Εφημερίδα Κοινωνική

Διευθυντές στο Δημόσιο από τον… ιδιωτικό τομέα -Τι «προωθείται»

 Breaking News

Διευθυντές στο Δημόσιο από τον… ιδιωτικό τομέα -Τι «προωθείται»
27 Φεβρουαρίου 2024

Τη δυνατότητα επιλογής ιδιωτών για θέσεις διευθυντών στον στενό δημόσιο τομέα χωρίς ειδική αιτιολογία μελετά η κυβέρνηση ενόψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης!

Σύμφωνα με τη Realnews (ρεπορτάζ Γ. Λυκουρέντζου), η κυβέρνηση εκτιμά ότι η διατύπωση του άρθρου 103 του Συντάγματος, παρά το γεγονός ότι δεν το απαγορεύει ρητώς, είναι περιοριστική, καθώς -με βάση ερμηνεία του ΣτΕ- απαιτείται ειδική αιτιολογία προκειμένου να μπορεί να προσληφθεί ιδιώτης σε επιτελική θέση στο Δημόσιο.

Αφορμή για τις σκέψεις στάθηκε η απόρριψη από το ΣτΕ σχετικών αποφάσεων για επιλογές ιδιωτών στον ΕΦΚΑ, παρά τη δυνατότητα που έδινε ο Νόμος 4892/2022, ακριβώς επειδή δεν υπήρξε ειδική αιτιολόγηση. Η κυβέρνηση βλέπει ότι η επιλογή διευθυντών στο Δημόσιο από στελέχη της ιδιωτικής αγοράς απαιτεί Συνταγματική Αναθεώρηση. Σε αυτό το πλαίσιο, μελετάται η αλλαγή του άρθρου 103 Σ., στο οποίο θα διατυπώνεται ρητά η σχετική δυνατότητα. Στη Συνταγματική Αναθεώρηση θα λυθεί οριστικά και το ζήτημα της λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα. Το νομοσχέδιο για τη λειτουργία τους θα αποτελέσει το μεταβατικό στάδιο για περίπου μία τριετία ακόμα, μέχρι την περάτωση της επόμενης Συνταγματικής Αναθεώρησης, καθώς η διατύπωση του άρθρου 16 δεν επιτρέπει αυτή την ώρα κάτι άλλο πέραν της λειτουργίας παραρτημάτων ήδη λειτουργούντων ιδρυμάτων στην αλλοδαπή.

Η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη πως, μετά από χίλια κύματα και δύο αναθεωρήσεις (2008 και 2019), στις οποίες το άρθρο 16 δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό των 180 ψήφων ώστε να αναθεωρηθεί, η ώρα έφτασε. Παρότι το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, δεν είναι δεδομένο ότι η στάση του στην αναθεώρηση του άρθρου 16 θα μείνει ίδια. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, άλλωστε, όχι απλώς δεν έχει αποκλείσει το σενάριο, αλλά έχει θέσει ήδη και τους όρους υπό τους οποίους το κόμμα του θα μπορούσε να συναινέσει στην αναθεώρηση.


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ