Εφημερίδα Κοινωνική

Τιτανικός: Τι είναι η «ενδόρρηξη» που σκότωσε σε κλάσματα του δευτερολέπτου τους πέντε επιβαίνοντες του Titan

Τιτανικός: Τι είναι η «ενδόρρηξη» που σκότωσε σε κλάσματα του δευτερολέπτου τους πέντε επιβαίνοντες του Titan
23 Ιουνίου 2023

Τραγικός ήταν ο επίλογος για τις οικογένειες των επιβαινόντων στο υποβρύχιο Titan, με τις αρχές- στηριζόμενες στα μέχρι τώρα δεδομένα- να αποδίδουν το δυστύχημα στο ναυάγιο του Τιτανικού σε μία «καταστροφική ενδόρρηξη».

Το βαθυσκάφος Titan, που κατευθυνόταν προς το ναυάγιο του Τιτανικού, εξαφανίστηκε την Κυριακή με πέντε επιβαίνοντες μετά από μια «εσωτερική κατάρρευση», όπως δήλωσε την Πέμπτη ο υποναύαρχος Τζον Μάουγκερ της ακτοφυλακής των ΗΠΑ.

Ο κώνος της ουράς και άλλα υπολείμματα από το εξαφανισμένο βαθυσκάφος βρέθηκαν από ένα τηλεχειριζόμενο βαθυσκάφος, στα 1.600 μέτρα από την πλώρη του Τιτανικού, που είναι σχεδόν σε 4.000 μέτρα βάθος στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, σύμφωνα με το News.ro.

Το Λιμενικό Σώμα είπε ότι τα συντρίμμια που βρέθηκαν στον βυθό της θάλασσας υποδηλώνουν «καταστροφική απώλεια του θαλάμου πίεσης».

Τι είναι η «ενδόρρηξη»

Η «εσωτερική κατάρρευση» ή «ενδόρρηξη» (implosion) είναι το αντίθετο από μια έκρηξη (explosion), δηλαδή μια έκρηξη όταν ένα αντικείμενο ξαφνικά και βίαια καταρρέει από έξω προς τα μέσα (φανταστείτε κάτι αντίστοιχο με αυτό που συμβαίνει όταν πιέζεις ένα κουτάκι αναψυκτικού με το χέρι).

Σε αυτά τα βάθη, το βαθυσκάφος βρίσκεται υπό τεράστια πίεση και ακόμη και το μικρότερο δομικό ελάττωμα θα μπορούσε να είναι καταστροφικό, λένε ειδικοί που επικαλείται το CNN.

 

 

 

 

 

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ