Εφημερίδα Κοινωνική

Στα «χαρακώματα» φαρμακοποιοί και φαρμακαποθηκάριοι – Παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας

 Breaking News

Στα «χαρακώματα» φαρμακοποιοί και φαρμακαποθηκάριοι – Παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας
05 Οκτωβρίου 2023

Στα χαρακώματα βρίσκονται φαρμακαποθηκάριοι και φαρμακοποιοί. Πεδίο μάχης αποτελούν για μια ακόμη φορά οι ελλείψεις φαρμάκων και ειδικότερα οι παράλληλες εξαγωγές. Την αρχή έκαναν οι χονδρέμποροι, οι οποίοι διεκδικούν άμεση άρση απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών, σε φάρμακα των οποίων η επάρκεια στην αγορά έχει αποκατασταθεί ή υπάρχει δυνατότητα υποκατάστασης με γενόσημα, που έχουν την ίδια δραστική ουσία.

Ωστόσο, την αντίθεσή τους εκφράζουν κατηγορηματικά οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι παραμένουν σταθεροί στη θέση τους για συνέχιση των απαγορεύσεων. Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πριν λίγες ημέρες δήλωνε ότι από την ελληνική αγορά λείπουν περίπου 150 φάρμακα, τα οποία αφορούν διάφορες κατηγορίες ασθενών πολλές φορές παιδιά». Ωστόσο, με νεότερη ανακοίνωση το υπουργείο Υγείας δηλώνει ότι «από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν προκύπτουν ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, καθώς η μη διαθεσιμότητα ορισμένων καλύπτεται από τα αντίστοιχα γενόσημα, τα οποία έχουν την ίδια δραστική ουσία».

Η ανακοίνωση του Υπ. Υγείας, προσθέτει: «Έχουν εκδοθεί τρεις αποφάσεις για απαγόρευση εξαγωγών. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι τελευταία σε ελλείψεις φαρμάκων σε όλη την Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο δρομολογεί σημαντικές παρεμβάσεις. Στα μέτρα που προωθούνται είναι η εφαρμογή του Συστήματος Παρακολούθησης και Ελέγχου της Εφοδιαστικής Αλυσίδας Φαρμάκου (ΣυΠΕΕΑΦ), αλλά και το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (Η.Σ.Πα.Δι.Φ.)».

Ενδιαφέρουσα είναι ωστόσο η τοποθέτηση που έκανε στο δημοτικό ραδιόφωνο Πειραιά (ΚΑΝΑΛΙ-1), o πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου της πόλης, Κωνσταντίνος Κούβαρης. Όπως είπε: «Στον Πειραιά υπάρχει πρόβλημα με σκευάσματα, όπως και σε όλη την Ελλάδα. Στα παιδικά αντιβιοτικά στα σιρόπια, το πρόβλημα είναι έντονο. Παρά τις απαγορεύσεις εξαγωγών δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο επιθυμητό επίπεδο και ο κόσμος ταλαιπωρείται για να βρει το φάρμακό του, ειδικά τώρα που ξεκινούν και οι παιδικές ασθένειες». Σύμφωνα πρόσφατες εκτιμήσεις, αυτή τη στιγμή το πρόβλημα εντοπίζεται σε τρεις βασικές κατηγορίες, μιλάμε για περίπου 150 φάρμακα. Τα αντιβιοτικά (αμοξυκιλλίνη), οι μοντέρνες ινσουλίνες που αντιμετωπίζουν και την παχυσαρκία εκτός από τον διαβήτη και τα σκευάσματα για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Το πρόβλημα με την παραγωγή δραστικών ουσιών φαίνεται πως θα αργήσει να ομαλοποιηθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

 

 

 

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ