Εφημερίδα Κοινωνική

Σοφία Ζαχαράκη: «Αλλάζουν όλα στα επιδόματα από το 2024» – Τι θα γίνει με Βρεφονηπιακούς και Νταντάδες γειτονιάς

 Breaking News

Σοφία Ζαχαράκη: «Αλλάζουν όλα στα επιδόματα από το 2024» – Τι θα γίνει με Βρεφονηπιακούς και Νταντάδες γειτονιάς
23 Οκτωβρίου 2023

Ουσιαστική οικονομική στήριξη στα νέα ζευγάρια που θέλουν να γίνουν γονείς επιδιώκει να δώσει η νέα υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, δρομολογώντας ένα φιλόδοξο πλαίσιο στήριξης που θα αφορά από την στέγαση των νέων οικογενειών, μέχρι την φύλαξη των παιδιών στο σπίτι («νταντάδες της γειτονιάς»), ή στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή της στο Insider, «θέλουμε να κοιτάξουμε από την αρχή όλα τα επιδόματα που δίνονται και να εντοπίσουμε τι άλλο μπορούμε να δώσουμε για να ενισχύσουμε το διαθέσιμο εισόδημα ενός ζευγαριού. Επίσης θέλουμε να δούμε τι γίνεται με το κομμάτι της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Έχουμε παρέμβει νομοθετικά ως κυβέρνηση, αλλά θέλουμε να δούμε και οικονομικά κίνητρα γι” αυτό».

Απόσπασμα από τη συνέντευξη:

-Στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα υπάρχει διάταξη για το νέο τρόπο καταβολής των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ. Τι αλλάζει για τους δικαιούχους τους και από πότε;

Είναι σημαντική η μεταρρύθμιση στο κομμάτι των επιδομάτων. Είναι μια μεταρρύθμιση που δουλεύουμε μαζί με το υπουργείο Εργασίας και την ομάδα του κ. Τσακλόγλου, καθώς η αλήθεια είναι ότι έχουμε πολλά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ μέσα. Έχουμε εξαιρέσει αυτά τα οποία υπάρχει δυσκολία να εφαρμοστεί, αλλά ουσιαστικά οι δικαιούχοι έχουν ήδη μάθει πως λειτουργεί το σύστημα, γιατί έτσι ακριβώς είναι και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (το μισό δηλαδή διατίθεται μέσω της χρεωστικής κάρτας).

Θα περιμένουν αυτή την αλλαγή από το β” μισό του 2024, γιατί ούτως ή άλλως υπάρχει σε εξέλιξη μια διαδικασία διοικητική και προφανώς μια μεγάλη ψηφιακή διαδικασία για να γίνει αυτό, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτές οι ομάδες δουλεύουν εδώ και μήνες για να ετοιμάσουν αυτή την μεταρρύθμιση και βέβαια και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες θα ληφθούν σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας.

Ουσιαστικά το μισό ποσό του επιδόματος θα διατίθεται μέσω της χρεωστικής κάρτας. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει ειδική μνεία για ειδικές λοταρίες ως κίνητρο για τον κόσμο αυτό που θα κάνει αγορές με την χρεωστική του κάρτα, σε συνεργασία με επιχειρήσεις αλλά και τις ίδιες τις τράπεζες, για να μπορούν να κάνουν μεγιστοποίηση του ποσού αυτού που διατίθεται για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών, μέσω των επιδομάτων.

-Πώς προχωρούν τα προγράμματα Νταντάδες της γειτονιάς και Προσωπικός Βοηθός;

Στις Νταντάδες της γειτονιάς θα πρέπει να ξαναδούμε κάποια πράγματα, που αφορούν κυρίως το θέμα των κινήτρων. Ήδη η αρμόδια υφυπουργός Μαρία Κεφάλα ασχολείται με αυτό, με σκοπό να αυξηθεί το ποσό το οποίο δίνουμε στους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε αυτό τον θεσμό, ως επιμελητές, που θα πάνε στο σπίτι και θα φροντίσουν το μικρό παιδί της οικογένειας. Θα δούμε επίσης και το θέμα των δήμων, ώστε να υπάρχει καλύτερη αντιστοιχία μεταξύ των διαθέσιμων αυτή τη στιγμή επιλογών και των αναγκών που υπάρχουν στους δήμους. Άρα θα δείτε πολύ σύντομα, ίσως και το επόμενο 15νθήμερο κάποια αλλαγή στην ΚΥΑ, έτσι ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε στα επόμενα βήματα του προγράμματος.

Για τον Προσωπικό Βοηθό, ήταν μία από τις βασικές προτεραιότητες και δική μου προσωπικά, όταν αναλάβαμε το νέο υπουργείο.Το πρόγραμμα είχε ήδη τρέξει στην Αττική, είχαμε δει που μπορεί να υπήρχαν τα ζητήματα στην εφαρμογή και ήδη πρέπει να σας πως ότι πάνω από 350 άτομα έχουν συνδεθεί με τον προσωπικό Βοηθό τους. Μάλιστα κάναμε και την κλήρωση, νωρίτερα από ότι είχαμε προγραμματίσει, για την β” φάση του προσωπικού βοηθού, για όλη την περιφέρεια. Εκεί μάλιστα αυξήσαμε και τα διαθέσιμα κονδύλια κι έτσι αντί για 1.000 προσωπικούς βοηθούς κληρώσαμε 1.250 (ως προς τους δικαιούχους) και τώρα το επόμενο βήμα είναι να γίνουν οι επιτροπές ώστε να αξιολογήσουν το σημείο που διαμένει το άτομο με αναπηρία και να βγάλουν την τελική γνωμοδότηση.

Στόχος μας είναι αυτό το πρόγραμμα αφού πρώτα αποτυπωθεί στο πεδίο, να διευρυνθεί, έτσι ώστε μετά από 2 τουλάχιστον χρόνια να μπορέσει να συμπεριληφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό και ο Προσωπικός Βοηθός να είναι πλέον μια κρατική πολιτική και να μην εξαρτάται από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης,

-Φέτος για πρώτη φορά καλύφθηκαν όλα τα voucher για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Θα διατεθούν περισσότερα κονδύλια την επόμενη χρονιά;

Το θέμα της εναρμόνισης της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή είναι πάρα πολύ κεντρικό και για το δημογραφικό. Αυτό το οποίο προσπαθούμε τα τελευταία χρόνια είναι να καλύπτουμε το μέγιστο αριθμό των αιτήσεων οι οποίες έχουν πλήρη φάκελο. Φέτος κατορθώσαμε να εντάξουμε όλες τις αιτήσεις που είχαν πλήρη φάκελο, όπως επίσης καλύψαμε και όλα τα άτομα με αναπηρία που έκαναν αίτηση για τα ΚΔΑΠ.

Το επόμενο βήμα είναι να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό -από τα χρήματα που δίνει το υπουργείο μας- για το θέμα των vouchers. Άρα από τα 40 εκατ. ευρώ που πέρυσι ήταν προϋπολογισμένα για το 2022, αυξήθηκαν μέσα στη χρονιά κατά περίπου 13 εκατ. ευρώ και το 2024 θα είναι 65 εκατ. ευρώ. Επαναλαμβάνω πως αυτό είναι μόνο το κομμάτι που συνεισφέρει το υπουργείο μας, γιατί το σύνολο που δίνουμε για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ. Υπολογίστε πως πάνω από 350 εκατ. ευρώ δίνονται κάθε χρονιά, προκειμένου να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες των οικογενειών για να πηγαίνουν τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ