Το καλοκαίρι του 2024 αναμένεται να ξεκινήσουν τα πρώτα έργα για την ανέγερση που θα κάνει πραγματικότητα το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά. Το πρώτο “πράσινο” δημόσιο κτίριο της χώρας όπως ανέφερε στη σχετική εκδήλωση ο επικεφαλής της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος
Στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου ήταν συγκεντρωμένος όλος ο δικαστικός κόσμος της χώρας, έγινε η παρουσίαση του νέου κτιριακού συγκροτήματος, το οποίο ομολογουμένως είναι εντυπωσιακό. Αποτελείται από τρία μεγάλα επιβλητικά κτίρια και θα αναβαθμίσει μια από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές του μεγάλου λιμανιού της χώρας.
Ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης έκανε λόγο για ημέρα χαράς για την πόλη καθώς μια εκκρεμότητα δεκαετιών κλείνει. “Όλη η πόλη έδωσε μάχη για να κρατήσουμε στην πόλη μας τα δικαστήρια. Στόχος μας να γίνει ένα σύγχρονο Δικαστικό Μέγαρο” είπε χαρακτηριστικά. Εκτίμησε δε πως το 2027 θα είναι σε λειτουργία το νέο κτίριο.
Από την πλευρά του ο Ηλίας Κλάππας, Πρόεδρος ΔΣΠ τόνισε πως λύνεται το στεγαστικό πρόβλημα για τα δικαστήρια του Πειραιά που κρατάει πάνω από 100 χρόνια. Σημείωσε δε πως “Η σημερινή ημέρα είναι ο τερματικός σταθμός στις διεκδικήσεις δεκαετιών αλλά ανοίγεται μπροστά μας και η πρόκληση της τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων καθώς και της καλής και αποδοτικής του λειτουργίας”. Παράλληλα ζήτησε την έγκαιρη συγκοινωνιακή ένταξη του νέου Μεγάρου στο δίκτυο της πόλης.
Ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της DIMAND έκανε μια εκτενή αναφορά στον ρόλο της εταιρείας στην ανάπλαση της περιοχής του Αγίου Διονυσίου.
“Αναλάβαμε μία επένδυση με ιδιαίτερη θεσμική βαρύτητα στον Πειραιά, όπου δραστηριοποιούμαστε τα τελευταία 8 χρόνια: το 2021 εγκαινιάστηκαν τα παλιά κουφάρια της βιομηχανίας του Παπαστράτου σε μοντέρνα κτήρια γραφείων που στεγάζουν 7.000 υπαλλήλους. Στο παλιό καπνεργοστάσιο κρατήσαμε τα κελύφη των παλιών κτηρίων, άρα δεν προσθέσαμε καινούργια δόμηση, δεν παράξαμε νέα CO2, συν το πρώτο πράσινο πάρκινγκ στη χώρα, 250 θέσεων στάθμευσης. Τους επόμενους μήνες ολοκληρώνεται ο Πύργος Πειραιά” ανέφερε αναλύοντας την παρουσία της εταιρείας.
Μέχρι σήμερα η Dimand έχει προχωρήσει σε περίπου 300 εκατ. ευρώ επενδύσεις και πάνω από 150.000 τ.μ. στην περιοχή του Πειραιά. Αυτά εντάσσονται στην πρώτη φάση ανάπλασης του δημόσιου χώρου από τον Δήμο Πειραιά, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων. Χάρη στη δωρεά των μελετών από τη DIMAND, με επιβλέπουσα την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, η Ά φάση ολοκληρώθηκε σε 2,5 χρόνια έναντι των 7-7,5 που συνήθως χρειάζονται αυτές οι παρεμβάσεις. Με την άφιξη του νέου Δικαστικού Μεγάρου ο Δήμος σχεδιάζει τη Β´ φάση ανάπλασης ανοιχτού χώρου στην πόλη.
Όπως εξήγησε ο κ.Ανδριόπουλος, η Dimand επενδύει στον Πειραιά και τον Άγιο Διονύσιο καθώς υπάρχει αγαστή συνεργασία με τον Δήμο. Στα 4 τελευταία χρόνια, ο Δήμος με τη συνδρομή της Dimand εκπόνησε ΕΧΣ και υπάρχει σήμερα ΠΔ σε ισχύ που ξεκαθάρισε το τοπίο: χρήσεις, συντελεστές δόμησης. Είναι από τα πρώτα ΕΠΣ που έγιναν στη χώρα.
Ποιο είναι το νέο Δικαστικό Μέγαρο στον Πειραιά
Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά θα ανεγερθεί στο ακίνητο Δασκαλάκη. Σήμερα εκεί υπάρχει μια ανενεργή αποθήκη όπου έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις για να κατεδαφιστεί.
Το ακίνητο έχει έκταση 17,5 στρέμματα. Από αυτά, τα 5 στρέμματα θα αναπλαστουν στο νέο “Πάρκο Δικαστηρίων” από τον Δήμο Πειραιά που θα είναι προσβάσιμο στο κοινό.
Η Dimand αναλαμβάνει την ανάπτυξη του κτιριακού συγκροτήματος έκτασης 12,5 στρεμμάτων. Ο ανάδοχος που θα αναλάβει τα έργα θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα αλλά όπως προκύπτει πρόκειται για ένα ισχυρό όνομα στις κατασκευές της χώρας.
Το χρονοδιάγραμμα είναι συνολικά 30 μήνες. Οι πρώτοι έξι μήνες αφορούν την πλήρη αδειοδότηση του έργου (μέχρι δηλαδή την έκδοση της οικοδομικής άδειας) και από το καλοκαίρι του 2024 θα ξεκινήσουν τα κατασκευαστικά έργα που θα διαρκέσουν 24 μήνες. Η λειτουργία για το Νέο Δικαστικό Μέγαρο εκτιμάται στις αρχές του 2027.
Η χρηματοδότηση του έργου όπως ανέφερε ο κ.Ανδριόπουλος θα είναι κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το νέο κτίριο θα είναι το πρώτο δημόσιο κτίριο, με πιστοποίηση LEED Gold, μηδενικών εκπομπών. Θα στεγαστούν υπηρεσίες από 5 κτίρια θα συγκεντρωθούν 9 δικαστήρια, 300 δικαστικοί και 560 υπάλληλοι και πρόβλεψη του κτιρίου φτάνει για 1.200 άτομα.
Οι ιδιότητες αυτού του πράσινου κτιρίου θα μειώσουν τα κόστη λειτουργίας των Δικαστηρίων κατά 50-60%, μετρημένα την τελευταία δεκαετία, συνεκτιμώντας την τεχνολογία που αξιοποιείται για ηλεκτρισμό, παροχές νερού, ανάκτηση ενέργειας από ασανσέρ, φωτοβολταϊκά. Αρχιτέκτονες είναι το γραφείο ASPA με τον κ. Τσαγκαράτο ενώ σε περίπου ένα χρόνο θα παρουσιαστεί η τελική οριστική μελέτη εφαρμογής του έργου.
Πρόσβαση και στάθμευση
Θα διαθέτει ένα υπόγειο χώρο στάθμευσης 303 θέσεων σε ένα επίπεδο, πολλές εκ των οποίων για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, για ΑμεΑ, χώροι ποδηλάτων κλπ. Συνολικά θα κατασκευαστούν 26.000 τ.μ. ανωδομής και 10.000 υπόγεια αλλά και 1.500 τ.μ αποθηκών και αρχείων.
Τα νέα Δικαστήρια βρίσκονται περίπου 550 μέτρα από τους σταθμούς του Μετρό (γραμμή 1 και γραμμή 3) και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, είναι πολύ κοντα στις ακτοπλοϊκές γραμμές και στο Τραμ, ωστόσο θα χρειαστεί να συνδεθεί και με κάποια τοπική λεωφορειακή γραμμή.
Κατά μέσο όρο η απόσταση των νέων Δικαστηρίων του Πειραιά θα είναι 36 λεπτά από όποιο σημείο της πόλης. Το μακρύτερο θεωρείται το αεροδρόμιο με 57 λεπτά απόσταση μέσω μετρό και το πλησιέστερο το λιμάνι και η πόλη του Πειραιά.
Κλείνοντας ο κ.Ανδριόπουλος έκρουσε και το καμπανάκι για την συντήρηση και λειτουργία του νέου κτιρίου καθώς όπως είπε, για τέτοιου είδους κτιριακές δομές είναι απαραίτητη η σταθερή συντήρηση, κάτι που θα πρέπει να προβλεφθεί. Στην κατασκευή δεν έχει προβλεφθεί το κόστος διαχείρισης, συντήρησης και λειτουργίας.
Γιάννης Μώραλης – Δήμαρχος Πειραιά: «Δικαιωθήκαμε σε μια εκκρεμότητα δεκαετιών για την πόλη μας!»
«Θα είναι ένα κτήριο κόσμημα για την πόλη μας, το πρώτο «πράσινο» δημόσιο κτίριο στη χώρα, στο οποίο θα στεγαστούν όλα τα δικαστήρια και η δικαστικές υπηρεσίες του Πειραιά. Η ευρύτερη περιοχή του Αγίου Διονυσίου έχει αναπτυχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και η δημιουργία του Δικαστικού Μεγάρου εκεί θα της δώσει ακόμα μεγαλύτερη υπεραξία»