Εφημερίδα Κοινωνική

Έρευνα: Στο ενοίκιο πάει ο μισός μισθός

 Breaking News

Έρευνα: Στο ενοίκιο πάει ο μισός μισθός
11 Οκτωβρίου 2023

Πολύ ταχύτερα από τον μέσο μισθό αυξάνονται τα ενοίκια και οι τιμές πώλησης τωνακινήτων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με βρετανική έρευνα, ένας μέσος εργαζόμενος που δεν έχει δικό του σπίτι στην Αθήνα χρειάζεται σήμερα να δαπανήσει το 55,9% του εισοδήματός του για την πληρωμή του ενοικίου, από 42,4% το 2018.

Σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας Αττικής και του IOΒΕ, περίπου το 25% των ελληνικών νοικοκυριών δαπανά πάνω από το 40% του εισοδήματος για τις στεγαστικές του ανάγκες. Ως προς τις τιμές πώλησης, το 2018, ο μέσος εργαζόμενος μπορούσε να αγοράσει σχεδόν 6 τ.μ. με το ετήσιο εισόδημά του, ενώ το 2022 μόνο 4,2 τ.μ.

Τάσεις στο κόστος στέγασης & τις τιμές οικιστικών ακινήτων σε Ελλάδα – Ευρωζώνη

Ειδικότερα, σε έρευνά του το Attica Economic Review Σεπτεμβρίου 2023, με τίτλο ««Ανθεκτικός ρυθμός ανάκαμψης υπό τη σκιά επιδείνωσης στο διεθνές περιβάλλον», το οποίο συντάσσεται από την Attica Bank, σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ σημειώνει:

«Σχετικά με τις τιμές των ενοικίων, παρατηρείται αύξηση. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση του δείκτη Price-to-Rent, που υποδηλώνει μεγαλύτερες πιέσεις επενδύσεων για αγορές ακινήτων, μιας και η αγορά ενός ακινήτου δείχνει να έχει αυξημένες αποδόσεις.

Το υψηλό κόστος στέγασης, το οποίο συνοδεύεται από τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού και την επακόλουθη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού με σκοπό την επιστροφή του πληθωρισμού σε φυσιολογικά επίπεδα, δημιουργεί προκλήσεις όχι μόνο στην δαπάνη των νοικοκυριών, αλλά και στην αποπληρωμή ενυπόθηκων δανείων και στη ζήτηση νέων δανείων. Περίπου το 25% των ελληνικών νοικοκυριών δαπανούν πάνω από το 40% του εισοδήματος τους για ανάγκες στέγασης, όπως επίσης και το μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματος τους, ανάμεσα στα υπόλοιπα κράτη μέλη.

Το υψηλό ενεργειακό κόστος οδηγεί μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών σε καθυστερήσεις πληρωμών, αλλά και δημιουργεί καταναλωτικές στρεβλώσεις».


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ