Εφημερίδα Κοινωνική

ΑΠΟΦΑΣΗ «ΣΤΑΘΜΟΣ»: Συνταξιούχος δικαιώθηκε για το ύψος της παρακράτησης της σύνταξης του για χρέη

 Breaking News

ΑΠΟΦΑΣΗ «ΣΤΑΘΜΟΣ»: Συνταξιούχος δικαιώθηκε για το ύψος της παρακράτησης της σύνταξης του για χρέη
19 Φεβρουαρίου 2024

Πολίτης προσέφυγε στην Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη (ΣτΠ) προκειμένου να διερευνηθεί η νομιμότητα της κράτησης ποσοστού που υπερβαίνει το 50% από τη μηνιαία χορηγηθείσα σύνταξή του με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο πολίτης, από τον Ιανουάριο του 2022 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022 η Δ΄ Δ/νση Απονομής Συντάξεων & Εφάπαξ Δημοσίου Τομέα παρακρατούσε από τη μηνιαία σύνταξή του το ποσό 351 € για διατροφή, βάσει κατασχετηρίου εις χείρας τρίτου, δυνάμει δικαστικής απόφασης του 2021 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Μεσολογγίου, ενώ για το 2023 εκδόθηκε νέο κατασχετήριο, δυνάμει δικαστικής απόφασης του 2022 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Μεσολογγίου, και το παρακρατηθέν ποσό από τη μηνιαία σύνταξη ανήλθε σε 695,55€.

Το γεγονός ότι ήδη διενεργείται μηνιαία κράτηση από τη σύνταξη του πολίτη 336 € λόγω σύναψης δανειακής σύμβασης με το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, το συνολικό ποσό που παρακρατείται από τη σύνταξη είναι περίπου 1032 ευρώ. Μάλιστα ως ποσοστό της κύριας σύνταξης είναι περίπου 70% με αποτέλεσμα το ποσό που λαμβάνει μηνιαίως ο πολίτης ως κύρια σύνταξη να έχει περιοριστεί στα 119,44 €.

Μετά την παρέμβαση του ΣτΠ, ο  e-ΕΦΚΑ προχώρησε στην μείωση της παρακράτηση της μηνιαίας σύνταξης, λόγω διατροφής, αναπροσαρμόζεται στο 25% επί του συνόλου της μηνιαίας του καταβαλλόμενης σύνταξης του.


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ