Εφημερίδα Κοινωνική

Νέοι λογαριασμοί ρεύματος: Προσοχή! Θα σας καλέσουν πάροχοι το επόμενο διάστημα για προσφορές σε: Μπλε, κίτρινο, πορτοκαλί ή πράσινο τιμολόγιο -Πώς να αποφασίσετε – Τι να προσέξετε στα «ψιλά γράμματα»

 Breaking News

Νέοι λογαριασμοί ρεύματος: Προσοχή! Θα σας καλέσουν πάροχοι το επόμενο διάστημα για προσφορές σε: Μπλε, κίτρινο, πορτοκαλί ή πράσινο τιμολόγιο -Πώς να αποφασίσετε – Τι να προσέξετε στα «ψιλά γράμματα»
28 Νοεμβρίου 2023

Έρχονται από 01/01/2024 τα νέα τιμολόγια ρεύματος, τα οποία ανάλογα με το χρώμα που θα φέρουν θα έχουν και αντίστοιχες χρεώσεις. Οι προμηθευτές το αργότερο έως την 1η Δεκεμβρίου 2023, δηλαδή την Παρασκευή, οφείλουν να ενημερώσουν με μηνύματα και e-mails που θα αποστείλουν στους καταναλωτές για τα νέα τιμολόγια για οικιακούς και μη καταναλωτές (στη χαμηλή τάση), που θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου του 2024. Τα νέα τιμολόγια θα έχουν χρωματική επισήμανση.

Μπλε τιμολόγιο, το σταθερό

Ειδικότερα, το μπλε τιμολόγιο είναι αυτό που έχει κλειδωμένη τιμή χρέωσης της KWh για όσο διάστημα διαρκεί η σύμβαση του πελάτη με τον πάροχο. Επειδή ο συγκεκριμένος τύπος τιμολογίου δεν περιέχει κυμαινόμενες χρεώσεις ούτε μηχανισμούς διακύμανσης, (δηλαδή ρήτρες αναπροσαρμογής), θεωρητικά θα έχει την υψηλότερη τιμή χρέωσης σε σχέση με όλους τους άλλους τύπους τιμολογίων (κίτρινα, πορτοκαλί, πράσινα). Και ο λόγος είναι ότι κανένας πάροχος δεν θα θέλει να λαμβάνει μόνος του το ρίσκο απροσδόκητων αυξήσεων της χονδρεμπορικής αγοράς του ρεύματος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν τώρα ο καταναλωτής έχει σχετικά μικρές καταναλώσεις κάθε μήνα, π.χ. κάτω από 300KWh, έχει ένα σταθερό εισόδημα, ταυτόχρονα δεν είναι εξοικειωμένος με την έρευνα αγοράς μέσω Διαδικτύου και γενικά δεν αντέχει απρόβλεπτες εξελίξεις στον οικογενειακό οικονομικό προγραμματισμό, το σταθερό τιμολόγιο αποτελεί μία επιλογή.

Κίτρινο τιμολόγιο, το κυμαινόμενο

Το κίτρινο τιμολόγιο αντιστοιχεί στο κυμαινόμενο τιμολόγιο, η τιμή χρέωσης της KWh διαμορφώνεται από τους δείκτες της χρηματιστηριακής αγοράς του ρεύματος, δεν περιέχει μηχανισμούς διακύμανσης, ενώ θα υπάρχουν αυξομειώσεις των τιμών χρέωσης του ρεύματος από μήνα σε μήνα, χωρίς όρια, είτε προς τα κάτω είτε προς τα πάνω. Κοινώς, τα τιμολόγια αυτά θα λέγαμε ότι κινούνται στην ίδια ακριβώς λογική διαμόρφωσης των τιμών των χρηματιστηριακών προϊόντων ή υπηρεσιών ή των τραπεζικών δανείων που περιλαμβάνουν κυμαινόμενα επιτόκια. Με λίγα λόγια, σε αυτόν τον τύπο τιμολογίου δεν υπάρχει επιμερισμός του ρίσκου μιας απρόσμενης αύξησης της χονδρεμπορικής του ρεύματος, όλη η αύξηση ή όλη η μείωση «περνάει» στον καταναλωτή. Η λιανική τιμή χρέωσης θα ανακοινώνεται κάθε 1η του μήνα για τον επόμενο μήνα κατανάλωσης ή θα υπάρχει και η επιλογή για απολογιστική χρέωση δύο μήνες μετά το μήνα κατανάλωσης.

Πορτοκαλί τιμολόγιο, το δυναμικό για «έξυπνους» μετρητές

Οσον αφορά στο πορτοκαλί τιμολόγιο, ή αλλιώς δυναμικό τιμολόγιο, όπως εξηγεί ενεργειακός επιθεωρητής, η τιμή χρέωσης της KWh λαμβάνει υπόψη τη διακύμανση των τιμών του ρεύματος ακόμη και μέσα στην ίδια ημέρα, αλλά αυτά θα αφορούν προς το παρόν ελάχιστους καταναλωτές, συγκεκριμένα αυτούς που διαθέτουν εγκατεστημένους «έξυπνους» μετρητές.

Πράσινο τιμολόγιο, το ενιαίο/ειδικό

Για το πράσινο τιμολόγιο, ή αλλιώς ενιαίο, οι τιμές χρέωσης θα διαμορφώνονται με βάση τη βασική τιμή προμήθειας του ρεύματος του κάθε παρόχου, η οποία θα αναγράφεται ευκρινώς στην ιστοσελίδα του αλλά και στον συγκριτικό πίνακα της ΡΑΕΕΥ. Τα τιμολόγια αυτά θα περιλαμβάνουν επιπλέον της βασικής τιμής προμήθειας και ένα μηχανισμό διακύμανσης της τιμής της KWh, κάτι σαν το μηχανισμό της ρήτρας αναπροσαρμογής που ίσχυε πριν το καλοκαίρι του 2022. Στο πράσινο τιμολόγιο εντάσσονται αυτόματα όσοι καταναλωτές δεν επέλεξαν κατηγορία.

Διαφορές «Πράσινου-Κίτρινου»

Αυτό που θα πρέπει να περιμένουν οι καταναλωτές είναι ότι το κίτρινο τιμολόγιο θα εμφανιστεί στην αγορά ως «φθηνότερο». Θα εμπεριέχει όμως μεγαλύτερο ρίσκο! Στην μεν περίπτωση του πράσινου τιμολογίου θα το γνωρίζετε από τις αρχές του μήνα (που σημαίνει ότι το ρίσκο για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση το παίρνει η εταιρεία) στην δε περίπτωση του κίτρινου τιμολογίου, το ρίσκο είναι όλο δικό σας.

Τι να επιλέξουμε;

Παρά το γεγονός ότι είναι νωρίς ακόμα για να κάνουμε τις οριστικές μας επιλογές, καθώς θα πρέπει να περιμένουμε να διαμορφωθούν τα τελικά τιμολόγια από τους παρόχους -με τις επιπλέον παροχές και τις βασικές τιμές και προσφορές στην κάθε κατηγορία-, επειδή πρόκειται για μια αρκετά σύνθετη διαδικασία το καλύτερο είναι να ξεκινήσουμε το… διάβασμα από νωρίς ώστε όταν έρθει η ώρα να είμαστε έτοιμοι να επιλέξουμε με βεβαιότητα. Ειδικοί στα ζητήματα της ενέργειας εξηγούν στο «ΘΕΜΑ» ότι ο βασικότερος παράγοντας για να επιλέξουμε το τιμολόγιο που μας ταιριάζει είναι αν θα πάρουμε κάποιο ρίσκο και ποιο θα είναι το επίπεδο αυτού. Τη στάση που θα επιλέξουμε απέναντι στο ρίσκο επιλέγοντας να πληρώσουμε κάτι παραπάνω αλλά να έχουμε τη σιγουριά μας ή να ακολουθήσουμε τις διακυμάνσεις της αγοράς για να πετύχουμε χαμηλότερη τελική τιμή. Επιπλέον, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την ποσότητα της κατανάλωσής μας, αλλά και κυρίως την ευελιξία που έχουμε να την προσαρμόσουμε μέσα στην ημέρα ή στην εβδομάδα.

Όπως έχει γράψει το insider.gr, στους πελάτες τους που έχει λήξει η σύμβαση, οι εταιρείες θα προτείνουν κάποιο νέο προϊόν. Στην περίπτωση πελατών με ενεργές συμβάσεις, αρκετές εταιρείες σχεδιάζουν να τους προτείνουν να παραμείνουν στο ίδιο τιμολόγιο, στο οποίο απλώς θα «ξεπαγώσουν» οι όροι που βρίσκονται σε αναστολή μέχρι το τέλος του έτους. Και στα δύο εναλλακτικά σενάρια, οι προτάσεις των εταιρειών θα αφορούν κυμαινόμενα τιμολόγια (με κίτρινη σήμανση), όπου η χρέωση οριστικοποιείται το νωρίτερο στο τέλος του μήνα εφαρμογής. Ωστόσο, όπως αναγνωρίζουν τα στελέχη όλων των παρόχων, το μεγαλύτερο μερίδιο των καταναλωτών θα περάσει στο «πράσινο» τιμολόγιο – οι περισσότεροι εκπρόσωποι των προμηθευτών τοποθετούν αυτό το ποσοστό τουλάχιστον στο 80%. Ένας σημαντικός λόγος είναι πως οι καταναλωτές δεν ανταποκρίνονται έτσι κι αλλιώς στις ενημερώσεις των εταιρειών.

Αλλαγή παρόχου και οφειλές

Ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να αλλάζει πάροχο μόνο όμως στα συμβόλαια κυμαινόμενης τιμολόγησης. Στα συμβόλαια σταθερής τιμολόγησης θα υπάρχει σχετική ρήτρα – ποινή. Διευκρινίζοντας όμως «το ότι υπάρχει δυνατότητα ο καταναλωτής να αλλάξει πάροχο δεν σημαίνει ότι χαρίζονται τα χρήματα από ανεξόφλητο τυχόν λογαριασμό που είχε στον προηγούμενο πάροχο. Απλά μέχρι αρχές του 2022 κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατό. Έπρεπε να εξοφλήσεις για να πας στον επόμενο πάροχο. Τώρα είναι πλέον δυνατό. Δεν σημαίνει όμως ότι ο προηγούμενος πάροχος δεν θα διεκδικήσει δικαστικά την οφειλή. Πλέον συσσωρεύονται οι οφειλές, τα αναθέτουν σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων και εισπρακτικές εταιρείες και ακολουθεί τη δικαστική οδό. Στα τιμολόγια σταθερής τιμολόγησης η σχετική ρήτρα-ποινή σε περίπτωση αλλαγής παρόχου «εξαρτάται από την τιμολογιακή πολιτική που έχει κάθε πάροχος σε σχέση με την ποινή που θα βάλει στα τιμολόγια σταθερής διακύμανσης.

Οι λεπτομέρειες που κάποιους πρέπει να προσέξει

Δεν επιτρέπεται χρέωση σε περίπτωση που επιλέξει ο καταναλωτής ότι θέλει να του έρχεται το λογαριασμό στο σπίτι όπως επιθυμούν πάρα πολλοί καταναλωτές. Απαγορεύεται το να μπει μια έξτρα χρέωση λόγω του ότι θα είναι σε χαρτί ο λογαριασμός του. Η χρέωση αυτή είναι παράνομη. Επίσης, πρέπει να προσέξει ο καταναλωτής στους λογαριασμούς ρεύματος που θα παραλαμβάνει εάν αναγράφεται ο σύνδεσμος που τον παραπέμπει στον ιστότοπο εργαλείου σύγκρισης τιμών της ΡΑΕ. Τέλος, να προσέχουν οι καταναλωτές στις προσφορές που δίνουν διάφοροι πάροχοι προς άγρα πελατών, π.χ στις εκπτώσεις συνέπειας, θα πρέπει να προσέξει και να διασταυρώνει κατά πόσο το ποσό της έκπτωσης είναι σωρευτικό για όλη τη διάρκεια της σύμβασης. Δηλαδή πολύ απλά μην του επιφέρουν τον πρώτο μήνα λόγω συνέπειας την έκπτωση και μετά τους επόμενους μήνες παρότι είναι συνεπής, δεν το συνυπολογίζουν αυτό ως προς το ποσό της έκπτωσης.

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ