Εφημερίδα Κοινωνική

Αξιολόγηση: Στα «χαρακώματα» Κεραμέως με ΑΔΕΔΥ -Αγωγή ΥΠΕΣ για την «αποχή διαρκείας»

 Breaking News

Αξιολόγηση: Στα «χαρακώματα» Κεραμέως με ΑΔΕΔΥ -Αγωγή ΥΠΕΣ για την «αποχή διαρκείας»
06 Μαρτίου 2024

Αγωγή κατά της απόφασης της ΑΔΕΔΥ για κήρυξη απεργίας – αποχής διαρκείας από την αξιολόγηση κατέθεσε η ΥΠΕΣ Ν. Κεραμέως!

Ειδικότερα, αγωγή κατά της Ανώτατης Διοικήσεως Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (Α.Δ.Ε.Δ.Υ.) ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κατέθεσε η Υπουργός Εσωτερικών, την Τετάρτη 6 Μαρτίου, ζητώντας να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία – αποχή διαρκείας που κήρυξε ο συνδικαλιστικός φορέας από τις διαδικασίες αξιολόγησης – στοχοθεσίας στο δημόσιο, αρνούμενος ουσιαστικά την εφαρμογή του ψηφισμένου, από τη Βουλή των Ελλήνων, σχετικού νόμου (4940/2022).

Όπως σημειώνει το ΥΠΕΣ, “αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Μάρτιο του 2023 και μετά το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έχει κατ’ επανάληψη κρίνει παράνομη ή και καταχρηστική την εκάστοτε ληφθείσα απόφαση της ΑΔΕΔΥ να κηρύξει απεργία – αποχή από τις αξιολογικές  διαδικασίες”.

Και προσθέτει:

“Το σύστημα αξιολόγησης – στοχοθεσίας συνιστά ένα κρίσιμο εργαλείο που αποσκοπεί στη διαρκή βελτίωση των δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον Πολίτη.

Το δικαίωμα στην απεργία είναι απολύτως σεβαστό· η οποιαδήποτε ενέργεια όμως πρέπει να είναι νόμιμη και να μην στοχεύει στην ακύρωση νόμων που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων”.

 Να σημειωθεί, ότι προσφάτως η ΑΔΕΔΥ είχε παρουσιάσει Γνωμοδοτικό Σημείωμα της Νομικής Συμβούλου, αναφορικά με ζητήματα που σχετίζονται με την προκηρυγμένη «απεργία-αποχή» από τις διαδικασίες της «στοχοθεσίας – αξιολόγησης» του ν. 4940/2022, προκειμένου να δοθούν  έγκυρες απαντήσεις και συγκεκριμένα για το εάν :

  • Η μη σύνταξη έκθεσης αξιολόγησης δόκιμου υπαλλήλου, συνιστά κώλυμα μονιμοποίησής του κατά το άρθρο 40 του Υ.Κ.
  • Η μη εκπλήρωση από δημόσιο υπάλληλο που συμμετέχει στην απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ, των υποχρεώσεων στοχοθεσίας – αξιολόγησης που θέτει ο ν.4940/2022 συνιστά συμπεριφορά που μπορεί νομίμως να οδηγήσει σε κίνηση πειθαρχικής διώξεως σε βάρος του.

Η συγκεκριμένη γνωμοδότηση που υπάρχει στο διαδίκτυο είναι «υπέρ» των εργαζομένων σε μια σειρά ζητημάτων.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ