Εφημερίδα Κοινωνική

Το σύνδρομο του «λευκού πνεύμονα»: Η μυστηριώδης πνευμονία εμφανίστηκε και σε χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ

Το σύνδρομο του «λευκού πνεύμονα»: Η μυστηριώδης πνευμονία εμφανίστηκε και σε χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ
01 Δεκεμβρίου 2023

Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρχές στην Κίνα, την Ευρώπη αλλά και την Αμερική καθώς τα κρούσματα της μυστηριώδους πνευμονίας αυξάνονται ραγδαία με πολλούς ασθενείς – κυρίως παιδιά και εφήβους- να διακομίζονται σε νοσοκομεία εμφανίζοντας σοβαρές επιπλοκές στο αναπνευστικό σύστημα.

Όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, όλα ξεκίνησαν στην Κίνα, με τις αναφορές για «άντρες με τις λευκές στολές» να πληθαίνουν. Οι εικόνες αυτές, θύμισαν τους διασώστες με τις στολές «Hazmat» που παρέπεμπαν στην πανδημία του κορωνοϊού.

Τι είναι το «σύνδρομο του λευκού πνεύμονα»

Λίγες ημέρες μετά, η ανυσχία άρχισε να εξαπλώνεται αφού ολοένα και περισσότερες ήταν οι αναφορές για συνεχείς απολυμάνσεις σε πολλές περιοχές με την αιτία να εντοπίζεται στο μυκόπλασμα της πνευμονίας, ένα βακτήριο που συνήθως προκαλεί ήπιες λοιμώξεις αλλά εξαπλώνεται ραγδαία.

Από εκείνο το σημείο και ύστερα οι υγειονομικές αρχές τέθηκαν σε επιφυλακή. Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Daily Express», εμπειρογνώμονας βλέποντας την κατάσταση στην Κίνα έκανε λόγο για το «σύνδρομο του λευκού πνεύμονα».

Όσον αφορά για την κλινική εικόνα, με μία απλή ακτινογραφία, γίνονται αντιληπτές λευκές κηλίδες στους πνεύμονες των ασθενών που υποδεικνύουν περιοχές φλεγμονής. Αυτές με τη σειρά τους προκαλούν υπερβολική συσσώρευση υγρών στους πνεύμονες. Για το λόγο αυτό το σύνδρομο της πνευμονίας απέκτησε αυτό το όνομα.

«Η μυστηριώδης αναπνευστική ασθένεια σαρώνει αυτήν τη στιγμή την Κίνα, αφήνοντας τα νοσοκομεία να κατακλύζονται με άρρωστα παιδιά και τα σχολεία κλειστά», αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα.

Ορισμένοι επιδημιολόγοι στις ΗΠΑ έχουν επίσης υποστηρίξει ότι ο τεράστιος αριθμός κρουσμάτων κρυολογήματος και γρίπης μπορεί να οφείλεται στους περιορισμούς του κορωνοϊού που εμποδίζουν τους ανθρώπους να αναπτύξουν φυσική ανοσία. Την Τρίτη, η κινεζική εφημερίδα «South China Morning Post» (SCMP) ανέφερε ότι ορισμένα μέτρα ελέγχου του κορωνοϊού αρχίζουν να επανεμφανίζονται στην Κίνα, ειδικά σε «σχολεία, ιδρύματα παιδικής μέριμνας και οίκους ευγηρίας».

Η κινεζική εφημερίδα «Global Times» που πρόσκειται στο κομμουνιστικό καθεστώς, παραδέχτηκε ότι, τα νοσοκομεία αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την «αυξημένα κρούσματα αναπνευστικών νόσων σε παιδιά». Το ίδιο δημοσίευμα ανέφερε όμως ότι, «το σύστημα υγείας δεν βρίσκεται στην ίδια κατάσταση όπως με αυτό για την καταπολέμηση του κορωνοϊού στην πόλη Γιουχάν.

Ενώ σε ορισμένα παιδιατρικά νοσοκομεία παρατηρούνται ατελείωτες ουρές στα επείγοντα περιστατικά και περιορισμένη διαθεσιμότητα θαλάμων, συνολικά, οι ιατρικοί πόροι επαρκούν, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, σχολιάζει η εφημερίδα. Τα νοσοκομεία έχουν μάθει από την εμπειρία της νόσου Covid-19 και έχουν αναπτύξει στρατηγικές για την ιεράρχηση των σοβαρών περιπτώσεων και την ταξινόμηση της θεραπείας με βάση τα συμπτώματα.

Πάντως, τα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυστεί με φωτογραφίες και βίντεο γονέων που αγωνιούν για τα άρρωστα παιδιά τους σε υπερπλήρεις αίθουσες αναμονής. Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη, Κινέζοι γιατροί δήλωσαν στους «Global Times» ότι δεν βλέπουν στοιχεία για ένα νέο παθογόνο όπως ο κορωνοϊός της Γουχάν , απλώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη μ΄ένα κύμα πνευμονίας από μυκόπλασμα, για το οποίο ευθύνεται το παρατεταμένου lockdown του κορωνοϊού.

 ΠΗΓΗ

 

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ