Εφημερίδα Κοινωνική

Ενίσχυση από το υπουργείο Ναυτιλίας για την αποκατάσταση υποδομών μετά τις φωτιές στη Ρόδο

Ενίσχυση από το υπουργείο Ναυτιλίας για την αποκατάσταση υποδομών μετά τις φωτιές στη Ρόδο
28 Ιουλίου 2023

Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ενεργοποίησε ειδικά μέτρα ενίσχυσης για τη στήριξη της ΔΕΥΑ Ρόδου έπειτα από τις καταστροφικές πυρκαγιές στο νησί.

Στόχος είναι να ανταπεξέλθει στις άμεσες ανάγκες αποκατάστασης ομαλότητας στην υδροδότηση και λοιπών κρίσιμων υποδομών.

Συγκεκριμένα, με το συντονισμό του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, και με άμεσες ενέργειες του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Παππά, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής προωθεί άμεσα έκτακτη χρηματοδότηση, η οποία αφορά:

- Χρηματοδότηση για την άμεση αποκατάσταση κατεστραμμένων δικτύων ύδρευσης, αντικατάσταση αντλιοστασίων, προμήθεια δεξαμενών και μεταφορές νερού.

- Χρηματοδότηση για την έκτακτη μίσθωση μονάδας αφαλάτωσης ή/και ηλεκτροπαραγωγών ζευγών (γεννήτριες) για την κάλυψη έκτακτων απαιτήσεων υδροδότησης σε οικισμούς ή περιοχές που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

- Έκτακτη ενίσχυση προς τη ΔΕΥΑ Ρόδου για την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου με αποκλειστική ευθύνη την τεχνική υποστήριξη των έκτακτων διαγωνιστικών διαδικασιών και τη διοικητική υποστήριξη του φορέα για την γρήγορη διαδικασία αξιοποίησης των χρηματοδοτήσεων που θα εγκριθούν με πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Παράλληλα προβλέπεται ειδική μέριμνα για τη διαδικασία αποκατάστασης οικισμών που έχουν χαρακτηριστεί ως παραδοσιακοί και επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Πρόκειται για την πρώτη ανταπόκριση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στην προσπάθεια άμεσης ανάκαμψης των περιοχών που έχουν πληγεί, με τη χρηματοδότηση να προέρχεται από το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανασυγκρότησης των πληττόμενων περιοχών της νήσου Ρόδου, όπως έχει συμβεί και σε ανάλογες περιπτώσεις νησιωτικών περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές (πχ Κεφαλονιά, Ιθάκη, Σάμος, Σητεία, Κάλυμνος, Σαμοθράκη, Θάσος), θα στηριχθεί η προώθηση χρηματοδότησης κρίσιμων υποδομών διαχείρισης υδάτινων πόρων (δίκτυα, δεξαμενές κα), προστασίας περιβάλλοντος και μελέτες τεχνικών έργων κ.ά.

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ