Εφημερίδα Κοινωνική

Παύλος Μαρινάκης: «Δεν υπάρχει θέμα κατάργησης φοροαπαλλαγών ή αύξησης οποιουδήποτε φορολογικού συντελεστή» -Τι είπε για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις νέες ρυθμίσεις

 Breaking News

Παύλος Μαρινάκης: «Δεν υπάρχει θέμα κατάργησης φοροαπαλλαγών ή αύξησης οποιουδήποτε φορολογικού συντελεστή» -Τι είπε για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις νέες ρυθμίσεις
08 Νοεμβρίου 2023

«Δεν υπάρχει κανένα θέμα κατάργησης φοροαπαλλαγών ή κανένα θέμα αύξησης του οποιουδήποτε φορολογικού συντελεστή. Και το έχουμε αποδείξει», τόνισε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δέχθηκε ερώτηση σχετικά με το ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κόψει τις φοροαπαλλαγές και τόνισε: «Κατ” αρχάς δεν υπάρχει κανένα θέμα κατάργησης φοροαπαλλαγών ή κανένα θέμα αύξησης του οποιουδήποτε φορολογικού συντελεστή. Και το έχουμε αποδείξει».

Σχετικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις νέες ρυθμίσεις, ο κ. Μαρινάκης είπε: «Θα σας απαντήσω και ως κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αλλά και ως ελεύθερος επαγγελματίας, που κι εγώ, όπως και οι υπόλοιποι, δεν είναι και τόσο εύκολη η πραγματικότητα στη χώρα αυτή, ειδικά μέχρι το 2019 που είχαμε μία λογική – ειδικά το διάστημα από το 2015 ως το 2019 – να βάζουμε φόρους. Εμείς μειώσαμε φόρους.

Καταρχάς, δεν αυξάνεται κανένας φορολογικός συντελεστής. Υπάρχει ένα στατιστικό στοιχείο, αδιαμφισβήτητο, το οποίο είναι η βάση της συζήτησης: 2019 κενό ΦΠΑ, δηλαδή ΦΠΑ το οποίο δεν είχαμε εισπράξει, 23%. Αυτό έχει γίνει 15% στην πρώτη τετραετία. Μειώθηκε, δηλαδή. Αλλά είναι 15%. Η κυβέρνηση, λοιπόν, κατάφερε να τον μειώσει με κάποιες πρωτοβουλίες που πήρε.

Τώρα, λοιπόν, είναι μία ακόμα νομοθετική πρωτοβουλία συνολικά, με 10 – 11 παρεμβάσεις, μία εκ των οποίων είναι ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Τι λέει μια άλλη στατιστική; Ένας άλλος στατιστικός αριθμός; Ότι το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει κάτω από τον κατώτατο μισθό. Τι σημαίνει αυτό; Ότι είναι όλοι αυτοί φοροφυγάδες; Σε καμία περίπτωση. Γιατί σε αυτούς μέσα είναι οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες, που εξαιρούνται από το τεκμήριο. Ένας νέος δικηγόρος που ξεκινάει και βγάζει λιγότερα, πολλές φορές, έσοδα, από 10.000 ευρώ. Ή μία σύζυγος, η οποία μπορεί να μεγαλώνει τα παιδιά της -κι εδώ θα κάνουμε μία συζήτηση συνολικά, για το θέμα του μαχητού τεκμηρίου- και αποδεδειγμένα, ενδεχομένως, να μην βγάζει πάνω από 10.000 ευρώ. Ή να υπάρχει μία σοβαρή ασθένεια.

Γι” αυτό και ξεκινάει η διαβούλευση, για το ποιοι είναι κάτω από 10.000 ευρώ και συνολικά για το νομοσχέδιο, γιατί έχει άλλες δέκα παρεμβάσεις. Υπάρχει, όμως, και ένας ιδιοκτήτης καφέ, για παράδειγμα, ή φούρνου -για να μην στοχοποιούμε επιμέρους επαγγελματίες, που κάνουν τη δουλειά τους οι άνθρωποι- που μπορεί να έχουν πέντε ή δέκα εργαζόμενους με τον κατώτατο μισθό, τον οποίο έχουμε αυξήσει, και τα έσοδά τους, δηλαδή των ιδιοκτητών, να είναι χαμηλότερα από τους εργαζόμενους». Πρόσθεσε επίσης ότι «το νομοσχέδιο μπαίνει σε δημόσια διαβούλευση, την οποία εμείς σεβόμαστε».


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ