Εφημερίδα Κοινωνική

Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ»: Διπλογιορτή!

 Breaking News

Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ»: Διπλογιορτή!
30 Σεπτεμβρίου 2023

Η μεγαλύτερη πλατεία του Πειραιά, η πλατεία Κοραή, αποδείχτηκε μικρή για να χωρέσει το πλήθος κόσμου, που συνέρευσε για να παρακολουθήσει τη διπλογιορτή που διοργάνωσε και πραγματοποίησε  η Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ», σε συνεργασία με την Περιφέρεια  Αττικής και  το  Δήμο Πειραιά, την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023, για να τιμήσει τα 143 χρόνια από την ίδρυσή της και το εθνικό ποτό της Κρήτης, την τσικουδιά.

Η Γιορτή τσικουδιάς εντάχθηκε στο 2ο γαστρονομικό φεστιβάλ «Piraeus Taste Festival: Sea Food and More», το οποίο διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάδειξης της πόλης του Πειραιά, ως πόλη διεθνούς τουριστικού προορισμού και την προβολή της γαστρονομίας, ως έναν από τους δυναμικότερους πυλώνες της τουριστικής του ανάπτυξης.

Το Φεστιβάλ τελούσε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού,  της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, του Υπουργείου Εξωτερικών και της Περιφέρειας Αττικής.

Την όμορφη βραδιά,  άνοιξαν οι έφηβοι χορευτές του σωματείου με τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες, παρουσιάζοντας χορούς της λεβεντογέννας, με τη συνοδεία του συγκροτήματος του Δασκάλου της λύρας, Θ. Ποθουλάκη. Αμέσως μετά το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος κ. Θ. Τσόντος, ο οποίος αφού καλωσόρισε τον κόσμο και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλλαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης, αναφέρθηκε συνοπτικά στην ιστορία της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» η οποία ξεκίνησε το 1866, μετά το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, σαν Επιτροπή περίθαλψης Κρητών προσφύγων, με σκοπό να βοηθήσει όσους Κρητικούς ήρθαν κατατρεγμένοι από τη Μεγαλόνησο στον Πειραιά. Το 1880, θα ενδυθεί το νομικό μανδύα και θα γίνει σωματείο, το οποίο θα δράσει άτυπα σαν Υπουργείο Κρήτης, αναλαμβάνοντας  το ρόλο της επίσημης πολιτείας, μέσα και έξω από τον Πειραιά, μέχρι το 1913, που ενώθηκε η Κρήτη με τον εθνικό κορμό. Τόνισε δε, το δέσιμο του Ελευθερίου Βενιζέλου με τον ιστορικό αυτό σύλλογο, από την εποχή που ήταν φοιτητής μέχρι το θάνατό του και επεσήμανε ότι το κτίριο στο οποίο στεγάζεται σήμερα η Αδελφότητα, είναι δική του δωρεά.

Την εκδήλωση παρουσίασε η Αντιπρόεδρος Α.-Μ. Ντουντουνάκη, η  οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον τρόπο παρασκευής της ρακής, στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα  και παρότρυνε όλους τους προσκεκλημένους, να παρακολουθήσουν τη διπλή απόσταξη στο ολοκαίνουργιο ρακοκάζανο, που είχε στηθεί στο πίσω μέρος της πλατείας και να δοκιμάσουν τη φρέσκια τσικουδιά, που με περίσσιο μεράκι έβγαζαν ζεστή, οι καζανάρηδες-μέλη του Δ.Σ. Γ. Παχάκης και Ν. Τσιστράκης.

Στο χαιρετισμό τους, τόσο η Αντιπερειφερειάρχης κα Στ. Αντωνάκου, όσο και ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γ. Μώραλης, ο οποίος είχε προσέλθει στην εκδήλωση με την οικογένειά του, ευχήθηκαν τα καλύτερα στην «ΟΜΟΝΟΙΑ» και δεσμεύτηκαν του χρόνου, να παραχωρήσουν ακόμα μεγαλύτερο χώρο στο σωματείο, για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Ακολούθησε ο Μανώλης Κονταρός, οποίος  ανέβηκε στη σκηνή και με το συγκρότημά του, συνόδεψε τους ενήλικες χορευτές, ξεσηκώνοντας τον κόσμο. Το παραδοσιακό σκηνικό συμπλήρωσε ο Πρόεδρος, ο οποίος φορώντας την κρητική κυλόττα και τα στιβάνια του έσυρε το χορό, εντυπωσιάζοντας με τα τσαλίμια του.

Το παράδειγμα των χορευτών ακολούθησαν και οι παρευρισκόμενοι, εξελίσσοντας τη βραδιά σε τρικούβερτο γλέντι.

Μια ανεπανάληπτη διπλογιορτή γεμάτη παράδοση, χορό άφθονη τσικουδιά, κρητικό κέρασμα, που κατάφερε να ενώσει  ολόκληρο τον Πειραιά και όχι μόνο, σε  μια τεράστια παρέα, η οποία καλωσόρισε το Φθινόπωρο διασκεδάζοντας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί φορείς της πόλης και εκπρόσωποι συλλόγων.

IMG_3934

IMG_3881

DSC_0280

DSC_0399

DSC_0325

DSC_0207


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ