Εφημερίδα Κοινωνική

Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά για καταλήψεις: «Αυτονόητο το δικαίωμα των φοιτητών σε δυναμικούς αγώνες»

 Breaking News

Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά για καταλήψεις: «Αυτονόητο το δικαίωμα των φοιτητών σε δυναμικούς αγώνες»
02 Φεβρουαρίου 2024

Στο πλευρό των φοιτητών που αγωνίζονται για δημόσια και δωρεάν παιδεία στέκεται με ομόφωνη απόφασή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, απαντώντας στην εισαγγελική παρέμβαση για τις καταλήψεις.

Ο ΔΣΠ, στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι η διεκδίκηση των δικαιωμάτων αποτελεί αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα κάθε πολίτη μέσα στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, συμπληρώνοντας ότι «είναι προφανές ότι στο ανωτέρω πλαίσιο εμπίπτει και το φοιτητικό κίνημα και οι διεκδικήσεις του».

Υπενθυμίζει δε ότι «είναι γνωστοί στην πρόσφατη και απώτερη ιστορία της χώρας μας οι δυναμικοί αγώνες των φοιτητών για τα δικαιώματά τους, αλλά και ευρύτερα οι αγώνες τους για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία».

Επί της ουσίας για τις καταλήψεις, ο ΔΣΠ τονίζει ότι «δεν είναι επιτρεπτό, ούτε νομικά ούτε ηθικά, να ποινικοποιούνται συλλήβδην οι κινητοποιήσεις των φοιτητών και να καταστέλλονται με χρήση βίας. Η Εισαγγελία, ως ανεξάρτητη αρχή, έχει σύμφωνα με το νόμο ως αποστολή την τήρηση της νομιμότητας, την προστασία του πολίτη και τη διαφύλαξη των κανόνων της δημόσιας τάξης και των συνταγματικών δικαιωμάτων, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι».

Ολόκληρη η ομόφωνη απόφαση του ΔΣΠ για τις καταλήψεις έχει ως εξής:

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ.Π. για καταδίκη της
ποινικοποίησης των φοιτητικών κινητοποιήσεων

Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, κατά τη συνεδρίασή του της 01/02/2024, και με αφορμή την εισαγγελική παρέμβαση για τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια:
Θεωρεί αυτονόητο ότι αποτελεί αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα κάθε πολίτη η διεκδίκηση των δικαιωμάτων του μέσα στο υφιστάμενο συνταγματικό και νομοθετικό πλαίσιο. Είναι δε προφανές ότι στο ανωτέρω πλαίσιο εμπίπτει και το φοιτητικό κίνημα και οι διεκδικήσεις του. Και είναι γνωστοί στην πρόσφατη και απώτερη ιστορία της χώρας μας οι δυναμικοί αγώνες των φοιτητών για τα δικαιώματά τους, αλλά και ευρύτερα οι αγώνες τους για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία.

Δηλώνει ότι δεν είναι επιτρεπτό, ούτε νομικά ούτε ηθικά, να ποινικοποιούνται συλλήβδην οι κινητοποιήσεις των φοιτητών και να καταστέλλονται με χρήση βίας. Η Εισαγγελία, ως ανεξάρτητη αρχή, έχει σύμφωνα με το νόμο ως αποστολή την τήρηση της νομιμότητας, την προστασία του πολίτη και τη διαφύλαξη των κανόνων της δημόσιας τάξης και των συνταγματικών δικαιωμάτων, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι. Τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων, η οποία προφανώς και δεν πρέπει να τυγχάνει ασυλίας, θα πρέπει να αξιολογείται μόνο ως συμπεριφορά καταγγελλόμενη και ερευνώμενη κατά περίπτωση και όχι σαν μία γενικευμένη αμφισβήτηση της νομιμότητας των φοιτητικών κινητοποιήσεων.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ