Εφημερίδα Κοινωνική

Εξαρθρώθηκε συμμορία που έκλεβε παριστάνοντας τους υπαλλήλους της ΔΕΗ – Συνελήφθησαν 17 άτομα

Εξαρθρώθηκε συμμορία που έκλεβε παριστάνοντας τους υπαλλήλους της ΔΕΗ – Συνελήφθησαν 17 άτομα
14 Ιουνίου 2023

Την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας παριστάνοντας τους υπαλλήλους της ΔΕΗ κατάφερναν να μπαίνουν σε σπίτια ηλικιωμένων, τους οποίους στη συνέχεια έκλεβαν, κατάφερε η Αστυνομία, συλλαμβάνοντας 17 άτομα, ως μέλη της σπείρας.

Οι συλλήψεις έγιναν στο πλαίσιο μεγάλης και συντονισμένης επιχείρησης που έγινε στις περιοχές των Άνω Λιοσίων, Αχαρνών και Κερατσινίου, από την Ασφάλεια Βορειοανατολικής Αττικής στην οποία μετείχαν 76 αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων 7 ΟΠΚΕ και μία διμοιρία των ΜΑΤ, 29 αυτοκίνητα και πέντε δικαστικοί λειτουργοί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι 17 συλληφθέντες είχαν συστήσει επιχειρησιακά δομημένη ομάδα με διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση. Όπως προέκυψε από την προανάκριση, έκαναν κλοπές σε βάρος ηλικιωμένων σε διάφορες περιοχές της Αττικής τουλάχιστον από τις αρχές Νοεμβρίου. Μέχρι στιγμής, στις 16 κλοπές που έχουν εξιχνιαστεί, η λεία ξεπερνά τις 90.000 ευρώ.

Πώς έκαναν τις κλοπές

Τα μέλη της σπείρας δρούσαν κυρίως πρωινές και μεσημβρινές ώρες σε διάφορες περιοχές της Αττικής, στοχεύοντας αποκλειστικά ηλικιωμένους, με πολλαπλά προβλήματα υγείας, τους οποίους και παρακολουθούσαν. Όταν οι ηλικιωμένοι επέστρεφαν στα σπίτια τους, τα μέλη της σπείρας τους μιλούσαν, προφασιζόμενοι ότι είναι υπάλληλοι της ΔΕΗ και τους έπειθαν ότι πρέπει να μπουν στο σπίτι για να εξετάσουν τον ηλεκτρολογικό πίνακα.

Στη συνέχεια, μόλις έμπαιναν στα σπίτια, κάποιο από τα μέλη της σπείρας απασχολούσε τον ηλικιωμένο, ενώ οι συνεργοί τους έψαχναν όλους τους χώρους και έκλεβαν τις οικονομίες τους, όπως και κοσμήματα – κειμήλια συναισθηματικής αξίας, ενώ δεν έλειψαν και περιπτώσεις που αφαίρεσαν μεγάλα χρηματικά ποσά και κοσμήματα ιδιαίτερης αξίας. Την ίδια ώρα, έξω από το σπίτι τους περίμενε τσιλιαδόρος, ο οποίος παρέμενε στο αυτοκίνητο και τρέπονταν άμεσα σε φυγή.

Η δομή της οργάνωσης

Η αστυνομία κάνει λόγο για καλά δομημένη εγκληματική οργάνωση, ο αρχηγός της οποίας ήταν επιφορτισμένος με την επιμέλεια και την υλοποίηση του επιχειρησιακού σκέλους. Ο ίδιος είχε γνώση και εμπειρία, ενώ επέλεγε άτομα κυρίως από το οικογενειακό του περιβάλλον.

Τα μέλη της σπείρας πειθαρχούσαν στις εντολές του, ενώ ο ίδιος ήταν παρών σε όλες τις κλοπές, ενώ φέρεται ότι ήταν αυτός που επέλεγε τα θύματα, τα προσέγγιζε και συστηνόταν ως υπάλληλος της ΔΕΗ. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, ο «εγκέφαλος» της σπείρας έχει πλούσιο ποινικό παρελθόν.

Κάτω από τον αρχηγό δρούσαν οι άμεσοι βοηθοί – συνεργοί, με φυσική παρουσία στην τέλεση των κλοπών, οι οποίοι δρούσαν κατ’ εντολή του αρχηγού. Οι βοηθοί είχαν επίσης ποινικό παρελθόν. Ένας εκ των συλληφθέντων φέρεται επίσης ότι είχε διττό ρόλο, καθώς είχε αναλάβει να εξασφαλίζει αυτοκίνητα στα μέλη της σπείρας. Ο ίδιος νοίκιαζε αυτοκίνητα από εταιρείες ή διέθετε οχήματα δικής του ιδιοκτησίας.

Επίσης, τρία άλλα μέλη της οργάνωσης θεωρούνταν βοηθητικά, καθώς, σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, παρείχαν κάλυψη στα επιχειρησιακά μέλη, καθώς είχαν καταχωρήσει τα επιχειρησιακά οχήματα στο όνομά τους, προκειμένου ο στενός πυρήνας της σπείρας να μην συνδέεται απευθείας με τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος και να γίνεται δύσκολη η ταυτοποίησή του.

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ