Εφημερίδα Κοινωνική

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει την αγορά εργασίας: Έρχεται… ανεργία για οδηγούς, συγγραφείς και γιατρούς!

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει την αγορά εργασίας: Έρχεται… ανεργία για οδηγούς, συγγραφείς και γιατρούς!
28 Μαΐου 2023

Εως το 2027, σύμφωνα με τις προγνώσεις επιστημόνων τις οποίες συνέλεξε και μελέτησε το Ινστιτούτο για το Μέλλον της Ανθρωπότητας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, οι οδικές μεταφορές στην πλειονότητά τους θα εκτελούνται με αυτόνομα φορτηγά, δηλαδή με βαρέα οχήματα χωρίς οδηγό ή, αλλιώς, χωρίς την παραμικρή ανάγκη ανθρώπινης παρέμβασης για τον χειρισμό τους.

Αυτομάτως -όσο αυτομάτως θα κινούνται και τα φορτηγά στον δρόμο- οι τέως οδηγοί τους θα αναγκαστούν να στραφούν σε κάποιο εναλλακτικό επαγγελματικό πεδίο για τον βιοπορισμό τους. Να απασχοληθούν δηλαδή σε τομείς όπου η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν θα έχει καταστήσει τις μηχανές πανίσχυρες και τα ανθρώπινα χέρια εντελώς περιττά.

Ωστόσο, οι προγνώσεις είναι μάλλον δυσοίωνες για τους εργαζομένους, καθώς θεωρείται κατά 50% βέβαιο ότι εντός των επόμενων τεσσάρων δεκαετιών η Τεχνητή Νοημοσύνη θα έχει προοδεύσει τόσο ώστε να θέσει τον άνθρωπο εκτός παραγωγικής διαδικασίας σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς επαγγελματικής δραστηριότητας. Επιπλέον, εικάζεται ότι σε 120 χρόνια θα έχει εκλείψει τελείως η έννοια της εργασίας για τον άνθρωπο – τουλάχιστον με τον συμβατικό τρόπο.

Σε τέτοιου είδους προβλέψεις, εξ ορισμού υπάρχει μια διάσταση μελλοντοφοβίας. Οι επιστήμονες της Οξφόρδης επιμένουν ότι η ανθρώπινη κοινότητα θα πρέπει να προετοιμαστεί για βίαιες κοινωνικές ανακατατάξεις, οι οποίες θα επέλθουν από τις κατακτήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Με άλλα λόγια, οι σκεπτόμενες μηχανές θα εξασφαλίσουν ότι, π.χ., οι δικές τους μεταφραστικές δεξιότητες από γλώσσα σε γλώσσα θα ξεπερνούν σε ακρίβεια και ταχύτητα ακόμη και τον καλύτερο έμβιο διερμηνέα. Αυτό υποτίθεται πως θα γίνει πολύ σύντομα, έως το 2024. Εως το 2026 οι υπολογιστές Τεχνητής Νοημοσύνης θα γράφουν πρωτότυπες σχολικές εκθέσεις οι οποίες δεν θα ξεχωρίζουν από εκείνες των πραγματικών μαθητών.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

 

artificial_intelligence_196638229_l_normal_none_2

 

 

 

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ