Εφημερίδα Κοινωνική

DIMAND: Η αναγέννηση των πόλεων είναι πράσινη – Τι σηµαίνει, όµως, πρακτικά βιοκλιµατικό κτίριο;

 Breaking News

DIMAND: Η αναγέννηση των πόλεων είναι πράσινη – Τι σηµαίνει, όµως, πρακτικά βιοκλιµατικό κτίριο;
07 Ιουνίου 2023

Tα δεδοµένα στον πλανήτη µας αλλάζουν µε ιλιγγιώδη ταχύτητα. Η κλιµατική αλλαγή είναι πλέον µια ορατή απειλή, αλλά όλοι µπορούµε να συµβάλλουµε για να οικοδοµήσουµε ένα καλύτερο µέλλον.

Η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων, DIMAND, αντιλήφθηκε από πολύ νωρίς αυτή την ανάγκη και -ήδη από το 2005, οπότε και ξεκίνησε τη δραστηριότητά της- έβαλε στον πυρήνα της την έννοια της βιώσιµης ανάπτυξης. Στόχος και δέσµευση της εταιρείας είναι η δηµιουργία ακινήτων µε σεβασµό προς τους ανθρώπους, το περιβάλλον και την ευρύτερη κοινότητα. Στο portfolio της διαθέτει 15 κτίρια πιστοποιηµένα κατά το διεθνές πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), σε επίπεδο Gold ή Platinum, και 22 έργα που βρίσκονται στη διαδικασία πιστοποίησης. Αξιοσηµείωτο είναι το γεγονός ότι το 43% των πιστοποιηµένων κτιρίων στην Ελλάδα ανήκει στην DIMAND.

Τι σηµαίνει, όµως, πρακτικά βιοκλιµατικό κτίριο;

Πρόκειται για ένα ακίνητο που εστιάζει στο σύνολο των περιβαλλοντικών λειτουργικών πτυχών, όπως είναι η κατανάλωση νερού, η ενεργειακή απόδοση, τα βιώσιµα υλικά, η µείωση των απορριµµάτων, η βελτίωση της βιοποικιλότητας (π.χ. στέγες µε βλάστηση). Η DIMAND έχει ταυτίσει το όνοµά της µε τη δηµιουργία του πρώτου «πράσινου» κτιρίου στην Ελλάδα. Το Karela Office Park, στην Παιανία, είναι το πρώτο κτίριο µε πιστοποίηση LEED, στο οποίο έχουν ενσωµατωθεί πλήρως οι αρχές βιωσιµότητας. Η πρώτη ανάπλαση, που αποτέλεσε εφαλτήριο για τη συνέχεια, πραγµατοποιήθηκε στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά, στις πρώην εγκαταστάσεις της Παπαστράτος.

Σήµερα µπορεί να δει κανείς ότι στη θέση των εγκαταλελειµµένων κτιρίων και της υποβάθµισης, που είχε υποστεί η περιοχή, έχουν δηµιουργηθεί υπερσύγχρονα κτίρια γραφείων, που φιλοξενούν περίπου 7.000 εργαζοµένους. Λίγο πιο κάτω, στο λιµάνι, βρίσκεται ο εµβληµατικός Πύργος του Πειραιά, που θα αποτελέσει τον πρώτο ψηφιακό «πράσινο» ουρανοξύστη της χώρας.

Ο Piraeus Tower, που αναπτύσσεται από την κοινοπραξία Dimand – EBRD – Prodea Investments, θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023 και θα πιστοποιηθεί στην ανώτατη βαθµίδα Platinum, σύµφωνα µε το διεθνές πρότυπο LEED, ενώ θα φέρει και την πιστοποίηση WELL, που αφορά την υγεία και την ευεξία των χρηστών του κτιρίου.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ