Εφημερίδα Κοινωνική

Κι όμως… Ο νόμος προβλέπει φόρο και στο «φακελάκι» των γάμων!

 Breaking News

Κι όμως… Ο νόμος προβλέπει φόρο και στο «φακελάκι» των γάμων!
26 Ιανουαρίου 2024

Τα χρήματα στα φακελάκια που δίνονται από τους καλεσμένους σε έναν γάμο προς το ζευγάρι, πρέπει (κανονικά –και αν ακολουθήσουμε το γράμμα του νόμου) να δηλωθούν στην εφορία, καθώς υπόκεινται σε φόρο δωρεάς! Τα δώρα γάμου εντάσσονται στον Κώδικα Φορολογίας Δωρεών, όπως αυτός ισχύει με τον Ν.2961/2001.

Πώς φορολογείται η δωρεά;

Η φορολόγηση της δωρεάς διαφέρει βάσει της συγγενικής σχέσης μεταξύ αυτού που δέχεται τη δωρεά και του δωρητή. Όταν πρόκειται για δωρεά χρηματικού ποσού, τότε ο φόρος που καταβάλει εκείνος που δέχεται τη δωρεά ακολουθεί συντελεστή:

  • 10%, εάν είναι δικαιούχος της Α’ Κατηγορίας (μετά την αφαίρεση αφορολόγητου 800.000€), δηλαδή ή σύζυγος του δωρητή, ή με σύμφωνο συμβίωσης, ή με συγγένεια πρώτου βαθμού (τέκνα-περίπτωση γονικής παροχής), συγγένεια εξ αίματος δεύτερου βαθμού (εγγόνια) και συγγενείς εξ αίματος πρώτου βαθμού (γονείς).

Παράδειγμα: Έστω ότι μητέρα δίνει στην κόρη της το ποσό των 5.000 ευρώ. Η φορολογία της παροχής θα είναι 5.000 x 10% = 500 ευρώ.

  • 20%, εάν είναι δικαιούχος της Β’ Κατηγορίας συγγενείς δεύτερου βαθμού (δισέγγονα, παππούδες, γιαγιάδες, αδέλφια, ανίψια, θείοι- θείες, πατριοί- μητριές, τέκνα από προηγούμενο γάμο του συζύγου, τέκνα εξ αγχιστείας (γαμπροί – νύφες) και πεθεροί – πεθερές

Παράδειγμα: Έστω ότι παππούς δίνει στο εγγόνι του το ποσό των 5.000 ευρώ. Η φορολογία της δωρεάς θα είναι 5.000 x 20% = 1.000 ευρώ.

  • 40%, εάν είναι δικαιούχος της Γ’ Κατηγορίας (Οποιοσδήποτε άλλος εξ αίματος ή εξ αγχιστείας συγγενής του κληρονομουμένου, αλλά και οποιοδήποτε πρόσωπο που δε συνδέεται με συγγενικό δεσμό

Παράδειγμα: Έστω ότι ο φίλος  δίνει σε φίλο του το ποσό των 5.000 ευρώ. Η φορολογία της δωρεάς θα είναι 5.000 x 40% = 2.000 ευρώ

Η δήλωση φόρου δωρεάς μπορεί πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής της ΑΑΔΕ myPROPERTY.

Έντυπη δήλωση δικαιολογείται, όταν αποδεικνύεται τεχνική αδυναμία ηλεκτρονικής υποβολής δήλωσης. Εδώ, η έντυπη δήλωση υποβάλλεται σε φυσικό κατάστημα ΔΟΥ και μετά από σχετική αίτηση των υπόχρεων σε δήλωση και απόφαση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εφαρμογής Φορολογίας Κεφαλαίου και Περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ