Εφημερίδα Κοινωνική

Πώς ένα προσφυγικό σπιτάκι στη Νίκαια έγινε design κατοικία;

 Breaking News

Πώς ένα προσφυγικό σπιτάκι στη Νίκαια έγινε design κατοικία;
05 Δεκεμβρίου 2023

Μια μικροκατοικία 30 τ.μ. στην περιοχή της Νίκαιας ανακαινίστηκε με έξυπνο τρόπο από την αρχιτέκτονα εσωτερικών χώρων, Έφη Δρακοπούλου. Η κατοικία αυτή, που κατασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1923, κατάφερε και μετά την ανακαίνιση να διατηρήσει την αυθεντική οργάνωση του κτίσματος, το οποίο μαρτυρά τον τρόπο ζωής και αλληλεπίδρασης των προσφύγων σε μια ξένη για εκείνους γη. Παράλληλα, η κατοικία ενσωματώθηκε στο σύγχρονο αστικό αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο της ευρύτερης περιοχής.

Οι προσφυγικές κατοικίες είναι συνήθως μονώροφα ή διώροφα κτήρια, που στο παρελθόν ξεδιπλώνονταν η μία δίπλα στην άλλη σε ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα. Τα τελευταία χωρίζονταν σε κτίσματα λίγων τετραγωνικών μέτρων για να στεγάσουν ολόκληρες οικογένειες με πρόσφυγες. Ήταν κατά βάση χτισμένες πάνω σε πεζόδρομο και είχαν ένα μικρό αίθριο.

katoikia palia1

Εξωτερικά η πρόσοψη του κτηρίου αποξηλώθηκε και κατασκευάστηκε από την αρχή. Κάποια μέρη της τοιχοποιίας από παλιά πλινθοδομή συντηρήθηκαν ενώ ένα κομμάτι της έμεινε εμφανές και διακοσμήθηκε με κάκτους. Μια νέα μεταλλική πόρτα αντικατέστησε την παλιά, η οποία για χειρολαβή της έχει το νούμερο της οδού.

katoikia palia2

Πληροφορίες-Αρχιτεκτονική μελέτη:  Έφη Δρακοπούλου. Φωτογραφία:  Γιώργος Φακούρας. Κεντρική φωτογραφία, φωτογραφίες και πληροφορίες: archisearch.gr.

Πηγή: orizontespress.gr


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ