Εφημερίδα Κοινωνική

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από την Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από την Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας
27 Μαρτίου 2024

Συστάσεις προς τις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού απευθύνει η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας, λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα που πλήττει τις τελευταίες ώρες τη χώρα.

«Η Αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μείγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα» σημειώνει η Ένωση.

Και προσθέτει: «Τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης, τόσο οι άσκοπες μετακινήσεις όσο και η εξωτερική άθληση θα πρέπει να αποφεύγεται, ενώ συνιστάται η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους».

Τι να κάνετε αν εμφανίσετε κλινικά συμπτώματα

«Σε εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα, δυσκολία στην αναπνοή, έντονου και ερεθιστικού βήχα με πιθανή απόχρεμψη, θωρακικού πόνου, επίμονου φτερνίσματος, δακρύρροιας και βράγχος φωνής τα άτομα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και συμβουλή» υπογραμμίζει η Ένωση.

Μάλιστα απευθύνει ισχυρή σύσταση σε ασθενείς που «πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με παρόξυνση ή επιδείνωση της σταθερής πορείας της νόσου, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους, προς πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγή τους και λήψη συμπληρωματικής ιατρικής φροντίδας».

Ο πιο ζεστός Μάρτιος της εικοσαετίας με εκρηκτικό κοκτέιλ αφρικανικής σκόνης

Θερμοκρασίες κοντά ή και πάνω από τις υψηλότερες που έχουν καταγραφεί τουλάχιστον την τελευταία εικοσαετία στις περισσότερες περιοχές της χώρας για μήνα Μάρτιο καταγράφηκαν την Τετάρτη (27/3). Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Γκάζι το θερμόμετρο ξεπέρασε το ρεκόρ της 31ης Μαρτίου του 2009 που ήταν 25 βαθμοί, φτάνοντας τους 25,3 βαθμούς. Αντίστοιχα στην Κρήτη η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές ξεπέρασε τους 30, αλλά και τους 32 βαθμούς.

Όπως επισήμανε μιλώντας στο protothema.gr, ο διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου της Αθήνας Κώστας Λαγουβάρδος, πρόκειται για θερμοκρασίες που αγγίζουν ή και ξεπερνούν τα έως τώρα ρεκόρ για τον μήνα Μάρτιο. Μάλιστα, καθώς αναμένεται και οι τελευταίες τρεις ημέρες του μήνα να έχουν θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά για την εποχή η μέση θερμοκρασία του μήνα να ανέβει κι άλλο. «Από τον Ιούλιο και μετά καταγράφονται μήνες που έχουν περισσότερη ζέστη από το μέσο κανονικό» είπε και σημείωσε ότι με εξαίρεση περιοχές της βόρειας Ελλάδας που το θερμόμετρο σήμερα δεν ξεπέρασε τις μέσες κανονικές για την εποχή τιμές, στις υπόλοιπες περιοχές η ζέστη ήταν εκτός κανονικότητας.

Και σήμερα, αλλά και αύριο οι συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική, συνεπώς η ατμόσφαιρα θα παραμείνει αποπνιχτική, ενώ μετά από μικρή πτώση της θερμοκρασίας το σαββατοκύριακο, τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα έχουμε νέα θερμή εισβολή με νέα άνοδο της θερμοκρασίας. Όσον αφορά στις υψηλότερες θερμοκρασίες, σύμφωνα με το meteo, στο υψηλότερο σημείο έφτασε ο υδράργυρος στον Αλικιανό Χανίων που έδειξε 32,6 βαθμούς, ενώ στο κέντρο Χανίων έδειξε 32,5 βαθμούς.

 

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ