Εφημερίδα Κοινωνική

Διαβάστε το black spider της Κοινωνικής

 Breaking News

Διαβάστε το black spider της Κοινωνικής
05 Απριλίου 2024

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος τα «λέει» και δεν τον νοιάζει!

Απορίας άξιο είναι γιατί ο έμπειρος αυτοδιοικητικός και… «μέσα σε όλα» Δήμαρχος (Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης) Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δεν είναι μέσα στα 36 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ),τα οποία εκ μέρους της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) θα εκπροσωπήσουν τους Δήμους στις επικείμενες εκλογές του Συνδέσμου, όποτε αυτές γίνουν. Διαβάσαμε ότι ο Γρηγόρης κόπηκε από «ψηλά», επειδή δεν είναι, λέει, «πολιτικά διαχειρίσιμος»… Αυτό βεβαία είναι προς τιμήν του, καθώς τέτοιους ανθρώπους, που δεν υπηρετούν «γραμμές» και δεν μασάνε τα λόγια τους ,τους έχει ανάγκη η αυτοδιοίκηση και η πολιτική γενικότερα. Σημειώστε ότι στην περίπτωση που ο Δήμαρχος «3Β» ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, θα μπορούσε άνετα να βάλει υποψηφιότητα για μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ και υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να εκλεγεί, αφού χαίρει γενικής αυτοδιοικητικής εκτίμησης.

Tα δημοτικά ραδιόφωνα ΣΕ…«ΝEΑ ΧEΡΙΑ»;

Τι «συμβαίνει» με τους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς; Υπάρχουν πληροφορίες ότι επίκεινται ανατροπές στο καθεστώς λειτουργίας τους. Πολλοί κάνουν λόγο για ένα σχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, με στόχο να μεταφέρει την ευθύνη λειτουργίας τους από τους δήμους στις Περιφέρειες, ανοίγοντας παράλληλα «πόρτα» σε ιδιώτες. Λέτε να είναι αλήθεια; Με απλά λόγια, αν κατατεθεί και ψηφιστεί τέτοια νομοθετική διάταξη ο «Αθήνα 984» δεν θα ελέγχεται πλέον από τον Χάρη Δούκα που έχει στηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ, αλλά από τον Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά, που είναι στέλεχος της ΝΔ. Αντίστοιχα και το δημοτικό ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης («FM 100.6″) από τα χέρια του νέου δημάρχου Στ.Αγγελούδη θα περάσει στον έλεγχο του «γαλάζιου» Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστα. Στην Περιφέρεια Αττικής μπορεί (με αυτό το σενάριο) θα περάσουν και «Επικοινωνία 94″ και το «Κανάλι 1″του Πειραιά.

Πάντως, αυτό που ισχύει μέχρι σήμερα για τους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς είναι το εξής: «Οι φορείς άδειας τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σταθμού υπoχρεούνται να εκμεταλλεύονται αυτοί οι ίδιοι και απευθείας το σταθμό. Οι σταθμοί μπορούν να αναθέτουν την παραγωγή του προγράμματός τους σε εταιρίες του ίδιου ομίλου, κατά την έννοια της παραγράφου 11 του άρθρου 5. Επιτρέπεται μόνο η ανάθεση παραγωγής συγκεκριμένων προγραμμάτων σε επιχειρήσεις παραγωγής προγράμματος ή η ανάθεση παραγωγής εκπομπών σε ανεξάρτητους παραγωγούς». Αν αλλάξει αυτό το πλαίσιο και εφαρμοστούν οι ανατροπές (σ.σ. όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά, λένε στο χωριό μας…),  θα γίνει το Έλα να δεις! Και εμείς, προειδοποιούμε, ότι ειδικά σε αυτό το θέμα, στραβά αρμενίζετε. ΘΕΟΣΤΡΑΒΑ….

Γαλατάς – Τροιζηνία Ερωτήματα Σάββα Αθανασίου προς τον Νίκο Χαρδαλιά

Μαθαίνουμε ότι η Περιφέρεια Αττικής ετοιμάζει έργα για τα νησιά του Αργοσαρωνικού και ομολογουμένως, αυτό μας χαροποιεί. Όμως, η παράταξη Ιωακειμίδη και συγκεκριμένα ο Σάββας Αθανασίου, έμπειρος αυτοδιοικητικός και στέλεχος του συνδυασμού, θέτει μια σειρά ερωτημάτων, με ενδιαφέρον, ιδίως σε ότι αφορά στην περιοχή Γαλατά-Τροιζηνίας. Αυτά είναι τα εξής: «Για ποιό κτίριο του Ταμείου Εθνικής Άμυνας στο Γαλατά επιχειρείται μελέτη αποκατάστασης; Ακούμε επίσης ότι θα δοθούν 57.000 ευρώ για μελέτη ανακατασκευής εσοδευτικού στομίου στη Λιμνοθάλασσα Ψήφτας. Έχουν γίνει «φτερά» 1 εκ. ευρώ παλιότερης ανάπλασης; (σ.σ. γιατί ο χώρος έχει απαξιωθεί). Επίσης, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η εργολαβία για την αποκατάσταση του δρόμου Π. Επιδαύρου – Δρυόπης, σχεδιάζουν και την συντήρηση του πράσινου για εργολαβία 36 μηνών; Τι έκπτωση έδωσε ο εργολάβος του έργου; Ποιά έργα αποκατάστασης ήταν υποχρεωμένος να εκτελέσει;». Καλά ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει η περιφερειακή Αρχή.

Έχει αλλάξει το «πλαίσιο» σύγκλησης δημοτικών συμβουλίων

Το ξέρατε ότι… με τις διατάξεις του άρθρου 74 του ν. 4555/2018, καταργήθηκε η πρόβλεψη σύγκλησης του δημοτικού συμβουλίου από το σύνολο των συμβούλων της μειοψηφίας και έκτοτε ο νομοθέτης περιορίζει την πρωτοβουλία σύγκλησης του δημοτικού συμβουλίου, πέραν του προέδρου, στον δήμαρχο ή στην οικονομική ή επιτροπή ποιότητας ζωής – και από 1.1.2024 με τις διατάξεις του άρθρου 26 του ν. 5056/2023 στη δημοτική επιτροπή- ή στο ένα τρίτο (1/3) τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των μελών του συμβουλίου. Σε καμία δε από τις νομοθετικές διατάξεις που έχουν τροποποιήσει το άρθρο 67 του ν. 3852/2010 δεν προβλέφθηκε μεμονωμένα σε μία παράταξη του δημοτικού συμβουλίου να έχει την πρωτοβουλία σύγκλησης του δημοτικού συμβουλίου.

Όλα τα «βλέμματα» σε μια μεγάλη επένδυση στη Φυλή

Πληροφορηθήκαμε ότι εντός των επομένων ημερών αναμένεται η εκκίνηση του διαγωνισμού για την ανάπτυξη του νέου Εμπορευματικού Κέντρου (Logistics Center) στον Δήμο Φυλής. Μεγάλο project, που έλαβε «πράσινο φως» στο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, τελώντας όμως υπό την αίρεση της έγκρισης της απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φυλής. Το έργο ωστόσο αναμένεται να προχωρήσει καθώς έχει λάβει υπογραφή από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Νίκο Ταγαρά και όλα δείχνουν «τετελεσμένα» από πλευράς Κυβέρνησης. Ο επενδυτής θα δημιουργήσει το Logistics Center σε ακίνητο έκτασης 450 στρεμμάτων που θα του παραχωρήσει ο Δήμος Φυλής για 35 χρόνια. Επένδυση πολλών εκατομμυρίων με στόχο να καταστεί ένα σύγχρονο κέντρο φιλοξενίας των μεταφορέων και διαμεταφορέων που σήμερα υπάρχει στον Ελαιώνα. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 200 μεταφορικές επιχειρήσεις έχουν δεχθεί να μετακινηθούν στις νέες εγκαταστάσεις! «Μαγιά εσόδων» για πολλούς, που ανοίγει και το δρόμο και της ανάπλασης του Ελαιώνα…

Ιδιώτες στην καθαριότητα!

Υπάρχουν και αλλού ιδιωτικές… «πορτοκαλιές» που κάνουν πορτοκάλια, λένε τελευταία πολλοί δήμαρχοι που βλέπουν να μην τα καταφέρνουν με την καθαριότητα και να ανοίγουν με χαμόγελο στα χείλη την πόρτα σε ιδιώτες, ώστε να διώξουν από πάνω τους το βάρος ευθύνης αλλά και τα προπόνα που δέχονται από κόσμο. Πρώτη περίπτωση: Την αδυναμία εκτέλεσης των υπηρεσιών καθαριότητας με τα ίδια μέσα του Δήμου, αποφάσισε η Δημοτική Επιτροπή Καρπενησίου δεδομένου ότι το προσωπικό και ο εξοπλισμός του Δήμου δεν επαρκούν και απαιτείται η ανάθεση των υπηρεσιών σε ιδιώτη. Η αρμοδιότητα «ανοίγει» σε ιδιώτη έναντι 1,4 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα «πράγματα» συμβαίνουν αυτές τις μέρες και στο Δήμο Σύρου-Ερμούπολης! Και εκεί, εργαζόμενοι βρίσκονται στα “κάγκελα” εξαιτίας κινήσεων ανάθεσης υπηρεσιών της υπηρεσίας καθαριότητας σε ιδιωτική επιχείρηση, ακόμη ωστόσο δεν έχει οριστικοποιηθεί το θέμα.

Εκλογές στον ΕΔΣΝΑ Γιατί τηρείται στάση αναμονής;

Στις αυτοδιοικητικές «πιάτσες» συζητείται έντονα το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει ακόμα εκλογές στον Ειδικό Διαβαθμιδικό Συνδέσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), την ώρα που ο ΧΥΤΑ Φυλής κοντεύει να «κρασάρει»! Σοβαρό θέμα, το οποίο είμαστε βέβαιοι ότι προβληματίζει αυτές τις μέρες και τον Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά, παρά το ότι ο ίδιος για τους δικούς του λόγους επιμένει να διατηρεί σιγή ιχθύος, ακόμη και για τα διαδικαστικά. Φυσιολογικό βέβαια, καθότι ο Περιφερειάρχης βλέπει τις «συγκρούσεις» να είναι αναπόφευκτες (και σε επίπεδο προσώπων και σε επίπεδο Δήμων) και ορθά επιθυμεί να καταλαγιάσουν τα πνεύματα, να βρεθούν οι ισσοροπίες και να γίνουν ομαλά οι διαδικασίες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ