίτερης μέριμνας καθώς ήταν επικίνδυνη. Δημοσιεύσαμε μάλιστα και σχετικές φωτογραφίες. Δεν πέρασαν λίγες ημέρες και ο Δήμος Αιγάλεω, κινητοποιήθηκε για να φτιάξει κάποια από τα επικίνδυνα παιχνίδια. Οφείλουμε λοιπόν, εκτός από το να ευλογήσουμε τα «γένια» μας… να πούμε και ένα μεγάλο μπράβο στους ανθρώπους του Δήμου που ασχολήθηκαν. Για να είμαστε όμως και αντικειμενικοί οφείλουμε να πούμε ότι υπάρχουν και άλλες παιδικές χαρές που χρήσουν ανάλογης μέριμνας στην πόλη και που πρέπει να «τρέξει» ο Δήμος. Οι καταγγελίες βλέπετε, έρχονται συνεχώς στην εφημερίδα μας και είναι γεγονός ότι το Αιγάλεω, αν και σε άλλα πράγματα είναι μπροστά, στο θέμα των παιδικών χαρών έχει μείνει αρκετά πίσω, συγκριτικά με άλλες γειτονικές πόλεις. Ας το προσέξουν οι αρμόδιοι. Θα επανέλθουμε.

dimosieuma (1)

 

 

 

 

 

Κάντο όπως η Μαίρη Τσιώτα! Το υπέροχο Πρότυπο Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Περιστέρι

tsiota

Πραγματικά… υπέροχο το 1ο Πρότυπο Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, πρώην πάρκο «Σπαστήρα», στην οδό Πελασγίας 90, στο Περιστέρι. Ο συγκεκριμένος χώρος «Σπαστήρα» ήταν μπαζότοπος που αγοράστηκε μετά από ενέργειες της Δημοτικής Αρχής του Ανδρέα Παχατουρίδη και εν συνεχεία σε λιγότερο από ένα χρόνο, κατάφερε να τον μετατρέψει σε πάρκο πρασίνου, εκπαίδευσης, άθλησης, παιχνιδιού και συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών. Η αρμόδια Αντιδήμαρχος Μαίρη Τσιώτα – Μάρκου, μαζί με εργαζόμενους και στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής σε χρόνο ρεκόρ δημιούργησαν ένα πρότυπο πάρκο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Το επισκεφτήκαμε και το χαρήκαμε! Πραγματικά μια όμορφη πρωτοβουλία που αποδεικνύει και στην πράξη γιατί ο Δήμος Περιστερίου πετυχαίνει σημαντικά ποσοστά στην ανακύκλωση! Καλό θα είναι να δουν και οι άλλοι Δήμοι όσα κάνει το Περιστέρι, γιατί με τέτοια αποτελέσματα το «βλέπουν με τα κυάλια».

tsiota1

436636053_826484515985505_6311493320106139226_n

tsiota2

 

 

 

 

 

Τέλος ταφής απορριμμάτων: Αφαίμαξη από τα ταμεία των δήμων και μετακύλιση κόστους στους δημότες - Στα «κάγκελα» 164 δήμαρχοι – Στις 14 Μαΐου η δίκη στο ΣτΕ

telos

Και μέσα σε όλα αυτά, ΡΩΤΑΜΕ

• Πότε τελικά θα γίνουν εκλογές στον ΕΔΣΝΑ;

• Προϋπολογισμό έχει καταρτίσει ο φορέας;

Χιλιάδες ευρώ που (κανονικά) θα προοριζόταν για τις λειτουργικές δαπάνες των Δήμων αφαιρούνται από τα ταμεία τους προκειμένου να αποδώσουν το λεγόμενο… τέλος ταφής στο Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).

Την «διαδικασία» αυτή έχει ανοίξει εδώ και μερικούς μήνες η απόφαση του ΥΠΕΣ «για την εξόφληση του οφειλόμενου ποσού των Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού για το τέλος ταφής του έτους 2022 και για το τέλος ταφής α΄ εξαμήνου έτους 2023».

Το οφειλόμενο ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε δήμο καθορίστηκε σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Από το συνολικό ποσό (129 εκ. ευρώ), τα 80.504.270 ευρώ που καταβάλλονται στον ΕΟΑΝ, αντιστοιχούν στο τέλος ταφής του έτους 2022 και παρακρατούνται το 2024 από την τακτική επιχορήγηση των δήμων σε μηνιαίες δόσεις. Οι δήμοι τον Οκτώβριο του 2024 θα κληθούν να αποδώσουν το τέλος ταφής του δεύτερου εξαμήνου του 2023 συν του πρώτου εξαμήνου του 2024.

Συνολικά οι δήμοι καλούνται να καταβάλλουν εντός του 2024 περί τα 240 εκ. ευρώ για την αναδρομική καταβολή του τέλους ταφής των απορριμμάτων των ετών 2022, 2023 και του πρώτου εξαμήνου του 2024.

Το ποσό θα καταβληθεί από το υπουργείο Εσωτερικών αλλά θα γίνει αυτόματη παρακράτηση εντός του έτους από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των δήμων, τινάζοντας στον αέρα τους προϋπολογισμούς τους. Η καταβολή του τέλους ταφής απορριμμάτων έχει προκαλέσει την αντίδραση σύσσωμης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χαρακτηρίζοντας το μέτρο άδικο και για τους δήμους και τους δημότες ενώ η ΚΕΔΕ, μαζί με 164 Δήμου έκανε ενέργειες προς το ΣτΕ για τη μη νόμιμη επιβολή του τέλους ταφής. Η δίκη προσδιορίστηκε στις 14 Μαΐου στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου κατατέθηκε αίτηση ακύρωσης κατά τριών αποφάσεων του υπουργείου Εσωτερικών, με τις οποίες παρακρατούνται από τους ΚΑΠ των δήμων, «οφειλόμενα» ποσά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως είπε ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, για το τέλος ταφής: «Μας έχουν διπλοκρατήσει χρήματα, περίπου 320 χιλ. από τους ΚΑΠ για 2 χρόνια και λύση δεν έχει βρεθεί!».

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΑΦΗΣ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ 

Σύμφωνα με το άρθρο 38 του ν. 4819/2021 από την 1η Ιανουαρίου 2022 επιβάλλεται τέλος ταφής για τις ποσότητες ανεπεξέργαστων αστικών αποβλήτων που διατίθενται σε χώρους υγειονομικής ταφής καθώς και για τα υπολείμματα επεξεργασίας αστικών αποβλήτων που προκύπτουν από μονάδες επεξεργασίας αστικών αποβλήτων (Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), Μονάδες Επεξεργασίας Βιολογικών Αποβλήτων (ΜΕΒΑ), Μονάδες Μηχανικής Βιολογικής Επεξεργασίας (ΜΕΑ), και μονάδες αποτέφρωσης αστικών αποβλήτων), που διατίθενται σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ). Υπόχρεοι καταβολής του τέλους ταφής είναι οι ΦοΔΣΑ και οι Ο.Τ.Α. α’ βαθμού ή τα νομικά πρόσωπα που ανήκουν στους Ο.Τ.Α. και ασκούν τις αρμοδιότητες ΦοΔΣΑ του άρθρου 227 του ν. 4555/2018 (Α’ 133). Το τέλος ταφής ορίζεται σε είκοσι (20) ευρώ ανά τόνο αποβλήτων από 1/1/2022 και αυξάνεται ετησίως κατά πέντε (5) ευρώ ανά τόνο και έως την τιμή των τριάντα πέντε (35) ευρώ ανά τόνο. Από την 1η Ιανουαρίου 2026 το τέλος ταφής ορίζεται σε σαράντα πέντε (45) ευρώ ανά τόνο αποβλήτων και αυξάνεται στην τιμή των πενήντα πέντε (55) ευρώ ανά τόνο από την 1η Ιανουαρίου 2027, η οποία και παραμένει σταθερή για τα επόμενα έτη.

Το τέλος ταφής αποδίδεται από τους παραπάνω υπόχρεους, σε ειδικό λογαριασμό που ο Ε.Ο.ΑΝ. τηρεί για τον σκοπό αυτόν. Το τέλος ταφής υπολογίζεται ανά εξάμηνο με βάση τις πραγματικές ποσότητες αποβλήτων που διατέθηκαν στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ). Οι υπόχρεοι υποβάλλουν στον Ε.Ο.ΑΝ. έως τις 31 Μαρτίου και έως τις 30 Σεπτεμβρίου στοιχεία σχετικά με τον υπολογισμό του τέλους ταφής για το β’ και α’ εξάμηνο αντίστοιχα και αποδίδουν το οφειλόμενο ποσό έως τις 30 Απριλίου και έως τις 30 Οκτωβρίου για το β’ και α’ εξάμηνο αντίστοιχα. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης στο νόμο προβλέπονται κυρώσεις και προσαυξήσεις για την μη έγκαιρη απόδοση του τέλους ταφής.

ΚΕΔΕ: Άδικο μέτρο Οι προβαλλόμενοι νομικοί λόγοι στο ΣτΕ

Για «άδικο και αντισυνταγματικό μέτρο» έκανε λόγο προσφάτως ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου.

«Το μέτρο αυτό εξωθεί τους δήμους, οι οποίοι θα βρεθούν με προϋπολογισμούς στο κόκκινο, να μετακυλήσουν το κόστος του τέλους ταφής στους δημότες, χωρίς να γνωρίζουν αν και πότε θα τους επιστραφούν ανταποδοτικές υπηρεσίες. Δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι δήμοι και οι δημότες να πληρώσουν την έλλειψη των απαραίτητων υποδομών για τη φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων. Διότι το κράτος έχει την ευθύνη για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων. Δεν αντέχουν οι πολίτες αύξηση στα δημοτικά τέλη, η οποία προκύπτει από το τέλος ταφής. Το μέτρο είναι επίσης αντισυνταγματικό, διότι αντίκειται στη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, αλλά και στο άρθρο 102 του Συντάγματος περί διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων».

Πολλά διαρρέονται…

Εν τω μεταξύ, πολλά «διαρρέονται» για το πώς μεταφέρονται και πού καταλήγουν τελικά τα χρήματα αυτά που πληρώνουνε οι Δήμοι της Αττικής!

Και αυτό διότι το τελευταίο διάστημα «ακούγεται» ότι υπάρχει μια κωλυσιεργία, μεταξύ ΕΔΣΝΑ και ΕΟΑΝ και ενώ τα χρήματα αυτά εισπράττονται κανονικά, δεν αποδίδονται στην ώρα τους.

Το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει τεθεί υπόψιν του Περιφερειακού Συμβουλίου και έχει κοινοποιηθεί και στο αρμόδιο Υπουργείο.

ΙΣΧΥΕΙ;

Εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Δήμου «μεσαίας κατηγορίας» στην Αττική συστήνει εταιρεία security για να πάρει τη φύλαξη μεγάλου πάρκου και δημοτικών κτιρίων; Αληθεύει η πληροφορία ή μήπως είναι κακόβουλες φήμες;

 

 

Aγωγή – «μαμούθ» της οικογένειας Παντελίδη κατά της Περιφέρειας Αττικής! 

Αγωγή αποζημίωσης ύψους 1,7 εκ ευρώ εναντίον της Περιφέρειας Αττικής ως ηθική αποζημίωση, κατέθεσε η οικογένεια του εκλιπόντος τραγουδιστή Παντελή Παντελίδη, επισημαίνοντας ότι ένα σάπιο κάγκελο επάνω από το στηθαίο το οποίο δεν είχε συντηρηθεί ήταν η αιτία να κοπεί το νήμα της ζωής του Παντελίδη. Για την αγωγή, ενημέρωσε ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας και βεβαίως, αναμένονται εξελίξεις…

 

 

 

 

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ