Εφημερίδα Κοινωνική

Πώς άρπαξαν δεκάδες εκατομμύρια από το Δημόσιο μέσω ΦΠΑ: Οι «μαϊμού» εταιρείες και το «ξέπλυμα» μέσα από τραπεζικά σχήματα

Πώς άρπαξαν δεκάδες εκατομμύρια από το Δημόσιο μέσω ΦΠΑ: Οι «μαϊμού» εταιρείες και το «ξέπλυμα» μέσα από τραπεζικά σχήματα
13 Δεκεμβρίου 2023

Άνοιγαν σωρηδόν εταιρείες τεχνολογίας, δήλωναν πλασματικές συναλλαγές, εισέπρατταν παράνομες επιστροφές ΦΠΑ και επιστρεπτέες προκαταβολές και μέσα από ένα πλέγμα τραπεζικών κινήσεων κατάφεραν να αποκομίσουν περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ.

Ο λόγος για το κύκλωμα που είχε αναγάγει την οικονομική απάτη σε επιστήμη και αποδομήθηκε από τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, τα οποία, έπειτα από μακρά έρευνα, προχώρησαν την περασμένη Δευτέρα (11/12) σε 11 συλλήψεις με τη σχηματισθείσα δικογραφία να περιλαμβάνει ακόμη 23 άτομα.

Από τους 11 που συνελήφθησαν, οι 10 είναι μέλη της οργάνωσης ενώ, μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνονται και οι τρεις αρχηγοί με τον έναν από αυτούς να είναι λογιστής. Πρόκειται για άτομα με ιδιαίτερα προηγμένες οικονομικές γνώσεις τα οποία, μέσα από σκιώδη και πολυδαίδαλα εταιρικά και τραπεζικά σχήματα, κατάφεραν να δρουν εν κρυπτώ για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι για το «ξέπλυμα» των χρημάτων που εισέπρατταν είχαν εγκαταστήσει ένα δαιδαλώδες διατραπεζικό κανάλι αποτελούμενο από 131 τραπεζικούς λογαριασμούς. Μέσω αυτών και πραγματοποιώντας 52.539 τραπεζικές συναλλαγές, μετέφεραν τα ποσά που εισέπραξαν από 133 επιστρεπτέες προκαταβολές και 44 επιστροφές Φ.Π.Α. σε λογαριασμούς εταιρειών που εδρεύουν σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στη συνέχεια προέβαιναν στην αγορά πολυτελών οχημάτων και προϊόντων τεχνολογίας.

 

 

 

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ