Εφημερίδα Κοινωνική

Αλέξανδρος Τζεφεράκος – Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. της Κλινικής «ΡΕΑ» – Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον ΠΕΙΡΑΙΑ –ΝΙΚΗΤΗ του Γιάννη Μώραλη: «Ο Πειραιάς αξίζει πολλά περισσότερα και αξίζει να αγωνιστείς για να τα πετύχεις»

 Breaking News

Αλέξανδρος Τζεφεράκος – Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. της Κλινικής «ΡΕΑ» – Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον ΠΕΙΡΑΙΑ –ΝΙΚΗΤΗ του Γιάννη Μώραλη: «Ο Πειραιάς αξίζει πολλά περισσότερα και αξίζει να αγωνιστείς για να τα πετύχεις»
29 Σεπτεμβρίου 2023

«Έχουμε κάνει δουλειά, αλλά ο Πειραιάς αξίζει ακόμα περισσότερα». Αυτό λέει σε συνέντευξη που έδωσε στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ο Αλέξανδρος Τζεφεράκος, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. της Κλινικής «ΡΕΑ» και Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον ΠΕΙΡΑΙΑ –ΝΙΚΗΤΗ του Γιάννη Μώραλη μιλώντας μεταξύ άλλων για το στίγμα που άφησε στο Δημοτικό ραδιόφωνο αλλά και στο όραμα που έχει για την πόλη που αγαπάει, τον Πειραιά.

κ. Τζεφεράκο, έχετε ήδη καταγράψει μια αξιόλογη πορεία στην αυτοδιοίκηση, από θέσεις ευθύνης. Ποια είναι τα κίνητρα της νέας σας υποψηφιότητας;

Γεννήθηκα, μεγάλωσα, ζω και εργάζομαι στον Πειραιά. Aν ήμουν ικανοποιημένος με το σημαντικό έργο που κάναμε τα τελευταία εννιά χρόνια ως δημοτική αρχή και είχε φτάσει στο επίπεδο που, κατά τη γνώμη μου, αξίζει στον Πειραιά και στους Πειραιώτες δεν θα συνέχιζα να ασχολούμαι με τα δημοτικά θέματα. Ο Πειραιάς όμως αξίζει πολλά περισσότερα και αξίζει να αγωνιστείς για να τα πετύχεις.

Σε επίπεδο παρεμβάσεων και υποδομών, ποια κατά τη γνώμη σας πρέπει να είναι η στόχευση του Πειραιά για την επόμενη 5ετία;

Η στόχευση του Πειραιά για την επόμενη 5ετία πρέπει να εξετάζεται με βάση τις συγκεκριμένες ανάγκες και τις προτεραιότητες της περιοχής, καθώς και τους στόχους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί γενικοί τομείς που μπορούν να αποτελέσουν προτεραιότητες για τον Πειραιά στο μέλλον όπως η βιώσιμη αστική ανάπτυξη, η εκπαίδευση και κατάρτιση του ενεργού πληθυσμού, που είναι μια κρίσιμη παράμερος για την διατήρηση της ανταγωνιστικότητα της πόλης, τα μέτρα για τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής. Επίσης, ο Πειραιάς έχει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και πρέπει να επενδύσει στην προώθηση του πολιτισμού και του τουρισμού ως πηγές εσόδων και απασχόλησης.

Υπηρετείτε το χώρο της υγείας, συνεπώς θα θέλαμε να μας δώσετε εκείνη τη «συνταγή» που θα βοηθήσει τον  Πειραιά να γίνει μια πιο «υγιής πόλη», με την κυριολεκτική αλλά και μεταφορική έννοια.

Χρειάζονται παρεμβάσεις και στον κρατικό φορέα υγείας, ο οποίος στο πρωτοβάθμιο επίπεδο μπορώ να πω ότι υπηρετεί τους στόχους του, στο δευτεροβάθμιο όμως έχει τεράστια περιθώρια βελτίωσης, και το Τζάνειο και το Μεταξά. Ο ιδιωτικός τομέας στις μικρές κλινικές είναι σε πολύ καλό επίπεδο και έχει και μια μεγάλη ιδιωτική μονάδα, η οποία είναι από τις πιο υψηλού επιπέδου πανελληνίως και πανευρωπαϊκά, θα έλεγα.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας χρειάζεται στήριξη διότι με υποστελεχωμένα νοσοκομεία δυστυχώς δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του σωστά. Υποστελέχωση δεν σημαίνει μόνο να λείπουν γιατροί του ΕΣΥ αλλά και όλες οι ειδικότητες του παραϊατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού των νοσοκομείων, ώστε να μπορεί να γίνει δουλειά στο επίπεδο που χρειαζόμαστε σαν μία ευρωπαϊκή χώρα.

Σας έχουμε δει να προωθείτε τον εθελοντισμό, την εξωστρέφεια, τη συνοχή και την αλληλεγγύη μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, όπως αυτή που έγινε πρόσφατα στα Μανιάτικα. Μιλήστε μας λίγο για αυτές τις κινήσεις.

Στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ως Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Κλινικής ΡΕΑ συμμετέχω σε προγραμματισμένες δράσεις με στόχο τη βοήθεια σε ομάδες συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι χορηγίες της ΡΕΑ στοχεύουν σε αυτήν την προσπάθεια, ενώ η συμβολή της Κλινικής στην προσέγγιση εθελοντών δοτών μυελού των οστών αποτελεί προσφορά από όλα τα στελέχη της που συμμετέχουν σε αυτές τις πρωτοβουλίες.

Θέλω να εκφράσω τις ειλικρινές ευχαριστίες μου προς όλους τους γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό που εθελοντικά προσφέρουν τις εξειδικευμένες υπηρεσίες τους για να στηρίξουμε τη διαδικασία δωρεάς μυελού των οστών. Αξίζει τον κόπο, διότι από αυτήν την προσπάθεια και χάρη στην αφοσίωση 10 δικών μας εθελοντών, έχουν σωθεί ανθρώπινες ζωές.

Σας έχουμε δει όμως και στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τον Πειραιά, για μια σειρά σοβαρών θεμάτων, όπως π.χ. το θέμα του ΟΚΑΝΑ…

Ο ΟΚΑΝΑ στα Μανιάτικα είναι μια πονεμένη ιστορία διότι δείχνει ότι το σύστημα έκδοσης αδειών με ηλεκτρονικό τρόπο παρέχει τη δυνατότητα σε αυθαίρετους -διότι περί αυθαιρεσίας μιλάμε- όπως ο ΟΚΑΝΑ να παίρνουν μία άδεια μικρής κλίμακας με ηλεκτρονικό τρόπο, η οποία τελικά αφορά σε εθισμένους συνανθρώπους μας που είναι άστεγοι και να δημιουργείται μία δομή φιλοξενίας αστέγων εθισμένων σε ένα σημείο και με έναν τρόπο που αγνοεί επιδεικτικά τις δικές τους θεσμοθετημένες προϋποθέσεις βάσει των οποίων μπορεί κάποιος να δημιουργήσει δομές φιλοξενίας αστέγων, δηλαδή μεσοτοιχία με σχολείο, σε εμπορικό δρόμο και χωρίς να υπάρχει πιάτσα. Αυτή την αδιανόητη κατάσταση στην οποία δεν μπορείς να βρεις το δίκιο σου μόνο στην Ελλάδα μπορεί κανείς να συναντήσει. Οι πολίτες στα Μανιάτικα έχουν ταλαιπωρηθεί 10 χρόνια για να κατασκευαστεί το Μετρό και μόλις πήγαν να πάρουν ανάσα τους «χώσανε» μία δομή μες στην είσοδο της συνοικίας που πήγαινε «να πάρει τα πάνω της» με την ολοκλήρωση των έργων του Μετρό. Ο Δήμαρχος ,αλλά και όλες οι παρατάξεις και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν πρόκειται να το δεχτούμε. Θα βρούμε νόμιμο τρόπο να το σταματήσουμε. Δεν δεχόμαστε με το ζόρι και χωρίς να μας ρωτήσουν να έρχονται και να καταστρέφουν τη γειτονιά μας.

Δημοτικό ραδιόφωνο Πειραιά. Ως πρόεδρος φέρατε πολλές αλλαγές. Τι άλλο να περιμένουμε για το ιστορικό Κανάλι-1;

Η μεγάλη μάχη στις δημοτικές επιχειρήσεις, αλλά και σε όλο το Δημόσιο, είναι μια μάχη του αυτονόητου. Η δημοτική αρχή Μώραλη παρέλαβε ένα απαξιωμένο και υποβαθμισμένο Κανάλι 1 που δεν θύμιζε σε τίποτα το πρωτοπόρο Κανάλι 1 του Πειραιά που άνοιξε το δρόμο της ελεύθερης ραδιοφωνίας. Για τους Πειραιώτες και τις Πειραιώτισσες το ραδιόφωνο είχε καταντήσει μια μαύρη τρύπα που κόστιζε υπερβολικά χρήματα και παρήγαγε μηδενικό έργο. Ήταν για εμάς αδύνατο να αποδεχθούμε αυτή την κατάσταση.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μου καταφέραμε πολλά και σημαντικά. Υλοποιήσαμε τη μεταστέγαση του σταθμού σε νέες, υπερσύγχρονες και ασφαλείς εγκαταστάσεις στην οδό Σκουζέ, ικανοποιώντας μια διαχρονική ανάγκη ανάπτυξης και εξέλιξης του ραδιοφώνου όλων των Πειραιωτών. Εκσυγχρονίσαμε τη λειτουργία του οργανισμού, εξορθολογήσαμε τα οικονομικά του, ενώ ταυτόχρονα ανανεώσαμε ριζικά το ραδιοφωνικό πρόγραμμα με την έλευση δημοσιογράφων και ραδιοφωνικών παραγωγών εγνωσμένης αξίας.

Σήμερα το Κανάλι 1 επιστρέφει σταδιακά στους ραδιοφωνικούς δέκτες των ακροατών. Κοστίζει λιγότερα χρήματα και αποδίδει περισσότερο έργο. Όσοι δεν επιθυμούσαν την αλλαγή αποχώρησαν και παρέμειναν εκείνοι που έχουν τα προσόντα και τη διάθεση να εργαστούν.

Αναμφίβολα, από την ώρα που πήγαμε στις καινούργιες εγκαταστάσεις υπάρχει ένας αέρας αναζωογόνησης, αισιοδοξίας και δημιουργίας. Αφήσαμε πίσω την αρχική εσωστρέφεια, αλλά έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε.

Κλείνοντας, δεν θα μπορούσαμε να μην σας ρωτήσουμε, ως μαιευτήρας-γυναικολόγος, την άποψή σας για το σοβαρό θέμα της υπογεννητικότητας. Η πόλη μας, όπως και όλη η χώρα δηλαδή, έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχει κάτι που μπορεί να αναστρέψει αυτή την κατάσταση;

Η υπογεννητικότητα είναι μια κατάσταση διαπιστωμένη σε συνεχή αρνητική εξέλιξη εδώ και 40 χρόνια. Την τελευταία δεκαετία όμως υπάρχει τραγική μεταβολή ανά χρόνο με μείωση του πληθυσμού σταδιακά, έτσι φτάσαμε στην αναλογία αυτή να υπάρχει τρομερή γήρανση και πάρα πολύ άσχημη προοπτική για τα επόμενα 30 χρόνια. Από το 2016 και μετά οι θάνατοι ανά έτος υπερβαίνουν τις γεννήσεις, χωρίς καμία ουσιαστική αντίδραση από την Πολιτεία. Η Ένωση Μαιευτήρων Γυναικολόγων Ελλάδος έχει επισημάνει το πρόβλημα και έχει ενημερώσει τις κυβερνήσεις και τους αρμόδιους παράγοντες εδώ και δεκαετίες.

Οι ανεξέλεγκτες επιδοματικές πολιτικές χωρίς σχεδιασμό, όχι απλά δεν αποδίδουν αλλά δημιουργούν νέα προβλήματα.

Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι η υπογεννητικότητα είναι αντιστρόφως ανάλογη του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων. Για να αναστραφεί η τάση είναι απαραίτητη η άμεση εφαρμογή κοινωνικών και οικονομικών πολιτικών που θα αντιμετωπίσουν με τρόπο ουσιαστικό την ανεργία, την μείωση του πραγματικού εισοδήματος και το πρόβλημα της στέγασης των νέων. Παράλληλα, είναι απαράιτητο να ενισχυθεί η κοινωνική ασφάλιση, η εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Σημαντικότατο είναι, επίσης, να υπάρξει πραγματική διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορα εργασίας.

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ