Εφημερίδα Κοινωνική

Ευρωπαϊκό «καμπανάκι»: Απουσία σχεδίων διαχείρισης πλημμυρών στην Ελλάδα – Παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο! – Πώς δικαιολογεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος την καθυστέρηση των διαδικασιών

 Breaking News

Ευρωπαϊκό «καμπανάκι»: Απουσία σχεδίων διαχείρισης πλημμυρών στην Ελλάδα – Παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο! – Πώς δικαιολογεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος την καθυστέρηση των διαδικασιών
17 Νοεμβρίου 2023

Η Ελλάδα παρά τη βιβλική καταστροφή που άφησαν πίσω τους τα τελευταία ακραία καιρικά φαινόμενα, παραμένει η μοναδική μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία εξακολουθεί να μη συμμορφώνεται με την υποχρέωσή της να επικαιροποιήσει τους χάρτες πλημμύρας.

Όπως επεσήμανε η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της: «Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει της οδηγίας, καθώς οι υφιστάμενοι χάρτες δεν έχουν επανεξεταστεί. Η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος μέλος που δεν έχει συμμορφωθεί με την υποχρέωση αυτή. Οι χάρτες είναι απαραίτητοι για την κατάρτιση αξιόπιστων σχεδίων διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας, τα οποία θα έπρεπε να είχαν καταρτιστεί έως τις 22 Δεκεμβρίου 2021 και να είχαν υποβληθεί έως τις 22 Μαρτίου 2022. Έχει κινηθεί επίσης διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας [INFR(2022)2191] για την καθυστερημένη έγκριση των εν λόγω σχεδίων διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάλιστα υπογραμμίζει ότι «θεωρεί ότι οι προσπάθειες που έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα οι ελληνικές αρχές δεν ήταν ικανοποιητικές και επαρκείς και, επομένως, παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Από την πλευρά του το υπουργείο με ανακοίνωσή του την Παρασκευή αναφορικά με την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη έγκαιρη επικαιροποίηση των Χαρτών Κινδύνων Πλημμύρας και Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας, επαναλαμβάνει ότι «η ολοκλήρωση των επικαιροποιημένων Χαρτών Επικινδυνότητας Πλημμύρας και των επικαιροποιημένων Χαρτών Κινδύνων Πλημμύρας αναμένεται έως τις 30.11.2023, όπως άλλωστε έχει, ήδη, ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», προσθέτοντας πως η καθυστέρηση οφείλεται στην προετοιμασία προκειμένου αυτοί να μην είναι «παραπλανητικοί».

Προσθέτει επίσης πως τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας επικαιροποιούνται σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2007/60 κάθε 6 χρόνια. Τα αρχικά Σχέδια ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 2018, με 2,5 χρόνια καθυστέρηση, σε σχέση με την προβλεπόμενη προθεσμία της Οδηγίας (22.12.2015).

«Όπως επισημάνθηκε και στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, οι Χάρτες πρέπει να επικαιροποιηθούν με βάση τα τελευταία κλιματικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των καταιγίδων Ιανός, Elias και Daniel, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος οι Χάρτες να είναι παραπλανητικοί».

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2022 είχε σταλεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιητική επιστολή σε επτά κράτη μέλη που δεν είχαν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της οδηγίας για τις πλημμύρες, όσον αφορά την επικαιροποίηση των χαρτών κινδύνων πλημμύρας και επικινδυνότητας πλημμύρας και συγκεκριμένα στη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Λιθουανία, τη Ρουμανία, το Λουξεμβούργο και τη Σλοβακία. Το Λουξεμβούργο συμμορφώθηκε και η υπόθεση έκλεισε.

Λίγους μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2022 εστάλησαν αιτιολογημένες γνώμες στα υπόλοιπα έξι κράτη μέλη. Όλα τα κράτη μέλη έχουν πλέον συμμορφωθεί, εκτός από την Ελλάδα.

Η Επιτροπή απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να διορθώσει τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν από την Επιτροπή.

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ