Εφημερίδα Κοινωνική

Πανεπιστήμια: «Εντολή» για ψηφιακή εξεταστική και αντιδράσεις

 Breaking News

Πανεπιστήμια: «Εντολή» για ψηφιακή εξεταστική και αντιδράσεις
26 Ιανουαρίου 2024

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης με εγκύκλιο που απέστειλε στα Πανεπιστήμια υπενθύμισε στις διοικήσεις ότι υπάρχει και η δυνατότητα διαδικτυακής εξέτασης.

Η εξ αποστάσεως εξεταστική, μια πρακτική που έχει εφαρμοστεί και στο παρελθόν την περίοδο της πανδημίας, δεν αποτελούσε ισχυρό σενάριο στις συζητήσεις των πρυτάνεων τις προηγούμενες ημέρες για να σωθεί η τρέχουσα εξεταστική, καθώς σε κατ’ ιδίαν ή και δημόσιες συζητήσεις, η πλειοψηφία εξέφραζε την άποψη ότι αυτό θα υποβάθμιζε την ποιότητα των σπουδών.

Η παρατεταμένη διάρκεια των καταλήψεων και οι καταγγελίες των φοιτητών για «κατευθυνόμενες» και «προειλημμένες» αποφάσεις στις φοιτητικές συνελεύσεις που σε καμία περίπτωση δεν εκπροσωπούν την πλειοψηφία, οδήγησαν πάνω από 300 φοιτητές  της Νομικής του ΕΚΠΑ να στείλουν επιστολή στην κοσμητεία και την πρυτανεία ζητώντας να διενεργηθεί κανονικά η εξεταστική ή να γίνει ψηφιακά ώστε να δοθεί μια λύση σε τελειόφοιτους που κινδυνεύουν να χάσουν όχι μόνο το εξάμηνο αλλά και πιθανόν προγράμματα πρακτικής ή συμμετοχής σε μεταπτυχιακά, εξαιτίας των καταλήψεων.

Νωρίτερα, οι πρυτάνεις είχαν λάβει το «μήνυμα» και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος σε ερώτηση για τις καταλήψεις ξεκαθάρισε: «Είναι δεδομένο ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των φοιτητών, να διασφαλιστούν οι εξεταστικές και γι’ αυτό δίνουμε ένα σημαντικό θεσμικό οπλοστάσιο στα πανεπιστήμια, για να διασφαλιστεί η διενέργεια της εξεταστικής σε κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα. Είναι δεδομένο ότι όπου κληθούν οι Αρχές, όπως συνέβη στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο από τις πρυτανικές αρχές, θα επιβάλουμε το νόμο».

O κ. Πιερρακάκης ζήτησε και τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου των Πρυτάνεων με θέμα «Διεξαγωγή εκπαιδευτικής διαδικασίας στα Πανεπιστήμια», παρουσία του ιδίου την ερχόμενη Δευτέρα.

Σημειώνεται ότι οι πρυτάνεις είχαν συνεδριάσει πριν λίγες ημέρες κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την εξεταστική και το εαρινό εξάμηνο, χωρίς όμως να πάρουν μέτρα.


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ