Εφημερίδα Κοινωνική

«Σίσα»: Πολλαπλάσιες της χρήσης ηρωΐνης οι βλάβες που προκαλεί στον εγκέφαλο

 Breaking News

«Σίσα»: Πολλαπλάσιες της χρήσης ηρωΐνης οι βλάβες που προκαλεί στον εγκέφαλο
21 Νοεμβρίου 2023

Για το ναρκωτικό «σίσα», αλλιώς «κοκαΐνη των φτωχών», που οδήγησε τη 16χρονη από τον Βύρωνα στη ΜΕΘ σε κωματώδη κατάσταση, μίλησε ο καθηγητής Ιατρικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ και ψυχίατρος, Γιώργος Παπαζήσης.

Είναι μάστιγα παγκοσμίως αυτά τα συνθετικά ναρκωτικά που είναι εύκολα στην παραγωγή και πολύ φθηνά και ανήκουν στην κατηγορία διεγερτικών μαζί με το Captagon, είπε ο καθηγητής στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ.

To ναρκωτικό «σίσα» κρύβει άγνωστες συνθετικές προσμίξεις που επιδρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί μόνιμες βλάβες πολλαπλάσιες των ήδη γνωστών ναρκωτικών ουσιών.

«Σκεφτείτε ότι έξι μήνες χρήσης σίσα, προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο ισοδύναμες με 20 χρόνια χρήσης ηρωίνης», σημείωσε ο κ. Παπαζήσης.

Τέτοιες κωματώδεις καταστάσεις προκαλούν και μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες, είπε ο καθηγητής, την ώρα που η 16χρονη χαροπαλεύει στη ΜΕΘ.

«Η τοξικότητα αυτών των ουσιών είναι αυτό που φοβόμαστε, καθώς η βάση της ‘κοκαΐνης των φτωχών’ είναι κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, με προσμίξεις και διάφορες ουσίες τις οποίες δεν γνωρίζουμε», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Οι γονείς να βλέπουν τα σημάδια

Η «σίσα», καπνίζεται αλλά τα τελευταία χρόνια γίνεται και χρήση ενέσιμης μορφής.

«Αλλαγή συμπεριφοράς παιδιού, πόσο απουσιάζει ή αν αποσύρεται από δραστηριότητες, ευρεθιστότητα και επιθετικότητα, διαταραχή ύπνου, συνδέονται με τη χρήση διεγερτικών ναρκωτικών, είπε ο κ. Παπαζήσης.

Είναι αυτονόητο, τόνισε στη συνέχεια, ότι «η οικογένεια πρέπει να έχει γενικότερο έλεγχο», υπενθυμίζοντας ότι στην περίπτωση της 16χρονης δεν την άφησαν να επιστρέψει το βράδυ στο σπίτι της.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν φανερά προειδοποιητικά σημάδια από τη χρήση, παρά μόνο όταν αυτή περάσει στο δεύτερο στάδιο, δηλαδή την ενέσιμη μορφή, σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό από το Γυμνάσιο τα παιδιά να είναι ενημερωμένα για τους κινδύνους των συνθετικών ναρκωτικών που «στοιχίζουν λίγα ευρώ αλλά είναι πολλαπλάσια τοξικά και εθιστικά».

Η έρευνα που οδήγησε σε έξι συλλήψεις, ενοχοποιεί και 17χρονο ο οποίος την παρέσυρε σε σπίτι στον Βύρωνα για να βρεθεί την επόμενη ημέρα «με τα μάτια ανοιχτά να αιμορραγεί από τα ρουθούνια», όπως περιέγραψε η φίλη της.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ