Εφημερίδα Κοινωνική

Τέλος χρόνου για το ρεύμα – Έρχονται πληρωμές για το πετρέλαιο

 Breaking News

Τέλος χρόνου για το ρεύμα – Έρχονται πληρωμές για το πετρέλαιο
01 Φεβρουαρίου 2024

Η κλεψύδρα αδειάζει για την υποβολή αιτήσεων από τα νοικοκυριά που δικαιούνται επίδομα θέρμανσης για το ρεύμα, ενώ στο τέλος του μήνα «ξεκλειδώνει» η δεύτερη δόση της οικονομικής ενίσχυσης για όσους θερμαίνουν την κατοικία τους με πετρέλαιο. Με την προθεσμία για την αίτηση χορήγησης για το επίδομα στο ρεύμα να λήγει τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024 οι εκτιμήσεις όσον αφορά στον αριθμό των αιτήσεων δεν επιβεβαιώνονται.

Ενώ από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλούσαν αρχικά για έως και 1,2 εκατ. δικαιούχους, οι αιτήσεις μέχρι στιγμής ανέρχονται σε 452.138 και δύσκολα θα ξεπεράσουν τις 500.000. Ο λόγος που τα νοικοκυριά «γυρίζουν την πλάτη» στην οικονομική ενίσχυση η οποία θα φανεί στα τιμολόγια ρεύματος για το πρώτο τρίμηνο του έτους είναι οι «κόφτες» που έχουν τεθεί.

Ποιοι εξαιρούνται

Όποιος λάβει το επίδομα θέρμανσης για ρεύμα αποκλείεται από το κοινωνικό τιμολόγιο του ρεύματος, το οποίο ισχύει για ολόκληρο το έτος και το όφελος είναι μεγαλύτερο για τα νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα, από τη χορήγηση της έκτακτης ενίσχυσης θέρμανσης με ηλεκτρισμό εξαιρούνται οι δικαιούχοι:

– επιδόματος θέρμανσης άλλων πηγών (π.χ. πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κ.λπ.), στους οποίους έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις που υπέβαλαν για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024, όπως και

– του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 700.000.

Τα νοικοκυριά που δικαιούνται επίδομα για το ρεύμα λαμβάνουν έκτακτη ενίσχυση, η οποία κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ για όλη την περίοδο εφαρμογής του μέτρου (1.1.2024 έως 31.3.2024). Το ποσό χορηγείται σε έναντι ή εκκαθαριστικό λογαριασμό, ο οποίος εκδίδεται από τον εκάστοτε προμηθευτή.

Πετρέλαιο θέρμανσης

Στο τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να καταβληθεί η δεύτερη δόση του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους που χρησιμοποιούν για θέρμανση πετρέλαιο. Συγκεκριμένα θα πληρωθούν όσοι αγόρασαν πετρέλαιο θέρμανσης έως 31 Ιανουαρίου 2024 και τα παραστατικά θα έχουν καταχωρηθεί έως και 15 Φεβρουαρίου 2024.

Η τρίτη δόση του επιδόματος θα καταβληθεί έως 30 Απριλίου 2024 για αγορές έως 31η Μαρτίου 2024 και καταχώρηση παραστατικών έως και 15 Απριλίου 2024. Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο, 763.307 δικαιούχοι έλαβαν την προκαταβολή του επιδόματος και μοιράστηκαν το ποσό των 175,637 εκατ. ευρώ.

Πηγή: in.gr


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ