Εφημερίδα Κοινωνική

Χάος στην Ευρώπη με πτήσεις από και προς τη Βρετανία – «Έπεσε» το σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας

Χάος στην Ευρώπη με πτήσεις από και προς τη Βρετανία – «Έπεσε» το σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας
28 Αυγούστου 2023

Από βλάβη στο δίκτυο συστημάτων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας επλήγη ο βρετανικός εναέριος χώρος, σύμφωνα με αεροπορική εταιρεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις πτήσεις.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας (Nats) ο εναέριος χώρος του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι κλειστός. Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμοί στη ροή της εναέριας κυκλοφορίας, ως μέτρο ασφαλείας. Άγνωστος παραμένει μέχρι στιγμής ο χρόνος αποκατάστασης της τεχνικής βλάβης.

Τα σχέδια πτήσης εισάγονται χειροκίνητα

Σε νεώτερη ανακοίνωσή της, η Nats εξηγεί ότι το τεχνικό πρόβλημα επηρεάζει την ικανότητα αυτόματης επεξεργασίας των σχεδίων πτήσης, δηλαδή των πληροφοριών που χρειάζονται οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας για να γνωρίζουν από πού και πότε πετάει ένα αεροσκάφος, τη διαδρομή και τον προορισμό.

«Μέχρι οι μηχανικοί μας να επιλύσουν το πρόβλημα, τα σχέδια πτήσης εισάγονται χειροκίνητα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τα επεξεργαστούμε με τον ίδιο όγκο, γι” αυτό και εφαρμόσαμε περιορισμούς στη ροή της κυκλοφορίας», αναφέρει εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες εξετάζουν όλες τις πιθανές λύσεις για να διορθώσουν το πρόβλημα το συντομότερο δυνατό.

Η Nats επαναλαμβάνει ότι ύψιστη προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των πτήσεων, ενώ συμβουλεύει τους επιβάτες να επικοινωνήσουν με την αεροπορικής τους εταιρεία.

Αναλυτικά τι συμβαίνει ανά αεροδρόμιο

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε αεροδρόμιο είναι διαφορετικά, ενώ ουδείς μπορεί να προβλέψει τι ώρα θα επανέλθει η κανονικότητα.

Το Χίθροου συμβουλεύει τους επιβάτες να επικοινωνήσουν με την αεροπορική τους εταιρεία πριν πετάξουν.

Το αεροδρόμιο του Λούτον και του Μπέρμιγχαμ ανακοίνωσαν ότι εργάζονται για να κατανοήσουν τον αντίκτυπο και το χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου θα μπορούσε να επανέλθει η κανονική λειτουργία.

Στο αεροδρόμιο Τζον Λένον του Λίβερπουλ, οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι τα αεροσκάφη μπορούν ακόμη να φορτωθούν έγκαιρα, αλλά προβλέπουν ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις.

Οι πτήσεις από και προς το Μάντσεστερ προς το παρόν εκτελούνται κανονικά, όμως σύμφωνα με το αεροδρόμιο ότι οι πτήσεις ενδέχεται να διαταραχθούν.

Επιβάτες της Ryanair που έχουν εγκλωβιστεί στο Στάνστεντ αναφέρουν ότι τους είπαν να περιμένουν στην πύλη τους μέχρι νεωτέρας.

Αρκετά προβλήματα εντοπίζονται στις πτήσεις στο Γκάτγουικ, με το αεροδρόμιο να κελεί τους επιβάτες να πάρουν πληροφορίες από την αεροπορική τους αεροπορία.

Αξιωματούχοι στη Σκωτία αναφέρουν ότι παρακολουθούν την κατάσταση. Ωστόσο, οι επιβάτες έχουν ειδοποιηθεί να μην πάνε στο αεροδρόμιο του Εδιμβούργου, πριν μιλήσουν με την αεροπορική τους εταιρεία.

Προβλήματα διαπιστώνονται και στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου, που εντοπίζονται καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων από και προς την ιρλανδική πρωτεύουσα.

Η Loganair προειδοποίησε πρώτη τους πελάτες της στο Χ(πρώην Twitter) ότι οι πτήσεις ενδέχεται να υποστούν καθυστερήσεις λόγω της βλάβης.

Έπεσε και στην Ιταλία το σύστημα εναέριας κυκλοφορίας

Μετά τη Βρετανία έπεσε το σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και στην Ιταλία κυρίως στον τομέα της Ρώμης και στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Ιταλίας.

 

 

 

 

 

 

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ