Εφημερίδα Κοινωνική

Μέτρο «τομή» ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Επιστολική ψήφος για τις Ευρωεκλογές και για τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις

 Breaking News

Μέτρο «τομή» ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Επιστολική ψήφος για τις Ευρωεκλογές και για τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις
30 Νοεμβρίου 2023

Στα χνάρια των τουλάχιστον 115 χωρών του εξωτερικού  και η Ελλάδα, καθώς  στις προσεχείς ευρωεκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο του 2024, χιλιάδες πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να εκφράσουν την προτίμηση τους για τους υποψηφίους του κόμματος που στηρίζουν, μέσω της επιστολικής ψήφου.

Τη νέα αυτή δυνατότητα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού Ένας τρόπος εκτέλεσης του εκλογικού δικαιώματος των πολιτών για τον οποίο από το 2019 έχει αποφασιστεί με σειρά ρυθμίσεων.

Η επιστολική ψήφος είναι η δυνατότητα να μπορείς να ασκείς το εκλογικό σου δικαίωμα από τον τόπο όπου κατοικείς και να μην χρειάζεται να μεταβείς δεκάδες, ακόμη και εκατοντάδες ή χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο σου. Παράλληλα η επιστολική ψήφος θα βοηθήσει σημαντικά όσους δεν είναι εύκολο να μετακινηθούν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα: τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους εποχιακούς εργαζόμενους, τους ναυτικούς, όσους εργάζονται την ημέρα των εκλογών, ακόμα και των φοιτητών ή των μαθητών των τελευταίων τάξεων του λυκείου.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτές τις ρυθμίσεις η επιστολική ψήφος θα απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες του εξωτερικού και του εσωτερικού εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Βασικό ζήτημα οι ενδιαφερόμενοι Έλληνες πολίτες του εξωτερικού (και εντός της Ελλάδας) να δηλώνουν δηλώνουν εγκαίρως την πρόθεσή τους για επιστολική ψήφο.

Η πρόθεση για επιστολική ψήφο θα γίνεται ψηφιακά καθώς σε συγκεκριμένη πλατφόρμα θα δηλώνουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία τους οι ενδιαφερόμενοι. Mόλις ο ενδιαφερόμενος δηλώσει τα στοιχεία του στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και μπει στον κατάλογο της επιστολικής ψήφου, θα διαγράφεται από τον κατάλογο της εκλογικής περιφέρειάς του, προκειμένου να μην υπάρχει κανένα ενδεχόμενο διπλής ψήφου.

Στη συνέχεια θα γίνεται ο τυπικός έλεγχος των στοιχείων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα προκειμένου στη συνέχεια (εφόσον δεν υπάρχει κώλυμα) να αποστέλλεται από την εφορευτική επιτροπή, μέσω εταιρείας ταχυμεταφοράς, ένας φάκελος στη διεύθυνση του εξωτερικού που ο κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει καταχωρίσει, με όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την επιστολική ψήφο.

Στο εσωτερικό κάθε φακέλου, ειδικότερα θα υπάρχει και δεύτερος φάκελος ασφαλείας – το περιεχόμενό του δεν θα μπορεί να διαβάζεται εφόσον ο φάκελος δεν σκιστεί, όπως συμβαίνει με τις τραπεζικές επιστολές για τη χορήγηση κωδικού ασφαλείας (pin). Η ψήφος θα προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο σημείωσε ότι η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου στις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί «το πρώτο βήμα ώστε το νέο αυτό δικαίωμα να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές».


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ