Εφημερίδα Κοινωνική

Ραγάδα Πρωκτού: Σύγχρονη Θεραπεία με Botox και Laser

 Breaking News

Ραγάδα Πρωκτού: Σύγχρονη Θεραπεία με Botox και Laser
16 Ιανουαρίου 2024

Η ραγάδα πρωκτού ή ραγάδα δακτυλίου είναι ένα μικρό σκίσιμο (ρωγμή) στο εσωτερικό τμήμα του πρωκτού ή πρωκτικού σωλήνα. Αποτελεί μία εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση, καθώς και μία από τις συνηθέστερες αιτίες πόνου στον πρωκτό.

Η ραγάδα πρωκτού εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα σε ενήλικες μέσης ηλικίας, ενώ συχνά η διάγνωσή της καθυστερεί, καθώς τα συμπτώματά της αποδίδονται σε άλλες παθήσεις του πρωκτού.

Πως σχηματίζεται;

Η ανεπαρκής παροχή αίματος στο δέρμα του πρωκτού έχει αποδειχθεί ως ο καθοριστικός παράγοντας σχηματισμού όσο και ανεπαρκούς επούλωσης της ραγάδας του πρωκτού.

Η ραγάδα του πρωκτού ξεκινά, λοιπόν, ως ένα μικρό σκίσιμο στο εσωτερικό τμήμα του πρωκτού, το οποίο με την πάροδο του χρόνου εξακολουθεί να προκαλεί πόνο και απώλεια αίματος στην αφόδευση και με τον τρόπο αυτό καταλήγει ως μία χρόνια ραγάδα πρωκτού.

Ο σχηματισμός της χρόνιας ραγάδας του πρωκτού παρατηρείται έως και στο 40% των ασθενών που εμφανίζουν οξεία ραγάδα πρωκτού.

Που οφείλεται η Ραγάδα του Πρωκτού;

Η πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν οφείλεται σε κάποιο άλλο παθολογικό αίτιο της περιοχής του πρωκτού και ως εκ τούτου προκαλείται πρωτοπαθώς.

Εντούτοις, διάφορα αίτια έχουν αποδειχθεί πως αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ραγάδας του πρωκτού και στα οποία συγκαταλέγονται:

  • Η χρόνια δυσκοιλιότητα
  • Οι συχνές διάρροιες
  • Ο φυσιολογικός τοκετός
  • Ο πρωκτικός έρωτας

Πως θα αντιληφθώ ότι πάσχω από Ραγάδα στον Πρωκτό;

Η ραγάδα δακτυλίου προκαλεί συγκεκριμένα και έντονα συμπτώματα, τα οποία όπως είναι φυσικό θορυβούν τους ασθενείς και εν συνεχεία επισκέπτονται τον ιατρό, ο οποίος θα θέσει και τη διάγνωση.

Στα συμπτώματα που προκαλεί η ραγάδα πρωκτού περιλαμβάνονται:

  • Ο έντονος πόνος και η αίσθηση καύσου και σκισίματος στον πρωκτό κατά την αφόδευση
  • Το αίμα στα κόπρανα
  • Ο κνησμός (φαγούρα) στον πρωκτό

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως τα συμπτώματα αυτά πυροδοτούνται κατά την αφόδευση αλλά διαρκούν και αρκετές ώρες μετά από αυτή, με αποτέλεσμα να επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Αποτέλεσμα αυτού είναι συχνά οι ασθενείς να θεωρούν την επίσκεψη τους στην τουαλέτα ως ένα «γολγοθά».

Ποια είναι η Θεραπεία για τη Ραγάδα Πρωκτού;

Οι θεραπευτικές επιλογές για τη ραγάδα πρωκτού εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη χρονιότητα της, δηλαδή εάν πρόκειται για οξεία ή για χρόνια ραγάδα του πρωκτού.

Η συντηρητική θεραπεία μπορεί να επιτύχει την επούλωση έως και στο 50% των περιπτώσεων οξείας ραγάδας του πρωκτού. Εντούτοις, η αποτελεσματικότητά της είναι εξαιρετικά περιορισμένη στις περιπτώσεις χρόνιας ραγάδας.

Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει τις διατροφικές αλλαγές (με στόχο την αποφυγή της δυσκοιλιότητας αλλά και της διάρροιας), τον επιμελή καθαρισμό της περιοχής μετά από κάθε κένωση, καθώς και την εφαρμογή τοπικών ειδικών φαρμακευτικών κρεμών. Παρόλα τα οφέλη τους, οι τοπικές φαρμακευτικές κρέμες δεν γίνονται ανεκτές από τους μισούς περίπου ασθενείς, εξαιτίας των ανεπιθύμητων ενεργειών τους.

Η χειρουργική θεραπεία αποτελεί την οριστική θεραπεία για τις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Ασθενείς με οξεία ραγάδα που δεν ανταποκρίθηκαν στη συντηρητική θεραπεία και τις ειδικές κρέμες.
  • Ασθενείς με χρόνια ραγάδα, εξαιτίας της συχνής μη ανταπόκρισής της στη συντηρητική θεραπεία, τις ειδικές φαρμακευτικές κρέμες και τις άλλες μορφές θεραπείας.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του Botox και του Laser;

Η θεραπεία για τη ραγάδα πρωκτού με Botox και Laser ήρθε να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στη συντηρητική θεραπεία και το παραδοσιακό χειρουργείο, στο οποίο υπήρχε πάντοτε ο κίνδυνος πρόκλησης ακράτειας των κοπράνων.

Το Botox πραγματοποιείται ως θεραπεία σε επίπεδο ιατρείου, καθώς δεν απαιτείται προσέλευση και νοσηλεία του ασθενούς σε κάποια κλινική. Η αλλαντική τοξίνη του Botox εγχέεται με μία πολύ λεπτή βελόνα στον έσω σφιγκτήρα μυ του πρωκτού, πέριξ της ραγάδας καθώς και σε άλλα σημεία. Το αποτέλεσμα της έγχυσης της τοξίνης του Botox είναι η ελάττωση της τονικότητας του έσω σφιγκτήρα μυ του πρωκτού, με αποτέλεσμα την ταχύτατη επούλωση της ραγάδας του πρωκτού μετά την πάροδο μερικών ημερών.

Το Botox, ωστόσο, έχει ένδειξη εφαρμογής του κυρίως στους ασθενείς με οξεία ραγάδα πρωκτού, καθώς η αποτελεσματικότητά του ελαττώνεται στις περιπτώσεις χρόνιας ραγάδας του πρωκτού.

Η θεραπεία της ραγάδας του πρωκτού με Laser αποτελεί την πλέον σύγχρονη, ασφαλή, ανώδυνη και αναίμακτη θεραπεία της ραγάδας του πρωκτού. Το Laser διοχετεύει θερμική ενέργεια κατά απόλυτα ελεγχόμενο τρόπο, η οποία καυτηριάζει τη ραγάδα του πρωκτού, με αποτέλεσμα την πλήρη επούλωση της ραγάδας και την αποφυγή του ενδεχομένου ακράτειας που συνοδεύει το παραδοσιακό χειρουργείο.

Επιπρόσθετα, η θεραπεία της ραγάδας πρωκτού με Laser μπορεί να εφαρμοσθεί είτε ως μοναδική μορφή θεραπείας είτε ως δεύτερη γραμμή θεραπείας, στους ασθενείς που δεν ανταποκρίθηκαν στα συντηρητικά θεραπευτικά μέτρα.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι να τονισθεί πως ένας καθοριστικός παράγοντας της επιτυχούς θεραπείας της ραγάδας του πρωκτού είναι η θεραπευτική αντιμετώπισή της από κάποιον γενικό χειρουργό με εμπειρία στις νεότερες θεραπείες για τη ραγάδα του πρωκτού.


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ