Εφημερίδα Κοινωνική

Υπουργείο Υγείας: Δύσκολος χειμώνας με κορωνοϊό, γρίπη και RSV – Εμβολιασμοί από τον Οκτώβριο

 Breaking News

Υπουργείο Υγείας: Δύσκολος χειμώνας με κορωνοϊό, γρίπη και RSV – Εμβολιασμοί από τον Οκτώβριο
26 Σεπτεμβρίου 2023

Για την παράλληλη κυκλοφορία του κορωνοϊού, της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) τους επόμενους μήνες ετοιμάζεται η χώρα μας, όπως και όλη η Ευρώπη.

Ο κορωνοϊός, ο οποίος ήταν… διακριτικά παρών τους προηγούμενους μήνες, ήδη κερδίζει έδαφος και τα κρούσματα COVID έχουν εκτιναχθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου, με την τελευταία υποπαραλλαγή BA.2.86, ευρέως γνωστή ως «Pirola», να εξαπλώνεται πλέον και στην Ελλάδα. Ο «σκληρός δείκτης» των νοσηλειών στο ΕΣΥ είναι αποκαλυπτικός: περισσότεροι από 750 ασθενείς με λοίμωξη COVID βρίσκονται στα νοσοκομεία της χώρας, με τους γιατρούς να ζητούν να αυξηθούν και πάλι οι ειδικές διαθέσιμες κλίνες.

Στόχος των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών είναι η τριπλή αναζωπύρωση των ιώσεων να βρει τους πολίτες θωρακισμένους με τα διαθέσιμα εμβόλια ώστε να αποτραπούν σοβαρά περιστατικά, νοσηλείες και θάνατοι. Το πρόγραμμα εμβολιασμού επικαιροποιείται και δρομολογείται η εφαρμογή του τον Οκτώβριο, καθώς έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίες ποσότητες αντιγριπικών εμβολίων και για τον κορωνοϊό. Σε ό,τι αφορά τον ιό RSV, αναμένεται η κυκλοφορία δύο εμβολίων στην Ελλάδα.

Οι συστάσεις

Το όπλο του εμβολιασμού πρέπει να ενεργοποιηθεί εγκαίρως ώστε να θωρακιστούν οι πολίτες αλλά και τα συστήματα υγείας, επισημαίνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Κορωνοϊός και γρίπη βρίσκονται ήδη στο μικροσκόπιο των ειδικών μετά τις ανακατατάξεις που είχαν συμβεί πέρυσι, όταν η γρίπη ενέσκηψε νωρίτερα από το αναμενόμενο και άντεξε στην κούρσα με τον κορωνοϊό, κυκλοφορώντας παράλληλα όλη τη χειμερινή περίοδο. Οπως επισήμανε η διευθύντρια του ECDC Aντρέα Αμον σε ειδική ενημέρωση την περασμένη Πέμπτη, «η κυκλοφορία του SARS-COV-2 υποχώρησε αισθητά πέρυσι σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια, αλλά ο αντίκτυπός του ενισχύθηκε από τη συν-κυκλοφορία της γρίπης και του RSV, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης να υφίστανται μεγάλη πίεση». Το ίδιο αναμένεται και φέτος.

Αδύναμος στόχος αποδεικνύονται με βάση τα τελευταία στοιχεία του Σεπτεμβρίου οι ηλικιωμένοι. Στην πλειονότητα των χωρών της Ευρώπης που αναφέρουν δεδομένα στο ECDC σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων COVID ανά ηλικία, καταγράφηκε αύξηση της λοίμωξης στα άτομα ηλικίας άνω των 65 χρόνων.

 

 

 

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ