Εφημερίδα Κοινωνική

Παράνομη η απεργία για τα λεωφορεία Αθήνας, τι ισχύει για Μετρό

Παράνομη η απεργία για τα λεωφορεία Αθήνας, τι ισχύει για Μετρό
20 Σεπτεμβρίου 2023

Παράνομη κρίθηκε η απεργία της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ), που είχαν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Στο Πρωτοδικείο Αθηνών είχαν προσφύγει κατά της απεργίας η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το υπουργείο Μεταφορών.

Ως εκ τούτου, αύριο Πέμπτη οι πτήσεις από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια θα πραγματοποιηθούν κανoνικά.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Πρωτοδικείου η Ομοσπονδία Συλλόγων ενημέρωσε ότι θα ασκήσει έφεση καθώς θεωρεί απαράδεκτη και λανθασμένη την παραπάνω απόφαση.

Πως θα κινηθούν τα μεσα μαζικής μεταφοράς

Παράνομη κρίθηκε επίσης η απεργία και στα λεωφορεία της Αθήνας, ωστόσο για τα τρόλεΐ η αντίστοιχη υπόθεση εκδικάζεται αύριο, άρα, το πρωί η κυκλοφορία στην πρωτεύουσα θα ξεκινήσει χωρίς τρόλεϊ.

Νόμιμη κρίθηκε η απεργία στα λεωφορεία της Θεσσαλονίκης.

Όσον αφορά τα μέσα σταθερής τροχιάς της Αθήνας, το δικαστήριο δεν έκρινε παράνομη την συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο έχει αποφασιστεί ότι οι Γραμμές 2και 3 του Μετρό, αλλά και το Τραμ, θα ξεκινήσουν κανονικά την λειτουργία τους μέχρι και τη 1:30 το μεσημέρι, στο πλαίσιο της παροχής της ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας, ενώ εκκρεμεί προς το παρόν το ζήτημα της λειτουργίας της Γραμμής 1του Μετρό.

Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΔΕΔΥ και άλλα εργατικά σωματεία προχωρούν σε 24ωρη απεργία καθώς διαμαρτύρονται για τις διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου.

Η ΑΔΕΔΥ καλεί σε συγκέντρωση στις 10:30 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος ενώ το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και το ΠΑΜΕ καλούν για την ίδια ώρα στην πλατεία Συντάγματος. Στη Θεσσαλονίκη η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Στην 24ωρη απεργία λαμβάνουν μέρος και οι ναυτεργάτες, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 10 το πρωί έξω από το εργατικό κέντρο Πειραιά.

Στην απεργία έχουν δηλώσει συμμετοχή ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, τα συνδικαλιστικά σωματεία καθηγητών γυμνασίων-λυκείων και δασκάλων. Στις κινητοποιήσεις και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία αλλά και οι νοσοκομειακοί γιατροί καθώς ΠΟΕΔΗΝ και ΕΙΝΑΠ συμμετέχουν στην απεργία με το επιχείρημα ότι «το νομοσχέδιο θεσπίζει διατάξεις που καταργούν το 8ωρο, την πενθήμερη εργασία και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση».

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ