Εφημερίδα Κοινωνική

«Ναυαγούν» δεκάδες έργα σε Δήμους και… τα χειρότερα έρχονται – Τι αναφέρει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών για την μη ολοκλήρωση συμβάσεων

 Breaking News

«Ναυαγούν» δεκάδες έργα σε Δήμους και… τα χειρότερα έρχονται – Τι αναφέρει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών για την μη ολοκλήρωση συμβάσεων
21 Νοεμβρίου 2023

Σε ναυάγιο οδηγείται η ολοκλήρωση δεκάδων τεχνικών έργων των Δήμων, καθώς οι μικρομεσαίες εργοληπτικές εταιρείες σηκώνουν τα χέρια ψηλά, καθώς έχουν «παγώσει» οι αναθεωρήσεις τιμών, την ίδια ώρα που καταγράφονται υπέρογκες αυξήσεις σε υλικά, εργατικά και καύσιμα.

Με δραματική παρέμβαση τους προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών προειδοποιεί για τα χειρότερα που έρχονται, καθώς εκτός των άλλων υπάρχουν μείζονα ζητήματα με τη στάση πληρωμών εγκεκριμένων λογαριασμών από την εκτέλεση δημοσίων έργων, χρηματοδοτούμενων τόσο από το ΠΔΕ όσο και από ευρωπαϊκά κοινοτικά ταμεία. Ειδικά, δε, στην περίπτωση των έργων των χρηματοδοτούμενων από το ΠΔΕ η πληρωμή καθυστερεί ακόμη και οκτώ μήνες!

Πρόκειται, όπως σχολιάζει η εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, για μια βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια των Δήμων που θα δουν να τινάζεται στον αέρα η εκτέλεση δεκάδων έργων, καθώς οι πολλές μικρομεσαίες εργοληπτικές εταιρείες  δεν μπορούν να  εκπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει και να εκτελέσουν ομαλά τις συμβάσεις τους. Με δεδομένη μάλιστα και τη λειψή τραπεζική χρηματοδότηση των εταιρειών υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τα έργα να διακοπούν προσωρινά ή οριστικά.

Το στέλεχος του ΣΑΤΕ κ. Ζαχαρίας Αθουσακης περιγράφει ότι η εξέλιξη αυτή μοιάζει παράδοξη, εάν αναλογιστεί κάποιος το σύνολο των κεφαλαίων που αναμένεται να επενδυθούν  και να αξιοποιηθούν σε κατασκευαστικά έργα την επόμενη 5ετία.

Ωστόσο, δεν είναι καθόλου απίθανη, αφού καμία εταιρεία δεν έχει προϋπολογίσει στον επιχειρηματικό σχεδιασμό της ότι δεν θα πληρωθεί σύμφωνα με τα εγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα των έργων, δεν θα λάβει αναθεωρήσεις επί των συμβατικών τιμών, όταν διαπιστώνονται υπέρογκες αυξήσεις σε υλικά, εργατικά και καύσιμα και, τέλος, θα πρέπει να πληρώσει υπέρογκες αμοιβές σε ορισμένες ειδικότητες που απασχολούνται στον κλάδο λόγω σημαντικών ελλείψεων σε εργατοτεχνικό προσωπικό.

Στο πλαίσιο αυτό η  Κυβέρνηση οφείλει να δώσει λύση και να προχωρήσει στην άμεση αντιμετώπιση με μορφή κατεπείγοντος των ανωτέρω θεμάτων και ειδικά δε το ζήτημα των συντελεστών αναθεώρησης, σε πρώτο χρόνο, ώστε τάχιστα να εκδοθεί νέα Υπουργική Απόφαση, βάσει των προβλέψεων της παρ. 23 του άρθρου 153 του Ν.4412/2016, με προσωρινούς συντελεστές για όλα τα τρίμηνα που έπονται του Α τριμήνου του 2022.

Ο κ. Αθουσάκης τονίζει ότι είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα του κλάδου, να ληφθούν μέτρα στήριξης του καθώς διαπιστώνεται ότι υπάρχει μία στασιμότητα στην λήψη αποφάσεων και ενεργειών, συνθήκη που δεν συνάδει με τον επείγοντα και σημαντικό χαρακτήρα των προβλημάτων.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ