Εφημερίδα Κοινωνική

Ελευθερία Ρίτσα Δαρσινού – Υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΝΙΚΗΤΗΣ του Γιάννη Μώραλη: «Έχουμε αποδείξει πως μπορούμε να τα φτιάξουμε τον Πειραιά!»

 Breaking News

Ελευθερία Ρίτσα Δαρσινού – Υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΝΙΚΗΤΗΣ του Γιάννη Μώραλη: «Έχουμε αποδείξει πως μπορούμε να τα φτιάξουμε τον Πειραιά!»
02 Οκτωβρίου 2023

Σε άρθρο της η Ελευθερία Ρίτσα Δαρσινού, υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΝΙΚΗΤΗΣ του Γιάννη Μώραλη, τονίζει:

«Είναι ωραίο κανείς να προσέχει την εικόνα της πόλης. Τις κοινωνικές δράσεις, την ανάδειξη του πολιτισμού, και ότι βοηθά και προσθέτει στην ευημερία των πολιτών. Όμως κανείς δεν πρέπει να ξεχνά την αθέατη πλευρά του Πειραιά.

Το πολύ μεγάλο πρόβλημα των αστέγων το οποίο παρά την σύγχρονη κοινωνία μας μεγαλώνει και διογκώνεται. Ενδεικτικό παράδειγμα οι πύλες 7,8 και 9 στο λιμάνι του Πειραιά όπου εδώ και αρκετά χρόνια τώρα είναι πιάτσες αστέγων. Η καθημερινή κίνηση τουριστών τους οδηγεί εκεί ελπίζοντας ότι κάποιος από τους περαστικούς θα τους βοηθήσει.

Το προφίλ για χρόνια, ήταν κυρίως προσφυγικό – μεταναστευτικό, όμως τώρα πια είναι αμιγώς ελληνικό. Άνθρωποι που  λόγω της κρίσης έχασαν όλα τα υπάρχοντά τους, ρομά, χρήστες.

Ο Δήμος Πειραιά κάνει συνεχώς δράσεις για την στήριξη των ανθρώπων που έχουν ανάγκη μια στέγη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ξενώνας «Ανακούφιση». Μια δομή που στεγάζεται σε ένα κτίριο συνολικής έκτασης 900τμ μέτρων με τέτοια διαμόρφωση που να μπορεί να φιλοξενήσει δεκάδες άτομα σε δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια. Με κοινόχρηστες τουαλέτες, ντουζ, χώρους εστίασης αλλά και αποθηκευτικούς χώρους.

Φυσικά έχουν προτεραιότητα στην φιλοξενία οι άστεγοι Δημότες και πρώην κάτοικοι του Δήμου. Πέραν της στέγασης όμως η Κοινωφελής Υπηρεσία του δήμου προσπαθεί να τους συνδέσει με τα προγράμματα του Υπουργείου, όπως το «Στέγαση και εργασία» ή με ξενώνες, υπνωτήρια και κέντρα ημέρας.

Αυτή τη στιγμή με το πρόγραμμα «Εστία & Εργασία» ωφελήθηκαν 71 άστεγοι ενώ στον ξενώνα φιλοξενούν 58 άτομα.

Σημαντική σε αυτή την προσπάθεια είναι και η συνεισφορά διαφόρων δικτύων  που καθημερινά προσπαθούν να βοηθήσουν τον κόσμο που το έχει ανάγκη είτε ανεξάρτητα είτε με την συνδρομή που δήμου. Κάνουν street work, προσφέρουν φαγητό, οι «Γιατροί του Κόσμου» προσφέρουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Είναι αλήθεια όμως ότι χρειάζονται κι άλλες προσπάθειες. Δημιουργία ακόμα περισσότερων δομών, ακόμα περισσότερων εγκαταστάσεων φιλοξενίας και κάτι που ίσως είναι σημαντικότερο όλων: καλλιέργεια πολιτών με συνείδηση και ενσυναίσθηση.

Ο Πειραιώτης, για να μην τον αδικούμε, έχει αποδείξει ότι είναι πάντα κοντά σε όσους χρειάστηκαν την ανάγκη του. Στα έκτακτα γεγονότα, στις έκτακτες φυσικές καταστροφές. Πρέπει όμως όλοι σε καθημερινή βάση να αναπτύξουμε το κοινωνικό πρόσωπο και τον εθελοντισμό μας.

Δεν είναι εύκολο για έναν άνθρωπο που βιώνει μια κατάσταση αστεγίας ειδικά αν είναι και χρήστης ουσιών, να πειστεί να πάει σε σπίτι ή ξενώνα. Χρειάζεται ομαδική προσπάθεια, χρήματα – κρατικά και ευρωπαϊκά – και συνέργεια της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών.

Όμως ο Πειραιάς Νικητής έχει σχέδιο έχει ήδη ανοίξει τον δρόμο φροντίζοντας με σειρά προγραμμάτων όσους έχουν ανάγκη. Έχει ήδη εκπαιδεύσει και πείσει τους κατοίκους του ότι η συνύπαρξη κατοικιών και δομών αστέγων μπορεί να είναι υγιής και συνεχίζει. Συνεχίζει και θα συνεχίσει να βοηθά όσους έχουν ανάγκη».


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ