Εφημερίδα Κοινωνική

Β. Κορκίδης: Ο Πειραιάς ανέβηκε μια θέση στη λίστα με τα κορυφαία ναυτιλιακά κέντρα

 Breaking News

Β. Κορκίδης: Ο Πειραιάς ανέβηκε μια θέση στη λίστα με τα κορυφαία ναυτιλιακά κέντρα
10 Οκτωβρίου 2023

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Κορκίδης σε δήλωσή του, ο Πειραιάς αναρριχήθηκε στην όγδοη θέση των κορυφαίων ναυτιλιακών κέντρων στη φετινή έκδοση του δείκτη Xinhua-Baltic International Shipping Centre Development Index.

Κατά συνέπεια, ο Πειραιάς κέρδισε το 2023 μία θέση σε σχέση με το 2022, λαμβάνοντας υπόψη τη λιμενική δραστηριότητα κατά 20%, το ευρύτερο περιβάλλον απόδοσης των logistics κατά 30% και τις εισροές επιχειρησιακών υπηρεσιών κατά 50%. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια ο Πειραιάς ως ένα από τα 4 κορυφαία ευρωπαϊκά ναυτιλιακά κέντρα έχει μετεξελιχθεί σε κέντρο καινοτομίας για τη ναυτιλία, συγκεντρώνοντας έναν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό ναυτιλιακών startups.

«Εκτιμώ ότι στο πεδίο της γαλάζιας οικονομίας με επίκεντρο την καινοτομία, συνέχισε ο ίδιος, υπάρχει ευρύτατο πεδίο ανάπτυξης συνεργειών, δεδομένου ότι ο Πειραιάς αποτελεί μια ανεπτυγμένη και με υψηλή ειδίκευση και παραγωγικότητα «συστάδα» θαλάσσιας οικονομίας με παγκόσμιες διασυνδέσεις, αφού είναι το κέντρο μίας από τις σημαντικότερες ναυτιλιακές δυνάμεις στον κόσμο. Δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής μας ότι η ναυτιλιακή καινοτομία είναι έντασης κεφαλαίου και έντασης γνώσης, ενώ οι συνέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν στις περισσότερες θαλάσσιες δραστηριότητες και τομείς του θαλάσσιου χώρου θα δημιουργήσουν πολύτιμες νέες θέσεις εργασίας.

Και κάτι τελευταίο. Πολλές συνέργειες στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, μπορεί να αναπτυχθούν μέσα από την γνωστή ελληνική «πατέντα», που πρέπει να αξιοποιηθεί, καθώς η έννοια της δεν είναι τίποτα άλλο από τον τίτλο ενός μεγάλου κεφαλαίου που στον Πειραιά και το Πέραμα απορρέει από την εμπειρία εκατομμυρίων εργατοωρών στις ναυπηγοεπισκευές και όχι μόνο. Το έντονο ενδιαφέρον επιχειρήσεων της Ινδίας, της Ινδονησίας, της Συρίας και του Ιράν επιβεβαιώνει πως αναπτύσσονται «μια θάλασσα ευκαιρίες» μέσα από επιχειρηματικές συνεργασίες στο επιμελητήριο μας».


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ