Εφημερίδα Κοινωνική

Αντίδραση Επιστημονικών και Επαγγελματικών φορέων του Πειραιά στα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης – Κοινό μέτωπο και κραυγή αγωνίας: «Το νέο φορολογικό θα οδηγήσει πολλούς από εμάς σε οικονομικό αφανισμό»

 Breaking News

Αντίδραση Επιστημονικών και Επαγγελματικών φορέων του Πειραιά στα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης – Κοινό μέτωπο και κραυγή αγωνίας: «Το νέο φορολογικό θα οδηγήσει πολλούς από εμάς σε οικονομικό αφανισμό»
22 Νοεμβρίου 2023

Την πλήρη αντίθεσή τους για τα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες, εξέφρασαν επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς του Πειραιά κατά τη κοινή συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, Ηλίας Κλάππας, κατά την ομιλία του τόνισε: «Η παρουσία μας όλων μας εδώ, στο ίδιο τραπέζι, για να εκδηλώσουμε την αντίθεσή μας με τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης, δείχνει την κοινή αγωνία μας για τα φορολογικά σχέδια που εξυφαίνονται σε βάρος μας, ταυτόχρονα όμως με την ίδια αισιοδοξία γιατί δημιουργεί ένα κοινό μέτωπο αντίδρασης σε αυτά τα άδικα, οριζόντια και ισοπεδωτικά μέτρα. Είναι ένα κοινό μέτωπο που στοχεύει κατ” αρχήν στην προάσπιση της αξιοπρέπειας μας, καθώς ξαφνικά όλοι, συλλήβδην χαρακτηριζόμαστε ως φοροφυγάδες, με αυτό το νομοσχέδιο. Και κατά δεύτερον στην οικονομική μας προστασία καθώς τυχόν εφαρμογή των μέτρων αυτών, όχι μόνο θα προσθέσει δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη αλλά θα οδηγήσει πολλούς από εμάς σε επαγγελματικό αφανισμό.»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Νικόλαος Πλατανησιώτης, ανέφερε: « Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε έναν ‘ασθενή’, δηλαδή τη χώρα, έχουμε μία ασθένεια, τη φοροδιαφυγή, και από την άλλη μεριά έχουμε απ΄ότι άκουσα 200 διαφορετικά νομοσχέδια για τη φοροδιαφυγή. Έχω βαρεθεί να βλέπω αποτυχημένα νομοσχέδια, τόσο σε αυτό το κομμάτι, όσο και στο κομμάτι της υγείας και σε πολλά άλλα. Οι άνθρωποι που θέλουν να μας σώσουν , τελικά δεν μας σώζουν απλά μας οδηγούν στην καταστροφή. Νομίζω ότι εκεί πρέπει να εστιάσουμε, όχι μόνο για εμάς αλλά και για τα παιδιά μας γιατί εάν φτάσουμε στα 400 αποτυχημένα νομοσχέδια, ο ασθενής ‘πέθανε’.»

Ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά Μιχάλης Αγρανιώτης, τόνισε: «Εμείς είμαστε πάντα παρόντες. Θεωρούμε τον κλάδο μας, ότι είμαστε συνεργάτες της κυβέρνησης και της εκάστοτε κυβέρνησης. Είμαστε πάντα δίπλα και στο υπουργείο υγείας, να προσπαθήσουμε να συμβουλεύσουμε και να βρούμε λύσεις για όλα τα προβλήματα. Αυτό όμως χρειάζεται και αμοιβαία κατανόηση και συνεργασία και να γίνει υπό την σκέπη της καλής πρόθεσης πάνω απ΄ όλα. Και αυτό σημαίνει ότι όλοι οι φορείς, να μπούμε πάλι σε μια διαδικασία συνεννόησης και διαλόγου. Αναγνωρίζουμε και τις υποχρεώσεις μας και τις ευθύνες μας και με γνώμονα όλα αυτά, ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου και την εξ αρχής συζήτηση.»

Ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά επεσήμανε: «Πρέπει να καταθέσουμε τεκμηριωμένες προτάσεις, κοστολογημένες, πιο σοβαρές από αυτές που δυστυχώς έχουν κατατεθεί σε αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο. Γιατί για άλλη μια φορά, αυτό πρέπει να το κάνουμε εμείς, οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Δεν είμαστε εδώ για κανέναν άλλο λόγο. Δείχνουμε ότι στα στραβά και στα άδικα, είμαστε όλοι μαζί και νομίζω ότι όλοι μαζί μπορούμε να διορθώσουμε τις αδικίες που πάνε να δημιουργηθούν.»

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και ο Γιάννης Βουτσινάς, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, ο Γιώργος Παπαμανώλης-Ντόζας, πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά και ο Θόδωρος Καπράλος, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά.

Αυτό που επεσήμαναν οι εκπρόσωποι των φορέων είναι πως η φορολόγηση με βάση το τεκμαρτό εισόδημα, για εισόδημα δηλαδή που δεν έχει αποκτηθεί, όχι μόνο δεν καταπολεμά τη φοροδιαφυγή, αφού προστατεύει τα υψηλά εισοδήματα που μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά οδηγεί σε αφανισμό ένα μεγάλο τμήμα ενεργού οικονομικού πληθυσμού που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τη μεσαία τάξη.

Αυτό που ζητούν οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς του Πειραιά είναι να αποσυρθεί το φορολογικό νομοσχέδιο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, λίγο αργότερα, ο ΔΣΠ αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Η Κυβέρνηση δείχνει ότι αγνοεί την πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μετά από τη δεκαετή μνημονιακή περίοδο. Το χειρότερο όλων είναι ότι όλους εμάς, αδιακρίτως, συλλήβδην, μας χαρακτηρίζει φοροφυγάδες μεταφέροντας τη «λογική Κατρούγκαλου» από το ασφαλιστικό στο φορολογικό πεδίο, χωρίς να ξεχνάμε και την πρόσφατη υπέρογκη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από την παρούσα κυβέρνηση. Και επιπρόσθετα, η Κυβέρνηση στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, επιχειρεί να ταυτίσει τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τους μισθωτούς, αγνοώντας επιδεικτικά τόσο την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ 1880 και 1888/2019 όσο και το ότι δεν πρόκειται για συγκρίσιμα μεγέθη. Η επιζητούμενη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προϋποθέτει έναν ουσιαστικό διάλογο. Η Κυβέρνηση δε λαμβάνει υπόψη τα μέτρα που προτείνουμε για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, όπως την αύξηση του ορίου απαλλαγής από το ΦΠΑ και τη δημιουργία κινήτρων για αύξηση των εκδιδομένων αποδείξεων που θα λαμβάνονται φορολογικά υπόψη. Αντίθετα επιστρατεύει αναχρονιστικές, άδικες και ισοπεδωτικές μεθόδους. Εκφράζουμε την έντονη αντίδρασή μας στα προωθούμενα φορολογικά μέτρα και ζητούμε την άμεση απόσυρσή τους. Για όλους εμάς, το ζήτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ύπαρξή μας και την αξιοπρέπειά μας».

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι:

  1. Ηλίας Κλάππας, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά
  2. Νικόλαος Πλατανησιώτης, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά
  3. Μιχάλης Αγρανιώτης, Πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά
  4. Βασίλειος Κορκίδης Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά
  5. Ιωάννης Βουτσινάς, Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά
  6. Γεώργιος Παπαμανώλης-Ντόζας, Πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά
  7. Θεόδωρος Καπράλος, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά

 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ