Εφημερίδα Κοινωνική

Περιφέρεια Αττικής: Καμία καθυστέρηση για το νερό στην Αίγινα

 Breaking News

Περιφέρεια Αττικής: Καμία καθυστέρηση για το νερό στην Αίγινα
14 Μαρτίου 2024

Η επιτάχυνση των εργασιών για την αποκατάσταση της ζημιάς στον υποθαλάσσιο αγωγό της Αίγινας τέθηκε επί τάπητος υπό τις σαφείς οδηγίες του Περιφερειάρχη Νίκου Χαρδαλιά, σε μακρά σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Λιμενάρχη, στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργασίες από τον ανάδοχο αναμένεται να ξεκινήσουν το αργότερο μέχρι την Παρασκευή υπό την επίβλεψη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος. Αρμόδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι εργασίες απαιτούνται έως τέσσερις ημέρες για την πλήρη αποκατάσταση της υδροδότησης στο νησί. Οι επαγγελματίες του Τουρισμού του νησιού, ωστόσο διαμαρτύρονται ότι  θα «χάσουν» τα τριήμερα της Καθαράς Δευτέρας και της 25ης Μαρτίου.

Η Αίγινα παραμένει χωρίς νερό από τις 24 Ιανουαρίου και οι ανάγκες καλύπτονται, όπου είναι εφικτό, από νερό αμφιβόλου ποιότητας προερχόμενου από γεωτρήσεις.

Από το πρωί της Δευτέρας- πραγματοποιούνται από την κατασκευάστρια εταιρεία δοκιμές στον πλωτό γερανό, αφενός για να τυποποιηθεί η διαδικασία συναρμολόγησης του ειδικού τεμαχίου που απαιτείται για την αποκατάσταση της βλάβης και αφετέρου για να έχουν διασφαλιστεί όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα. Οι τεχνικές δοκιμές συνεχίζονται και σήμερα ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα νέου λάθους, αλλά και η επικινδυνότητα για τους ίδιους τους δύτες.

Σε διάστημα τεσσάρων ετών σχεδόν, από το 2020, έχουν σημειωθεί 4 πράξεις δολιοφθοράς σε διαφορετικά σημεία του αγωγού, που συνδέει τη Σαλαμίνα με την Αίγινα, μία το 2020, δύο το 2022 και άλλη μία πρόσφατα.

Μετά και το 4ο κρούσμα δολιοφθοράς στον αγωγό νερού των 14 χλμ που ενώνει τη Σαλαμίνα με το νησί, ο Νίκος Χαρδαλιάς κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιά, η οποία και έδωσε το πρασινο φως, προκειμένου οι δύτες του Λιμενικού να πραγματοποιήσουν αυτοψία στο σημείο της βλάβης.

Το εισαγγελικό πόρισμα έκανε λόγο για «αστοχία της διαδικασίας συγκόλλησης των σωλήνων», εκτιμώντας ότι δεν έχουν τηρηθεί οι προδιαγραφές κατά τη διαδικασία της θερμοκόλλησής τους. Ο Νίκος Χαρδαλιάς αντέδρασε άμεσα, θέτοντας την κατασκευάστρια εταιρεία προ των ευθυνών της για την άμεση αποκατάστασης της βλάβης στο πλαίσιο των συμβατικών της υποχρεώσεων.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ