Εφημερίδα Κοινωνική

Πειραιάς: Στα ύψη οι τιμές κατοικιών και εμπορικών ακινήτων – Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία

 Breaking News

Πειραιάς: Στα ύψη οι τιμές κατοικιών και εμπορικών ακινήτων – Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία
20 Φεβρουαρίου 2024

Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές αγοράς και ενοικίασης των επαγγελματικών ακινήτων στον Πειραιά και τα Προάστιά του από το 2015 μέχρι και σήμερα. Την ώρα που εντυπωσιακή είναι η αύξηση των τιμών τα τελευταία χρόνια στην κατοικία, η οποία πυροδοτείται από τη Χρυσή Βίζα. Συγκεκριμένα, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικιών στον Πειραιά αυξήθηκε κατά 10% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι τιμές πώλησης στα προάστια του αυξήθηκαν έως και 19,5%.

Όπως αναφέρει η πρόσφατη έρευνα του Spitogatos, σε ό,τι αφορά τα εμπορικά ακίνητα καταγράφηκε αύξηση κατά 12,8%  στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης επαγγελματικών ακινήτων στον Πειραιά (1.231€/τ.μ.), ενώ κατά 10,3% αυξήθηκε η αντίστοιχη τιμή στα Προάστια του Πειραιά (993€/τ.μ.).

Σχετικά με την ενοικίαση, το 2023 η μέση ζητούμενη τιμή διαμορφώθηκε στα 8,2 ευρώ/τ.μ., αυξημένη κατά 11,3% σε σχέση με το 2022, ενώ στα Προάστια του Πειραιά η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης επαγγελματικών ακινήτων φτάνει τα 6,6 ευρώ/τ.μ., αυξημένη κατά 7,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ειδικότερα, οι πιο ακριβές περιοχές για αγορά επαγγελματικού ακινήτου στον Πειραιά και τα Προάστιά του για το 2023 είναι η περιοχή της Καστέλλας – Πασαλιμάνι με τιμή 1.507 ευρώ/τ.μ., η Πειραϊκή-Χατζηκυριάκειο (1.367€/τ.μ.) και το κέντρο του Πειραιά (λιμάνι), με μέση ζητούμενη τιμή πώλησης τα1.334€/τ.μ. Αντίθετα, οι οικονομικότερες είναι ο Κορυδαλλός (717€/τ.μ.) στα Προάστια του Πειραιά, η περιοχή Καμίνια-Παλαιά Κοκκινιά (844 ευρώ/τ.μ.) και η περιοχή Ταμπούρια-Αγία Σοφία (844€/τ.μ.).

Οι πιο ακριβές περιοχές του Πειραιά και των Προαστίων του για ενοικίαση επαγγελματικού χώρου είναι το Νέο Φάληρο (8,8€/τ.μ.), η περιοχή Καστέλλα-Πασαλιμάνι (8,7€/τ.μ.) και το κέντρο του Πειραιά (λιμάνι), με μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης 8,7€/τ.μ. Στον αντίποδα, οι πιο οικονομικές περιοχές για ενοικίαση επαγγελματικού ακινήτου είναι ο Άγιος Ιωάννης Ρέντης (4,5 ευρώ/τ.μ.), το Πέραμα (5,6€/τ.μ.) και τα Καμίνια-Παλαιά Κοκκινιά (6€/τ.μ.).

Αυξητική πορεία ακολουθούν και οι τιμές ενοικίασης κατοικιών στον Πειραιά τα τελευταία χρόνια. Από το 2015 μέχρι σήμερα, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικιών φαίνεται να έχει σχεδόν διπλασιαστεί, με την τιμή το 2023 να ανέρχεται στα 9,0€/ τ.μ.. Αυξητική, αλλά σε μικρότερο βαθμό, είναι η πορεία των μέσων τιμών ενοικίασης κατοικιών στα Προάστια του Πειραιά από το 2017 και μετά, με τη μέση ζητούμενη τιμή σήμερα να φτάνει τα 7,4€/τ.μ..

Η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικιών στον Πειραιά αυξήθηκε κατά 10% το 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ στα Προάστια του Πειραιά η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικίας αυξήθηκε κατά 7,6%.

Στις πωλήσεις κατοικιών η εξέλιξη των τιμών από το 2015 μέχρι το 2023 είναι ελαφρώς διαφορετική, με τη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών στον Πειραιά και τα Προάστιά του να σημειώνει μείωση μέχρι το 2018. Μετά το 2018, η πορεία των μέσων ζητούμενων τιμών τόσο στον Πειραιά όσο και στα Προάστιά του είναι αυξητική, με τις μέσες ζητούμενες τιμές σήμερα να διαμορφώνονται στα 2.000€/τ.μ. και 1.653€/τ.μ. αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά την πώληση κατοικιών, η μέση ζητούμενη τιμή στον Πειραιά σημείωσε αύξηση της τάξης του 15,9%, ενώ κατά 19,5% πιο ακριβές έγιναν οι κατοικίες προς πώληση στα Προάστια του Πειραιά το 2023, σε σχέση με το 2022. Αυτή η σημαντική αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης στον Πειραιά αλλά και τα Προάστιά του το 2023 φαίνεται να σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις αλλαγές των όρων του προγράμματος “GoldenVisa”, οι οποίες έστρεψαν το ενδιαφέρον των αγοραστών στην περιοχή. Το έντονο ενδιαφέρον που έχει προσελκύσει η περιοχή του Πειραιά και των Προαστίων του φαίνεται να επηρεάζει τις προσδοκίες των ιδιοκτητών σε ό,τι αφορά τις ζητούμενες τιμές που θέτουν για το ακίνητό τους, με αποτέλεσμα αυτές συχνά να βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα σε σχέση με τα αντικειμενικά χαρακτηριστικά του ακινήτου.

Οι πιο ακριβές περιοχές για αγορά κατοικίας στον Πειραιά και τα Προάστιά του είναι το Μοσχάτο (2.889€/τ.μ.), το Νέο Φάληρο (2.560€/τ.μ.) και η περιοχή Καστέλλα-Πασαλιμάνι με τιμή 2,438€/τ.μ. Αντίθετα, οι οικονομικότερες περιοχές για να αγοράσει κανείς κατοικία στον Πειραιά και τα Προάστιά του είναι το Πέραμα (1.340€/τ.μ.), ο Άγιος Ιωάννης Ρέντης (1.342€/τ.μ.) και το Κερατσίνι (1.432€/τ.μ.).

Για το 2023, οι περιοχές του Πειραιά και των Προαστίων όπου σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά είναι η Καλλίπολη- Φρεαττύδα (24%), το Μοσχάτο (23,8%) και η Δραπετσώνα (23,7%).

Σε ό,τι αφορά την ενοικίαση κατοικιών, οι πιο ακριβές περιοχές του Πειραιά και των Προαστίων του είναι το Μοσχάτο (9,4€/τ.μ.), η Καστέλλα – Πασαλιμάνι (9,4€/τ.μ.)και το κέντρο του Πειραιά (λιμάνι) (9,4€/τ.μ.). Οι πιο οικονομικές περιοχές εντοπίζονται στα Προάστια του Πειραιά και είναι η Νίκαια (7,3 €/τ.μ.), ο Κορυδαλλός (7,1€/τ.μ.) και το Κερατσίνι (6,8€/τ.μ.). Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών ενοικίασης κατοικιών το 2023 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά σημειώθηκαν στο Πέραμα (30,9%), στη Δραπετσώνα (22,2%) και στην περιοχή Ταμπούρια-Αγία Σοφία (15,1%).

Με πληροφορίες από powergame.gr


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ