Εφημερίδα Κοινωνική

Μητροπολίτης Πειραιώς ΣΕΡΑΦΕΙΜ: Σημείωμα «επί τη ενάρξει της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής»

Μητροπολίτης Πειραιώς ΣΕΡΑΦΕΙΜ: Σημείωμα «επί τη ενάρξει της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής»
14 Μαρτίου 2024

Τις Κυριακές της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, από την προσεχή  Κυριακή – της Τυρινής (17/03) – μέχρι και την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών-θα τελούνται σε Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς Κατανυκτικοί Εσπερινοί με κήρυγμα από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ.Σεραφείμ. Ο Εσπερινός θα αρχίζει στις 18:00 και το κήρυγμα στις 19:00. Την προσεχή Κυριακή (17/03) θα τελεσθεί ο «Εσπερινός της Συγγνώμης» στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς.

Σε εγκύκλιο σημείωμά του επί τη ενάρξει της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ- μεταξύ άλλων- αναφέρει τα εξής:

«Στεκόμαστε ενώπιον των ανοιγμένων θυρών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, έτοιμοι να εισέλθουμε εντός του τόπου της μετανοίας. Κουβαλούμε το σπιλωμένο μας σώμα, μα και την πονεμένη μας ψυχή στον Άγιο Ναό τού Θεού για να βρούμε καθαρμό και ανάπαυση, θεραπεία και παρηγοριά. Ερχόμαστε να συναντηθούμε με την μετάνοια, να την διδαχθούμε από την Εκκλησία, να την αποδεχθούμε ως τρόπο ζωής και να την κομίσουμε στον κόσμο που μοιάζει παντελώς να την αγνοεί.

Ὁ άνθρωπος σήμερα δεν νοιάζεται για την αλήθεια, προσδοκά μόνο την εύκολη εκπλήρωση κάθε του επιθυμίας. Γι’ αυτό και εχθρεύεται κάθε συζήτηση περί σωστού και λάθους.  Θεωρεί τον εαυτό του υπεράνω κάθε κριτικής και κάθε ηθικής. Αναζητά μανιωδώς την ικανοποίηση και την ηδονή, μα καταντά ανικανοποίητος και καταθλιπτικός, ανήμπορος να σταθεί μπροστά σε μια αληθινή χαρά, ανίκανος να ευχαριστηθεί αυτά που αληθινά η ζωή του προσφέρει.

Έρχεται όμως η Μεγάλη Τεσσαρακοστή να μας θυμίσει πως η Εκκλησία μπορεί να γιατρέψει κάθε πληγή και κάθε νόσο με το φάρμακο της μετάνοιας. Κι αυτό τελικά είναι το χρέος που έχουμε οι χριστιανοί σε τούτο τον ταλαίπωρο κόσμο: να διαβούμε το δρόμο της μετάνοιας και να φανερώσουμε πως είναι βατός και προσβάσιμος σε όποιον το επιθυμεί.

Η συγχώρεση είναι η δυνατότητα της ψυχής μας να βρει πάλι την ευρυχωρία της. Να πεταχτεί ό,τι βλαπτικό και επιζήμιο και να τακτοποιηθεί ό,τι χρήσιμο και σωτήριο. Αυτό το συγύρισμα ενεργεί ο Χριστός μέσα σε κάθε ψυχή που προσέρχεται σε Εκείνον για να καθαρθεί και να καλλωπιστεί» καταλήγει στο μήνυμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ.


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ