Εφημερίδα Κοινωνική

Καταγγελίες «φωτιά» στο Κρατικό Νίκαιας: «Χάνουμε ασθενείς γιατί δεν λειτουργούν οι τομογράφοι»

 Breaking News

Καταγγελίες «φωτιά» στο Κρατικό Νίκαιας: «Χάνουμε ασθενείς γιατί δεν λειτουργούν οι τομογράφοι»
23 Νοεμβρίου 2023

Την απελπιστική κατάσταση στο νοσοκομείο Κρατικό Νίκαιας, όπου οι γιατροί χάνουν ασθενείς, αφού δεν λειτουργούν οι μαγνητικοί και αξονικοί τομογράφοι, λόγω έλλειψης προσωπικού, αποκαλύπτει στο Dnews, ο νευροχειρουργός του νοσοκομείου και Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Πάνος Παπανικολάου.

Ο κ. Παπανικολάου, αναφέρει στο Dnews, ότι τα τμήματα αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας, διαθέτουν πλήρη εξοπλισμό, αλλά, δεν υπάρχουν ακτινολόγοι να τα λειτουργήσουν.

Όπως σημειώνει ο κ. Παπανικολάου, «τα τμήματα αυτά, μέχρι το 2021, λειτουργούσε υποδειγματικά και εξυπηρετούσε όλα τα περιστατικά του νοσοκομείου, ακόμα και τους ανασφάλιστους, που έχουν ΑΜΚΑ. Ένας δηλαδή πολύ μεγάλος πληθυσμός, στη Δυτική Αττική, που βρίσκεται το νοσοκομείο. Όλα αυτά έχουν σταματήσει από πέρσι. Από τις αρχές του 2021», συνεχίζει, «ο τότε διευθυντής του τμήματος έστελνε έγγραφα και προειδοποιούσε ότι εντός της διετίας 2021-2022, αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν πέντε γιατροί. Για να ξεκινήσει η διαδικασία προκήρυξης νέων θέσεων. Δεν έγινε τίποτα. Στις αρχές του 2023 προκηρύχθηκαν δύο θέσεις, αλλά ήταν ήδη αργά, αφού οι εξωτερικές εξετάσεις είχαν σταματήσει όλες, λόγω υποστελέχωσης, το ίδιο και οι επεμβατικές. Ο τεράστιος φόρτος εργασίας έφερε δε και τέσσερις παραιτήσεις γιατρών», σημειώνει ο κ. Παπανικολάου.

Σύμφωνα με τον νευροχειρουργό του νοσοκομείου, συνταξιοδοτήθηκαν και παραιτήθηκαν συνολικά, 9 γιατροί. Έτσι φτάσαμε τον Σεπτέμβριο, όπου σε όλο το νοσοκομείο είναι δύο μόνιμες γιατροί και ένας επικουρικός ειδικευμένος του οποίου λήγει η σύμβαση. Για 9 οργανικές θέσεις. Η λειτουργία του τμήματος είναι πλέον επισφαλής.

«Η Διοίκηση μας είπε ότι έχει ζητήσει από την υγειονομική περιφέρεια να γίνουν προσλήψεις, η υγειονομική περιφέρεια μας λέει ότι το έχει ζητήσει από το υπουργείο και ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο και όλοι βγάζουν την ουρά τους απέξω», μας λέει ο κ. Παπανικολάου, που υπογραμμίζει ότι αυτό που συμβαίνει τώρα στο νοσοκομείο, δεν έχει γίνει εδώ και 33 χρόνια.

«Είχαμε το πρωτοφανές φαινόμενο να μένουμε διήμερα και τριήμερα, χωρίς αξονικό τομογράφο, όπως έγινε το διήμερο 28029 Οκτωβρίου, στην εθνική εορτή και πάθαμε πανωλεθρία», λέει ο κ. Παπανικολάου.

Οι γιατροί του νοσοκομείου, έχουν συναντηθεί με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Τους υποσχέθηκαν ότι θα ξεκινήσουν τις σχετικές διαδικασίες για την προκήρυξη των θέσεων. Αλλά δεν έχει γίνει κάτι. Σε συνέλευσή τους και αφού εξαντλούνται πλέον οι εφημερίες, οι γιατροί, επεσήμαναν ότι, ότι πλέον καθίσταται επισφαλής, όλη η λειτουργία του νοσοκομείου, από τα μέσα Νοεμβρίου. Τη θέση αυτή επιβεβαίωσε ομόφωνα και το επιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείου.

Όπως αναφέρει ο κ. Παπανικολάου, «η διοίκηση του νοσοκομείου, άρχισε να παρακαλεί γιατρούς από άλλα νοσοκομεία  να έρθουν και να κάνουν την εφημερία στο Κρατικό Νίκαιας. Αποτέλεσμα είναι , να μην ξέρουμε αν αύριο θα έχουμε εφημερία και ποιος θα εφημερεύει».

Ο κ. Παπανικολάου, καταγγέλλει και τη διοίκηση του νοσοκομείου, ότι «προσπαθεί να βρει ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, στο οποίο θα στέλνουμε τις απεικονίσεις που βγάζουμε στο νοσοκομείο διαδικτυακά και να μας στέλνουν με mail τις γνωματεύσεις και μάλιστα με 37.000 το εξάμηνο, για να καλύπτονται 4 μόνο εφημερίες το μήνα».

Οι γιατροί του νοσοκομείου, έκαναν αναφορά στην εισαγγελία Πειραιά και όπως λέει ο κ. Παπανικολάου, «αν δεν γίνει αυτό που παρακαλούμε τόσο καιρό, να προκηρυχθούν οι θέσεις δηλαδή, αύριο ή τη Δευτέρα, θα κατατεθεί μήνυση από τους γιατρούς, δεν πάει άλλο».

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ