Εφημερίδα Κοινωνική

Ξεκινούν τα απογευματινά χειρουργεία – Αποσυμφόρηση της «ενιαίας λίστας» – Τι είπε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στο δημοτικό ραδιόφωνο Πειραιά

 Breaking News

Ξεκινούν τα απογευματινά χειρουργεία – Αποσυμφόρηση της «ενιαίας λίστας» – Τι είπε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στο δημοτικό ραδιόφωνο Πειραιά
31 Ιανουαρίου 2024

Από την 1η Μαρτίου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο “απογευματινά χειρουργεία” στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με τις επίσημες ανακοινώσεις να προβλέπονται την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσε στο Κανάλι Ένα 90,4 και την Πρωινή Ενημέρωση, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ανέλυσε και εξήγησε την λογική πίσω από την πρωτοβουλία της κυβέρνησης στα δημόσια νοσοκομεία.

Όπως είπε, πρόκειται για μία εξαγγελία που είχε ακουστεί για πρώτη φορά την περίοδο πρωθυπουργίας του Κώστα Σημίτη και πιο συγκεκριμένα το 2001, ωστόσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν το έκανε ποτέ πράξη.

“Είναι αναγκαίο να αποσυμφορήσουμε την τεράστια λίστα των 91.000 αναμονών που περιμένουν να χειρουργηθούν ακόμη και τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Εάν σκεφτούμε με τη κοινή λογική, το βρίσκουμε φυσιολογικό αυτό;” Τόνισε, ενώ συνέχισε απαντώντας στις φωνές του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού που διαμαρτύρονται πως είναι υπαμειβόμενοι, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει προβεί σε μισθολογικές αυξήσεις.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στο φαινόμενο “φακελάκι”, λέγοντας ότι γνωρίζει πολύ καλά πως πρόκειται για μία πραγματικότητα κακής λογικής, με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν στο μέτρο του δυνατού.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Γεωργιάδης, κάθε μήνα θα ανακοινώνονται τα εκκρεμή τακτικά χειρουργεία σε όλη την χώρα, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες τον χρόνο αναμονής για να μπορούν να κάνουν τις επιλογές τους.

“Με αυτή την κίνηση όσοι έχουν τα χρήματα να χειρουργηθούν το απόγευμα θα βγαίνουν από τη λίστα της αναμονής, άρα όσοι δεν έχουν τα απαραίτητα χρήματα και επιλέγουν να μείνουν στην λίστα αναμονής για πρωινό χειρουργείο, θα κερδίσουν χρόνο από την αποσυμφόρηση” σημείωσε.

Όσο για τον τρόπο πληρωμής εξήγησε ότι θα είναι ίδιος με αυτόν στον ιδιωτικό τομέα, «έχουμε, δηλαδή, για την κάθε επέμβαση συγκεκριμένο τιμοκατάλογο, αυτό που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει το ποσοστό που προβλέπεται στη συμμετοχή του και ο ασθενής θα πληρώνει αυτό που προβλέπεται στην ιδιωτική του συμμετοχή, όπως θα πλήρωνε σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο», επισήμανε ο Άδωνις Γεωργιάδης.


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ