Εφημερίδα Κοινωνική

Δομή ΟΚΑΝΑ στα Μανιάτικα Ο «κόμπος έφτασε στο χτένι»! – Οι Πειραιώτες δεν ανέχονται άλλη κοροϊδία – Δυναμικές κινητοποιήσεις από δω και πέρα

 Breaking News

Δομή ΟΚΑΝΑ στα Μανιάτικα Ο «κόμπος έφτασε στο χτένι»! – Οι Πειραιώτες δεν ανέχονται άλλη κοροϊδία – Δυναμικές κινητοποιήσεις από δω και πέρα
26 Οκτωβρίου 2023

Ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ θα προχωρήσει σε ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ το επόμενο διάστημα «κατεβάζοντας» και απορριμματοφόρα!

Δυναμική κινητοποίηση την Παρασκευή 27/10 11:30 πμ στην Αιτωλικού από κατοίκους και φορείς

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ: Υπάρχει σφράγιση από το Δήμο που δεν εκτελείται από την Αστυνομία. Οι μηνύσεις που έχουν γίνει προς την Εισαγγελέα ακόμη δεν εκτελούνται γιατί είναι στο στάδιο της… προανάκρισης. Από το Υπ. Υγείας, οι «ιδιαίτεροι», αδιαφορούν προκλητικά και ρίχνουν το μπαλάκι στους κατοίκους ενώ ο υφυπουργός Υγείας “άλλα” υπόσχεται και “άλλα” κάνει!!!

Το μείζον θέμα του ΟΚΑΝΑ στα Μανιάτικα (Αιτωλικού 62) με την παράνομη λειτουργία του εις βάρος ολόκληρης της περιοχής, συζητήθηκε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο Πειραιά. Ο δικηγόρος-εκπρόσωπος των κατοίκων- κ.Βασίλαινας είπε ότι η κατάσταση είναι πλέον δραματική ενώ 4 μήνες βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο!

«Η δομή λειτουργεί κανονικότατα. Κυκλοφορεί επίσημο έγγραφο στο οποίο αναφέρει ότι στον Πειραιά πλέουν λειτουργούν πιάτσες ναρκωτικών, καθώς εντοπίστηκαν χρήστες σε εγκαταλελειμμένα κτίρια στην ευρύτερη περιοχή». 

(σ.σ. Ο Δήμαρχος χαρακτήρισε ψευδές και προκλητικό το  συγκεκριμένο έγγραφο!!!)

DIMOTIKO

Και ο κ. Βασίλαινας πρόσθεσε: «Ο ΟΚΑΝΑ εξυπηρετεί πλέον εξαρτημένα άτομα, δεν υπάρχει θέμα αστεγίας όπως μας έλεγαν. Υπάρχει μια μυστικότητα. Λένε ψέματα. Οι γονείς έχουν κινητοποιηθεί.  Υπάρχει στις 11.30 την Παρασκευή συγκέντρωση έξω από τον ΟΚΑΝΑ. Υπάρχει σφράγιση από το Δήμο που δεν εκτελείται. Οι μηνύσεις που έχουν γίνει προς την Εισαγγελέα ακόμη δεν εκτελούνται γιατί είναι στο στάδιο της προανάκρισης. Από το Υπ. Υγείας, οι …ιδιαίτεροι, έριξαν το μπαλάκι στους κατοίκους. Έφεραν εν κρυπτώ μια δομή για χρήστες δίπλα σε σχολείο. Δεν τηρούνται ούτε τα προβλεπόμενα μέτρα. Και μας απάντησαν ότι ο ΟΚΑΝΑ είναι κράτος!!! Και έτσι φαίνεται δηλαδή να είναι καθώς λειτουργεί χωρίς αδειοδότηση. Μέχρι και ζωγραφιές παιδιών έβαλαν για να παραποιήσουν την εικόνα μας. Απαιτείται άμεση αντίδραση. Ακόμη και έξω από το Υπ. Υγείας. Δεν θα αφήσουμε να μετατραπεί σε πιάτσα η περιοχή!».

 New_Moralis Giannis

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πειραιά Γ. Μώραλης, είπε:

«Είμαστε σε μια κοινή γραμμή με τους κατοίκους. Δεν είναι νόμιμο να δείξω τα μηνύματα που έχω από τον Υφυπουργό Υγείας κ. Βαρτζόπουλο στην Εισαγγελέα…  Τότε μου έλεγε “άλλα” και τώρα υπογράφει “άλλα”. Έχουμε δώσει ένα φάκελο που τους λέμε τα πάντα. Αμφιβάλλω πλέον αν θέλουν να δώσουν λύση. Εμείς θα κινηθούμε παντού και την 1η του μηνός θα προχωρήσουμε σε καταλήψεις! Εδώ και 8 μήνες πιέζουμε. Πλέον μαζί με τους γονείς, με τα απορριμματοφόρα , με όλες μας τις δυνάμεις και φορείς του Πειραιά θα κινητοποιηθούμε για να μας ακούσουν και να μας δουν. Στεναχωριέμαι για αυτό που γίνεται, δεν είναι στην ιδιοσυγκρασία μου, αλλά σε αυτή τη φάση οι δυναμικές καταλήψεις είναι μονόδρομος».

Apostolos Apopsi

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ «Κ»

Το «κράτος» του ΟΚΑΝΑ θα το τελειώσουν οι ΠΕΙΡΑΙΩΤΕΣ!

Η εφημερίδα μας εδώ και καιρό έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ ΣΤΑ ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ! ΝΑ ΞΗΛΩΘΕΙ ΤΩΡΑ! Αυτό που συμβαίνει εδώ και μήνες αποτελεί κοροϊδία και δεν πρέπει να περάσει έτσι. Το μήνυμα θα πρέπει να το πάρουν όλοι. Γι’ αυτό και θα στηρίξουμε και θα αναδείξουμε όλες τις δυναμικές κινητοποιήσεις που θα γίνουν. Όπως κάνουμε δηλαδή καιρό τώρα με τα ρεπορτάζ μας. Για ακόμη μια φορά θα δείξουμε ότι οι Πειραιώτες και λόγο έχουν και μπέσα (σ.σ. εν αντιθέσει με κάποιους άλλους) και ενωμένοι μπορούν να διεκδικήσουν το δίκαιο για την πόλη! Το «κράτος» του ΟΚΑΝΑ θα το τελειώσουν οι ΠΕΙΡΑΙΩΤΕΣ!

Απόστολος Καραμπερόπουλος
Εκδότης

Για το θέμα του ΟΚΑΝΑ, τοποθετήθηκαν στη συνεδρίαση φορείς και κάτοικοι της περιοχής διατυπώνοντας και οι ίδιοι τη θέση τους.

 απαντηση

Το έγγραφο του Υπουργείου που προκάλεσε αντιδράσεις

«Αλήθεια πόσο θα μας κοροϊδεύετε ακόμα;» λένε οι κάτοικοι του Ε’ διαμερίσματος δημοσιοποιώντας την απάντηση του Υφυπουργού Υγείας προς την αναφορά που έκαναν οι βουλευτές του Κ.Κ.Ε. (κ.κ. Δ. Μανωλάκου, Ν. Αμπατιέλος, Β. Δάγκα, Μ. Κομνηνάκα) σχετικά με τη δομή του ΟΚΑΝΑ στην περιοχή μας.

Σε αυτήν, οι «αρμόδιοι» παραποιούν την πραγματικότητα και παρουσιάζουν μεγαλύτερες τις αποστάσεις των σχολείων από τη δομή θεωρώντας ότι απέχουν ασφαλώς από τη δομή!

οκανα3

Ειδικότερα η κ. Καλλιόπη Μέρμηγκα που ανάρτησε το έγγραφο στην ομάδα Κίνηση Πολιτών Ε´ Δημ. Διαμ. Πειραιά για τον ΟΚΑΝΑ, σχολιάζει τα εξής:

«Παραποιούν την πραγματικότητα και παρουσιάζουν μεγαλύτερες τις αποστάσεις των σχολείων από τη δομή θεωρώντας ότι απέχουν ασφαλώς από τη δομή (σελ. 4) (το 3ο ΕΠΑΛ και το 7ο Εσπερινό Λύκειο, που συστεγάζονται, απέχουν 50 μέτρα και όχι 100 μέτρα και 130 μέτρα αντίστοιχα από τη δομή -πόσο δεν ξέρουν την περιοχή). Στα 10 μέτρα βρίσκεται φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης (Αιτωλικού 58)!! Τα 500 μέτρα που ορίζονται ως ασφαλής απόσταση στις διακηρύξεις μειοδοτικών διαγωνισμών ίδιων δομών στη Θεσσαλονίκη, εδώ στον Πειραιά δεν ισχύουν;

Διαβάζοντας παρακάτω στη σελίδα 4, δηλώνουν ότι υπάρχει «πιάτσα» στα 800 μέτρα από τη δομή και συγκεκριμένα σε ένα πρώην/ εγκαταλειμμένο κτίριο του ΟΛΠ. Αλήθεια για ποιο κτίριο μιλάνε;;; Επιπλέον, επισημαίνουν «ότι άτομα με προβλήματα εξαρτητικής συμπεριφοράς και αστεγίας συνεχώς μετακινούνται σε διάφορα σημεία, και η χαρτογράφηση για την παροχή υπηρεσιών είναι μία αρκετά δυναμική διαδικασία». Μήπως τελικά το Υπουργείο Υγείας θέλει να μετατρέψει την γειτονιά μας σε «πιάτσα» προκειμένου να είναι οριοθετημένη η χαρτογράφηση;;;

Στη σελίδα 6 αναφέρουν ότι φιλοξενούν κακοποιημένες γυναίκες με παιδιά που έχουν προβλήματα εξαρτήσεων, υπερήλικα άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας και άτομα που έχουν εξαρτητική συμπεριφορά… Συνεπώς, στη δομή φιλοξενούνται άτομα με εξαρτήσεις. Που είναι ο εισαγγελέας ανηλίκων να επέμβει! Σε τι συνθήκες εκθέτουν τα παιδιά; Και αν είναι έτσι γιατί αρνηθήκατε την φροντίδα άστεγου χρήστης, ο οποίος κοιμήθηκε στο πλατύσκαλο της δομής;;; Η υποκρισίας σας δεν έχει όριο. Ταλαιπωρείτε με τα ψέματα και με τις ανακρίβειες μια ολόκληρη κοινωνία (χρήστες, ευάλωτες ομάδες και κατοίκους). Διχάζετε την κοινωνία, εργαλειοποιείτε τους συνανθρώπους μας και τους εργαζομέμους του ΟΚΑΝΑ κατά των κατοίκων, όταν οι ίδιοι εργαζόμενοί σας σάς καταγγέλλουν για τις άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας.

Λυπάμαι και ντρέπομαι για λογαριασμό σας! Καλό θα ήταν να μην κάνετε «αντιγραφή και επικόλληση» όσων σας λέει η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, αλλά να κάνετε ουσιαστικό έλεγχο, να ακούτε τους πολίτες της χώρας σας, να αποδέχεστε τα λάθη σας και να επεμβαίνετε για την επίλυση και όχι στο κουκούλωμα.

Η στάση του Υπουργείου Υγείας απαξιώνει το Δήμο του Πειραιά και το Περιφερειακό Συμβούλιο, και καλά θα κάνει τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο του Πειραιά, όσο και το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής να σκληρύνει τη στάση του!!!»

 οκανα4

Η ανακοίνωση της ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ Ε΄ ΔΗΜ. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

“Αγαπητοί γονείς σε συνέχεια των πολύμορφων κινητοποιήσεων και των καταγγελιών από φορείς και κατοίκους της περιοχής μας και την Ένωση μας για την παράτυπη και παράνομη λειτουργία δομής του ΟΚΑΝΑ στην περιοχή μας, προχωράμε σε νέα κινητοποίηση από κοινού με τους συλλόγους γονέων,  την Παρασκευή 27/10, ώρα 11.30 έξω από τη δομή.

Απέναντι στην αδιαφορία των υπευθύνων, που αρνούνται να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για μεταφορά της δομής σε χώρο κατάλληλο που θα πληροί τις προϋποθέσεις, καλούμε κάθε γονιό με το παιδί του, κάθε δάσκαλο με τον μαθητή του, κάθε πολίτη να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας. Ο χώρος που επελέγη για την δημιουργία μιας τέτοιας δομής είναι προφανώς ακατάλληλος καθώς γειτνιάζει με αρκετά σχολεία, παιδικούς σταθμούς και με το εμπορικό κέντρο της Αγίας Σοφίας δημιουργώντας ζητήματα πρώτα και κύρια για τους ίδιους του τοξικοεξαρτημένους ανθρώπους ενισχύοντας τον στιγματισμό τους.

Ξεκαθαρίζουμε για μια ακόμη φορά ότι με την αντίδραση μας αυτή δε στεκόμαστε απέναντι σε κανένα άνθρωπο που θα επιδιώξει να πάρει πίσω τη ζωή του και να ξεφύγει από τον εφιάλτη των ναρκωτικών. Στεκόμαστε απέναντι σε αυτούς που υποκριτικά στήνουν δομές για να βοηθήσουν τους τοξικοεξαρτημένους συνανθρώπους μας αλλά την ίδια στιγμή δείχνουν ανοχή στο εμπόριο ναρκωτικών και την ένταση του φαινομένου στις νεότερες ηλικίες. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση στις δομές πρόληψης που οδήγησαν και στο οριστικό κλείσιμο του μοναδικού Κέντρου Πρόληψης στον Πειραιά, που επι της ουσίας δεν λειτούργησε ποτέ. Νοιαζόμαστε για τα παιδιά μας, και το ίδιο νοιαζόμαστε και για τα παιδιά όλου του κόσμου, ώστε να μείνουν μακριά από εξαρτήσεις και να κερδίσουν τη ζωή τους.

Για αυτό διεκδικούμε:

- Εύρεση άλλου, κατάλληλου χώρου για την στέγαση του Κέντρου Ημέρας, μακριά από τις εκπαιδευτικές δομές και το εμπορικό κέντρο

- Πολλαπλασιασμό των κέντρων ενημέρωσης. Ολόπλευρη στήριξη των κέντρων πρόληψης με προσωπικό και πολλαπλασιασμό των προγραμμάτων πρωτογενούς πρόληψης σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης ώστε να μην φτάνουμε στο σημείο να συναντιούνται οι νέοι με τις ουσίες.

- Ενίσχυση της πρόληψης και της ενημέρωσης στο γενικό πληθυσμό για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των προκαταλήψεων

- Ενίσχυση της δωρεάν αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας των νέων ανθρώπων, στελέχωση των σχολείων από ειδικούς, εκπαίδευση καθηγητών και γονέων σε θέματα που σχετίζονται με τη χρήση ναρκωτικών».

Διαβάστε το αυριανό πρωτοσέλιδο (27/10) της εφημερίδας ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ

PRWTO-OKANA

 

 

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ