Εφημερίδα Κοινωνική

Μητροπολίτης Πειραιώς ΣΕΡΑΦΕΙΜ: Η Εκκλησία έχει ως πολύτιμο θησαυρό το αίμα των Μαρτύρων της

 Breaking News

Μητροπολίτης Πειραιώς ΣΕΡΑΦΕΙΜ:  Η Εκκλησία έχει ως πολύτιμο θησαυρό το αίμα των Μαρτύρων της
12 Ιουνίου 2023

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς Ιερούργησε την Κυριακή 11 Ιουνίου 2023, Κυριακή των Αγίων Πάντων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ.

Κατά την διάρκεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος σημειώνοντας πως η εορτή «αναφέρεται Εκκλησιαστικά στους Μαρτυρήσαντες υπέρ της πίστεως», υπογράμμισε πως «υποδηλώνει τη σχέση του ανθρώπου με το Θεό. Αυτή τη σχέση που  ξεπερνάει όλα τα γήινα δεδομένα, ό,τι γνωρίζουμε για τους εαυτούς μας και ό,τι μπορούμε να κατανοήσουμε και να αντιληφθούμε». «Αυτή η σχέση πραγματικά μεταβάλλει τον άνθρωπο σε θεάνθρωπο», συμπλήρωσε.

Αναφέροντας πως υπάρχει το μαρτύριο του αίματος και το μαρτύριο των δακρύων ή αλλιώς της συνειδήσεως, επεσήμανε πως «η βάση αυτού του μαρτυρίου που σημαίνει ομολογία πίστεως, διακήρυξη πίστεως στον Χριστό, είναι η σχέση, είναι η κοινωνία, είναι η αγάπη». «Η αγάπη δημιουργεί ένα κλίμα βαθιάς αλληλοπεριχώρησης», συμπλήρωσε  ο Σεβασμιώτατος και τονίζοντας πως αυτή η αγάπη έχει στοιχεία πληρότητος, «και έτσι η κοινωνία των προσώπων, είναι το τέλος αυτής της αγάπης», εξήγησε πως γι’ αυτό και σήμερα οι Άγιοι Πάντες είναι οι απαρχές των ευλογιών της ζωής. Υπογραμμίζοντας πως δικαιώνουν την δημιουργία του Κυρίου και το σχέδιο της Θείας Οικονομίας, σημείωσε πως  «είναι εκείνοι που αποτελούν την αληθινή θυσία, την αληθινή λατρεία του Παναγίου Θεού και μέσα στον κόσμο αυτό πραγματώνουν το όραμα του Δημιουργού».

«Πέτυχαν στη ζωή τους τα πάντα, γιατί κέρδισαν τον αιώνιο Θεό με μία σχέση αγάπης, στοργής και αλληλοπεριχώρησης», είπε σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος, τονίζοντας πως το γεγονός αυτό και το θαύμα δεν περιορίζεται σε κάποια συγκεκριμένη ιστορική εποχή, «αλλά επεκτείνεται σε όλη την ιστορική φάση της ανθρωπότητος», προβάλλοντας ως απόδειξη τους Αγίους της Εκκλησίας μας, κάνοντας, μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά στον σήμερα τιμώμενο Άγιο Λουκά, Αρχιεπίσκοπο Συμφερουπόλεως της Κριμαίας (+1961).

Αναφέροντας επιγραμματικά σημαντικούς σταθμούς από το βίο του Αγίου Λουκά του ιατρού, επεσήμανε πως «αυτός ο άνθρωπος αγίασε στις μέρες μας» και θαυματουργεί, γιατί η κοινωνία με τον Θεό είναι παντοτινή για όλους. «Όλοι έχουμε κληθεί στο δείπνο της αγάπης Του και στην κοινωνία της αγιότητός Του». «Ο καθένας από εμάς μπορεί να δικαιώσει το όραμα του Κυρίου και το σχέδιο της Θείας Οικονομίας» εάν, όμως, αγαπήσει τον Κύριο που μας αγαπά όλους «και θυσιάζεται ακόμη επάνω στην Αγία Τράπεζα». «Η αγάπη του Θεού από παντού μπορεί να μας ανορθώσει», πρόσθεσε.

Τέλος, τονίζοντας πως «οι Άγιοι Πάντες είναι τα πρότυπα της Εκκλησίας», υπογράμμισε με έμφαση πως η Εκκλησία «έχει ως πολύτιμο θησαυρό το αίμα των Μαρτύρων της που είναι ενωμένο με το αίμα του Χριστού και που καθαρίζει από κάθε δαίμονα και από κάθε πειρασμό». «Οι Άγιοι Πάντες είναι τα αιώνια πρότυπά μας», είπε ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, ευχόμενος σε όλους «να εμπνευστούμε από τους Αγίους Μάρτυρες και να αποκτήσουμε αυτή τη σχέση με το πρόσωπό Του».


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ