Εφημερίδα Κοινωνική

Στο 7% του ΑΕΠ η συνεισφορά της ναυτιλίας

 Breaking News

Στο 7% του ΑΕΠ η συνεισφορά της ναυτιλίας
10 Σεπτεμβρίου 2023

Η κυριαρχία των Ελλήνων πλοιοκτητών σε παγκόσμιο επίπεδο είναι γνωστή. Αυτό, όμως, που δεν έχει αναδειχθεί με την ίδια ένταση είναι τι μένει τελικά στη χώρα από τη δράση του εφοπλισμού. τελευταία ετήσια έκθεση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών φωτίζει το κοινωνικοοικονομικό αποτύπωμα της εγχώριας ναυτιλίας, πτυχή που λαμβάνει ιδιαίτερη αξία και σημασία εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της οικονομικής και της πολιτιστικής ανάπτυξης της χώρας. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, συνολική συνεισφορά της ελληνικής ναυτιλίας στην οικονομία αγγίζει το 7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), ενώ δημιουργεί άμεσα και έμμεσα εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στη χώρα. ναυτιλία παρέχει μεγάλες χρηματοροές στην ελληνική οικονομία. Το 2022 οι εισροές στο ελληνικό ισοζύγιο πληρωμών από τις θαλάσσιες μεταφορές ξεπέρασαν τα 21 δισ. ευρώ, αποτελώντας τη μεγαλύτερη συνεισφορά που καταγράφηκε τα τελευταία 20 χρόνια.

Στα 4,48 δισ. ευρώ οι εισροές το α” τρίμηνο
Και φέτος, όμως, που οι ναυλαγορές, ιδιαίτερα σε bulk carriers και containerships, κινούνται με αρκετά υποτονικούς ρυθμούς, τα έσοδα από τις θαλάσσιες μεταφορές διαμορφώνονται σε επίπεδα ρεκόρ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το φετινό πρώτο τρίμηνο οι εισροές ανήλθαν σε 4,48 δια ευρώ, ποσό που είναι το υψηλότερο της τελευταίας 20ετίας, αν εξαιρεθεί το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι για την περίοδο 2012-2022 ναυτιλία συνείσεφερε 148 δισ ευρώ σε εισροές στην ελληνική οικονομία, αναδεικνύοντας τον καθοριστικό ρόλο του κλάδου για την Ελλάδα. «Η ναυτιλία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά ενός ακμάζοντος κλάδου ναυτιλιακών υπηρεσιών στη χώρα μας, προσελκύοντας επενδύσεις και καινοτομία. Οι’Ελληνες πλοιοκτήτες επενδύουν επίσης σε μεγάλο βαθμό και σε πολλούς άλλους οικονομικούς τομείς στην Ελλάδα, όπως τεχνολογία, οι υπηρεσίες, αγορά ακινήτων, τουρισμός κ.ά., αυξάνοντας την προστιθέμενη αξία της ναυτιλίας στην οικονομία της χώρας» σημειώνεται στην έκθεση της ΕΕΕ.

«Κοινωνική αλληλεγγύη»
«Η ναυτιλία των Ελλήνων είναι σύμβολο εθνικής υπερηφάνειας. ελληνικός εφοπλισμός συνδέεται ιστορικά με την κοινωνική αλληλεγγύη. εθνική ευεργεσία είναι συνώνυμη της ναυτιλίας των Ελλήνων. προσφορά στην πατρίδα αποτελεί στάση ζωής για την ελληνική ναυτιλιακή οικογένεια» υπογραμμίζει πρόεδρος της Ένωσης, Μελίνα Τραυλού. ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα συμβάλλει εδώ και δεκαετίες, με πρωτοβουλίες κοινωνικής προσφοράς, στην ευημερία της ελληνικής κοινωνίας, άμεσα και συστηματικά, τόσο σε ατομικό όσο και συλλογικό επίπεδο. Το επιστέγασμα αυτού του έργου ήταν ίδρυση, το 2016 από την ΕΕΕ, της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Κοινωνικής 1 Ιροσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού. Η ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ είναι το μόνιμο όχημα και το σταθερό σημείο αναφοράς για τη συλλογική κοινωνική ευθύνη των Ελλήνων εφοπλιστών. «Καθώς ναυτιλία και κοινωνία είναι πάντα μαζί, στόχος της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ είναι να συνεισφέρει στην ελληνική κοινωνία, υποστηρίζοντας πολυάριθμα προγράμματα και δραστηριότητες κοινωνικής προσφοράς για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, καθώς και έργα δημόσιου ενδιαφέροντος» υπογραμμίζει ΕΕΕ. Υγεία, Παιδεία και τα Σώματα Ασφαλείας αποτελούν βασικούς αποδέκτες της προσφοράς της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ. Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο της πανδημίας, ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα ενίσχυσε τα νοσοκομεία της χώρας με απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό, αναλώσιμα και ασθενοφόρα. Το έργο της ΕΕΕ στον τομέα της Υγείας συνεχίζεται με την ανακαίνιση των χώρων υγιεινής δημόσιων νοσοκομείων και τη γενική αναβάθμιση των υποδομών των νοσοκομείων. Στον τομέα της παιδείας, χαρακτηριστικό είναι το τελευταίο πρόγραμμα υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία της “Ενωσης. Συγκεκριμένα, για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, ΕΕΕ, μέσω του προγράμματος της «+ΕΝΩΣΙΣ για την Παιδεία», προσφέρει 100+1 υποτροφίες σε φοιτητές για σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για μεταπτυχιακά προγράμματα. «Πρόκειται για μία ακόμα πρωτοβουλία που δείχνει τους στενούς δεσμούς της ελληνικής εφοπλιστικής κοινότητας με την κοινωνία και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της για τη νέα γενιά» αναφέρει ΕΕΕ. Τέλος, το κοινωνικό «όχημα» των Ελλήνων εφοπλιστών υποστηρίζει ενεργά τις ανάγκες των υπηρεσιών της Εθνικής Άμυνας και Πολιτικής Προστασίας. στήριξη αυτή περιλαμβάνει δωρεές οχημάτων προς την Ελληνική Αστυνομία, πυροσβεστικά οχήματα και εξοπλισμό για την Πυροσβεστική, ταχύπλοα σκάφη υψηλής τεχνολογίας στο Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, συντήρηση στρατιωτικών ελικοπτέρων και πολλά άλλα.

 

*ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ